Začnite písať

zaujímavosti

Každá druhá žena na Slovensku zažila istý druh sexuálneho obťažovania

sexuálne obťažovanie

Podľa prieskumu agentúry NMS Market Research 85 % žien na Slovensku má strach ísť sama v neskorých hodinách po ulici. Tento strach sa týka žien bez rozdielu veku či mesta, v ktorom žijú. Práve z tohto dôvodu až 48 % žien nechodí v neskorých hodinách alebo po tme von.

Zároveň každá druhá žena zažila nevhodné správy na sociálnych sieťach. Pokrikovanie na ulici zažilo 44 % žien a 35 % z opýtaných žien má nepríjemný pocit, že ich niekto prenasleduje.

Podľa prieskumu agentúry NMS 9 z 10 mladých slovenských žien zažilo nepríjemnú situáciu s mužmi. Nepríjemnú situáciu s mužmi tiež zažilo 64 % žien vo veku od 35 do 50 rokov a 57 % žien starších ako 50 rokov.

sexuálne obťažovaniePrečítajte si: Na Slovensku máme prvé menštruačné skrinky, ktoré majú pomôcť zastaviť menštruačnú chudobu

Prieskum tiež odhalil, že takmer 60 % žien nedôveruje polícii, že ich dokáže ochrániť pred násilným trestným činom so sexuálnym motívom. Dokonca až 57 % mužov neverí polícii, že dokážu ženy ochrániť pred sexuálnym obťažovaním či znásilnením.

„Predovšetkým mladšie ženy do 26 rokov sa v porovnaní s ostatnými častejšie chránia tak, že s niekým telefonujú, nosia so sebou predmety na obranu a čím ďalej, tým častejšie využívajú aj zdieľanie svojej polohy GPS so svojim partnerom, partnerkou či rodinou.“ Upozornila Denisa Lauková z NMS.

Tento prieskum vychádza zo vzorky 1 000 respondentov, (523 žien, 477 mužov) vo veku od 18 rokov.

 

Zdroj: NMS, SME

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár