Začnite písať

Uncategorized

Európska komisia vydáva knihu s cieľom zvýšiť povedomie o ukrajinských deťoch

Európska komisia vydáva detskú knižku s cieľom zvýšiť povedomie o ukrajinských deťoch utekajúcich pred vojnou. Slovensko doteraz prijalo takmer 110 tisíc ukrajinských odídencov, vrátane mnohých detí.

Kniha s názvom „Dievčatko, ktoré malo oči otvorené“ rozpráva príbeh o súdržnosti, priateľstve a empatii. Kniha bola vytvorená v spolupráci s renomovanou ukrajinskou ilustrátorkou Annou Sarvirovou.

Kniha nie je len pre deti, ale aj pre ich rodičov a učiteľov. Posolstvo, ktoré nesie, je univerzálne a zamerané na všetkých, ktorí sa snažia porozumieť výzvam, s ktorými sa stretávajú utečenci, a ponúknuť im podporu a pochopenie. Kniha „Dievčatko, ktoré malo oči otvorené“ je nástrojom na rozvíjanie súcitu, solidarity a empatického postoja, ktorý je kľúčovým prvkom pri diskusii o následkoch ruského vojenského konfliktu na Ukrajine.

Kniha je súčasťou kampane „Majme oči otvorené“, ktorá sa zameriava na zvýšenie povedomia o právach obetí v celej Európskej únii. Táto kampaň je dôležitou súčasťou prvej stratégie EÚ o právach obetí, ktorá si dáva za cieľ zabezpečiť, aby všetky obete trestných činov vedeli o svojich základných právach a mohli sa obrátiť na inštitúcie, ktoré im poskytnú potrebnú pomoc a podporu.

Prečítajte si: Na Slovensku máme prvé menštruačné skrinky, ktoré majú pomôcť zastaviť menštruačnú chudobu

 ,,Porozumenie skúsenostiam ľudí utekajúcim pred vojnou  a uznanie ich práv sú nevyhnutnými predpokladmi pre vytváranie inkluzívnejšej, súcitnejšej a spravodlivejšej spoločnosti. Dúfame, že zapojením detí do tejto témy už    v skorom veku prostredníctvom príbehov môžeme u nich podporovať zmysel pre empatiu a solidaritu, ktoré budú      v konečnom dôsledku formovať lepšiu budúcnosť pre nás všetkých.´´

– Európsky komisár pre spravodlivosť, Didier Reynders, zdôraznil dôležitosť tohto projektu

 

 

Príbeh v knihe sa odohráva v novej škole na Slovensku, kde hlavná postava, ukrajinská dievčina menom Sofia, sa stretne s mimoriadne vnímavou spolužiačkou Alicou. Spolu s touto príbehovou dvojicou čitatelia objavujú dôležité hodnoty, akými sú empatia, priateľstvo a podpora, ktoré môžu pomôcť deťom nachádzať svoje miesto v novej komunite po traumatizujúcom úteku pred vojnou.

Hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Ingrid Ludviková, zdôraznila: „Knižka podporuje solidaritu a poukazuje na to, že ľudia utekajúci pred vojnou potrebujú osobitnú podporu, súcit a našu pozornosť. Viacerí z nich môžu byť obeťami vojnových zločinov, ktorým môže EÚ pomôcť uplatniť si svoje práva.“

Kniha je aktuálne dostupná v 13 jazykoch a bude distribuovaná do škôl, knižníc a komunitných organizácií, aby sa jej posolstvo dostalo k čo najväčšiemu počtu čitateľov. Je tiež dostupná v digitálnej podobe na webovej stránke kampane za práva obetí v EÚ „Majme oči otvorené.“

 

 

Zdroj: Tlačová správa Seesame

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár