Začnite písať

ZDRAVIE

Rodičia pozor: Detí pod vplyvom novej ľahko dostupnej drogy pribúda

Lekári Oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb v Bratislave (NÚDCH) riešia problém s deťmi, ktoré sú pod vplyvom drog. Deti s akútnymi prejavmi toxického účinku návykových látok sú intoxikované novou legálnou drogou HHC-P, ktorú mladí kupujú z automatov v nákupných centrách. Táto droga svojimi účinkami pripomína marihuanu. 

Droga HHC-P je na Slovensku rozšírená, pretože je legálna a dá sa ľahko zohnať. HHC-P drogu je možné kúpiť na internete či v automatoch, ktoré sú takmer v každom nákupnom centre.

Bratislavská nemocnica rieši deti, ktoré užili drogu vo veku od 13 do 17 rokov. Užitie drogy HHC-P sa potvrdilo u štyroch detí.

„U zvyšných detí prítomnosť tejto látky nevieme jednoznačne potvrdiť, pretože po nadobudnutí vedomia nevedeli udať presné, resp. ani približné zloženie požitých látok, keďže požili alebo vypili látky v kombinácii. Deti často nevedia povedať, čo požili, najčastejšie tvrdia, že niečo pili, niečo fajčili, vapovali, niečo prežúvali,“ povedal Marcel Brenner, primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH.

Prečítajte si: Každá druhá žena na Slovensku zažila istý druh sexuálneho obťažovania

Primár ďalej povedal, že intoxikovaných s potrebou hospitalizácie, ktorí mohli požiť HHC, môže byť v skutočnosti aj viac. Hospitalizované deti so závažným toxickým účinkom návykových látok však nevedia dať do jednoznačného vzťahu s drogou HHC. Pretože túto drogu zatiaľ nevedia dokázať laboratórnymi prístrojmi vzhľadom na blízku príbuznosť s THC. Odborníci pracujú na tom, aby túto látku vedeli dokázať. Informáciu o požití novej drogy vedia doktori momentálne získať len v prípade, ak im to povie samotný pacient alebo svedok celej udalosti.

deti a drogy

Riziko, že by droga ohrozila dieťa na živote podľa odborníkov nie je veľké. Problém však môže byť nekontrolovateľné správanie či privodenie si poruchy vedomia.

„Deti k nám často prídu s poruchou vedomia, v bezvedomí, výrazne podchladené, môžu a nemusia mať výpadok pamäti na túto udalosť. Toto bezvedomie alebo porucha vedomia môže trvať až niekoľko hodín. Ešte predtým, ako sa dostanú do bezvedomia, je tu veľké riziko nechceného sebapoškodenia, dieťa môže zakopnúť, spadnúť pod dopravný prostriedok alebo z výšky a vážne sa zraniť, alebo v bezvedomí vdýchnuť do dýchacích ciest žalúdočný obsah a udusiť sa,“ skonštatoval Brenner.

Čo je droga HHC-P?

Táto droga je šedej zóne, pretože nie je na zozname zakázaných psychoaktívnych látok, ktoré sú nelegálne. Ide o rizikovú látku, ktorá svojou štruktúrou pripomína látku THC (marihuanu). Účinky HHC-P sú psychoaktívne, pôsobia na centrálny nervový systém – upokojujúco, ponúkajú slasti a menia náladu.

Zdroj: www.tvnoviny.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár