Začnite písať

SPOLOČENSKÉ HRY

Hra s pazúrikmi – Mikado: Pravidlá hry

Mikado, známa aj ako „hra s pazúrikmi“, je tradičná stolná hra, ktorá si vyžaduje jemnú ruku a zručnosť. Hra sa hrá so sadou tenkých špiliek rôznych farieb. Pravidlá hry Mikado sú pomerne jednoduché, ale vyžadujú presnosť a trpezlivosť. 

Príprava hry

Mikado sa hrá so sadou tenkých paličiek, ktoré majú rôzne hodnoty bodov na koncoch. Hráči by mali vytvoriť kôpku paličiek na stred stola a nechať jednu paličku/tyčinku/špilku vo vzpriamenej polohe na stred stola. Táto špiliek sa nazýva „Mikado“ a má najvyššiu hodnotu bodov.

Cieľ hry

Cieľom hry Mikado je získať čo najviac bodov tým, že hráči zozbierajú špiliek, ktoré padli na stôl, bez toho, aby sa dotkli iných špiliek.

Priebeh hry

Hráči hodia kockou alebo vyberú špilku z kopy, ktorá je voľná. Potom sa pokúsia získať ďalšie špilky tým, že vytiahnu jednu z kôpky bez toho, aby sa dotkli iných špiliek.

Hráči pokračujú vo vyťahovaní špiliek, kým nezlyhajú. Zlyhanie znamená, že sa dotknú inej špilky alebo vyhodia špilku Mikado (tyčinku stredom stola). Po zlyhaní hráči končia svoje ťahy a zapisujú si svoj počet bodov.

hra mikado

Bodové hodnoty

Každý typ špilky má rôznu hodnotu bodov na koncoch. Tieto hodnoty sú obvykle vyznačené farebnými prúžkami na koncoch špiliek. Hráči získavajú body za každú špilku, ktorú úspešne vytiahnu. Ak hráč vytiahne špilku s červeným pruhom, získa viac bodov ako za špilku s modrým pruhom a podobne.

Prečítajte si: Máte radi hru Človeče nehnevaj sa? Hráte ju naozaj správne?

Víťaz

Víťazom je hráč s najvyšším počtom bodov po dohodnutej dĺžke hry. Hra môže byť odohraná na určitý počet kôl alebo do dosiahnutia určitého bodového limitu.

Pravidlá hry Mikado môžu byť prispôsobené podľa dohody hráčov a existuje viacero variácií tejto hry. Mikado je zábavná hra, ktorá je vhodná pre všetky vekové kategórie a výborne rozvíja jemnú motoriku a koncentráciu.

 

Zdroj foto: Wikimedia commons

Zanechaj nám svoj komentár