Začnite písať

ZDRAVIE

Čo robiť, keď má dieťa nádchu?

Počuli ste už vetu – liečená aj neliečená nádcha trvá 7 dní? My si dnes povieme, prečo to nie je pravda a ako sa môžeme detskej nádchy zbaviť rýchlejšie. V týchto mesiacoch asi viacerí rodičia doma riešia problémy plného upchatého nosu, riedkeho vodnatého sekrétu, dýchanie ústami, kýchanie, červený zošúchaný nos. 

Nádcha je zvyčajne spôsobená vírusom, preto antibiotiká ako liečba nefungujú. Pri nádche dokáže pomôcť správna nosová hygiena, teplý čaj a poctivý vývar.

Prevenciou proti nádche je pravidelná toaleta nosa – konvičkovanie

Viac o tom prečo konvičkovať a ako na to sa dozviete tu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Akcnemamy (@akcnemamy)

Nos fúkajte len do látkovej vreckovky

Zbaviť sa nádchy rýchlejšie nám vie pomôcť fúkanie nosa do látkovej vreckovky.

Detský noštek odsávajte

Téma odsávanie detského nosa je kontroverznou témou, no podľa pediatrov má zmysel, pretože malé deti nevedia samé smrkať, majú masívnu sekrekáciu a následné ťažkosti s dýchaním. Preto by rodičia mali deťom pomôcť zbaviť sa sopľov odsávačkou. Avšak nikdy nepoužívajte odsávačku nosa, ako prevenciu, keď to dieťa nepotrebuje. 

 

Pravidelná inhalácia

Inhalácia dokáže pomôcť dieťatku zbaviť sa rýchlejšie nádchy, zároveň dieťa nemusíte zbytočne zaťažovať liekmi sirupmi a sprejmi. Pozor – sprej do nosa by ste nemali používať viac ako týždeň a vždy len taký, ktorý je určený podľa veku vášho dieťatka.

Pri nádche vie pomôcť aj v spánok vo zvýšenej polohe.

Prečítajte si: Prvá pomoc pri boľavom brušku detí

Ako nos správne vyfúkať?

Dieťatko by ste mali začať učiť fúkať si nos okolo 8. až 10. mesiaca, ale len ak je zdravé. Nácvik smrkania je ideálne realizovať formou hry a vždy dieťa pochváliť a odmeniť.

 

nádcha

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár