Jablkový koláč: Odmerka? Postačí vám obyčajná lyžica!
Chystáte sa piecť jablkový koláč, no chýba vám odmerka či váha? Nič sa nedeje! Postačí vám iba obyčajná lyžica. Tak poďte sa pustiť do pečenia tohto jednoduchého koláčika a prekvapte ním celú vašu rodinu.
Ingrediencie na prípravu cesta
3 ks vajce
12 PL kokosový olej
12 PL mlieko
12 PL trstinový cukor
12 PL hladká múka
1/2 balíček kypriaci prášok do pečiva
Plnka
1 kg jablká (5-6 väčších jabĺk)
1 balíček škoricový cukor
Prečítajte si: Najlepšie chrumkavé rožky
Postup prípravy
Jablková plnka
Začneme s prípravou plnky. Jablká dôkladne umyjeme, očistíme od šupky a nastrúhame. Škoricový cukor vmiešame do jabĺk a podľa chuti, ak sú jablká menej sladké alebo trochu kyslejšie, pridáme aj vanilínový cukor.
Príprava cesta
V mise vymiešame celé vajíčka s trstinovým cukrom a šľaháme ich do hladkej peny. Potom pridáme kokosový olej a mlieko a opäť premiešame. Nakoniec postupne vsypeme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame hladké cesto.
Príprava plechu
Vyberieme si menší plech o rozmere 20×30 cm (ak taký nemáte, tak môžete použiť aj iný). Plech potrieme maslom alebo olejom a posypeme tenkou vrstvou múky. Z cesta odoberieme polovicu a vylejeme ju na pripravený plech. Následne vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov.
Vrstvenie jablkovej plnky
Po približne 12 minútach pečenia vyberieme plech z rúry. Rovnomerne naň rozložíme jablkovú plnku a dávame pozor, aby sme nevytvorili žiadne medzery. Potom vylejeme zvyšné cesto. Vraciame do rúry a pečieme ďalších 12-15 minút. Dávajte si pozor, aby koláčik nezačal prihárať!
Ozdobenie
Keď je koláč zlatohnedý a voňavý, vyberieme ho z rúry a necháme na plechu vychladnúť. Pred podávaním ho jemne posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme podľa našej fantázie.
Veríme, že tento koláč vás nadchne svojou chuťou a rýchlo sa zaradí medzi vaše najobľúbenejšie recepty, ktoré budete s potešením a láskou pripravovať znovu.
Pre viac zaujímavých článkov kliknite na našu web stránku.
Zdroj foto: Redakcia