Začnite písať

zaujímavosti

Dvojvaječné dvojčatá môžu mať dvoch biologických otcov

Dvojčatá sú genetickou záhadou a mnohých vedcov/doktorov ich výskum fascinuje už stovky rokov. Dvojvaječné dvojčatá vznikajú z rovnakého tehotenstva, ale majú rôzne genetické zloženie, rovnako ako iní súrodenci. V niektorých prípadoch môžu mať dvoch biologických otcov. Ako je to možné?

Dvojvaječné dvojčatá vznikajú, keď sú v jednom cykle ovulácie uvoľnené dve rôzne vajíčka a obidve sú oplodnené rôznymi spermiami. To znamená, že tieto dve embryá sa vyvíjajú nezávisle od seba a môžu mať odlišné genetické zloženie. Z genetického hľadiska dvojvaječné dvojčatá zdieľajú približne 50 % génov, ako bežní súrodenci.

Prečítajte si: Katarína Reptová: Nebojte sa génov, pretože ani u biologického dieťaťa neviete, čo z neho vyrastie

Približne 2/3 všetkých dvojčiat sú dvojvaječné a 1/3 sú jednovaječné. Faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť narodenia dvojvaječných dvojčiat, zahŕňajú dedičnosť (z matkinej strany rodiny), vyšší vek matky a určité formy liečby neplodnosti. Latinskoamerické a ázijské krajiny produkujú najmenší počet dvojčiat na 1000 narodených detí. Stredná Afrika má najviac dvojčiat. Štát Benin eviduje viac ako 27 narodených dvojčiat na 1000 živo narodených detí.

S nárastom používania asistovanej reprodukčnej technológie, ako je napríklad in vitro fertilizácia (IVF), môže byť zvýšená pravdepodobnosť dvojvaječných a viacplodových tehotenstiev.

dvojčatá

Ako je možné, že dvojvaječné dvojčatá môžu mať dvoch biologických otcov?

Dvojvaječné dvojčatá môžu mať dvoch biologických otcov. Je to zriedkavé, ale nie nemožné.

Ak dve rôzne spermie oplodnia dve rôzne vajíčka, môže vzniknúť situácia, kedy jedno dvojča má iného biologického otca než druhé. Čiže ak žena v rámci jedného cyklu vylúči dve vajíčka a následne má pohlavný styk s dvomi rôznymi mužmi samostatne, v krátkom časovom úseku, môže sa stať, že spermia jedného muž oplodní jedno vajíčko a spermia druhého muža oplodní druhé vajíčko. Tento jav sa nazýva heteropaternálna superfekundácia.

Dokonca je známy prípad, kedy matka porodila detičky rôznej rasy.

Devätnásťročná mladá žena z portugalského mesta Mineirospriviedla na svet dvojičky. Dvaja chlapci boli perfektne zdraví a na prvý pohľad sa zdalo, že nie sú ničím výnimoční. Zvrat nastal, keď muž, považovaný za otca detí, absolvoval test otcovstva, ktorý bol pozitívny len pri jednom chlapcovi.

dvojčatá

Zdroj Pexels, Autor Pixabay

Prečítajte si: Každá druhá žena na Slovensku zažila istý druh sexuálneho obťažovania

Môžu mať aj jednovaječné dvojčatá dvoch biologických otcov?

Jednovaječné dvojčatá sú z jedného vajíčka, ktoré je oplodnené jednou spermiou. Po oplodnení sa toto vajíčko rozdelí a vyvinú sa v dve embryá, ktoré sú geneticky identické. Preto nemôžu mať jednovaječné dvojčatá dvoch biologických otcov. Jednovaječné dvojčatá majú vždy len jedného biologického otca.

Frekvencia jednovaječných dvojčiat je približne rovnaká na celom svete a odhaduje sa na približne 1 z 250 až 1 z 1000 pôrodov.

Zdroj foto: Pexels, Pixabay
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár