Začnite písať

PR ČLÁNKY Uncategorized

Na dĺžke závesov záleží: Ako zvoliť tú správnu?

Kvalitné bývanie je zdravé a útulné zároveň. Na to, aby sa nám dobre žilo, potrebujeme si svoje domáce pohodlie pravidelne zlepšovať. Veľkú zásluhu na tom majú aj závesy, konkrétne závesy so zatemňovacím systémom. Vytvárajú funkčnú bariéru medzi priamym slnkom, no neraz aj medzi hlukom z ulice a bežným chodom v domácnosti. Kvalitu závesov ale značne ovplyvňuje výber materiálu a dĺžka. Ako si vybrať správne?

Závesy podľa rozmerov

V skutočnosti pri výbere závesov podľa dĺžky sa nezapotíme tak ako pri ich úprave do šírky. To, aký dlhý je záves, závisí len od našich preferencií, interiérového štýlu a neraz aj od rozmerov a umiestnenia parapetov.

Závesy dlhé po podlahu

Aktuálne sa v domácnostiach nevyhýbame elegantnému looku závesov až po podlahu. Treba pritom ale zohľadňovať celkový chod v domácnosti. Najmä to, či dlhé závesy po zem nebudú prekážkou pri upratovaní alebo pri výbehu domácich miláčikov. Inak vyzerajú dlhé závesy skutočne honosne bez náročnejšej údržby.

Pri výbere rozlišujeme, či skutočne chceme závesy až po zem, vtedy pridávame k celkovej dĺžke neraz až 5 cm. Dosiahneme, že sa záves dotýka podlahy, ale už aj so všetkými rizikami. Najčastejšie ide o kontakt s prachom na zemi a jeho možným zvírením.

Kratšie závesy po parapet

Ide o veľmi praktické riešenie vo väčšine spoločenských miestností. Závesy stále plnia základné funkcie, ale umožňujú pohodlné zmeny nábytku, sedacích súprav a ďalšieho väčšieho vybavenia v miestnosti. Kratšie závesy však obvykle zhutňujeme do šírky, aby nestrácali na svojej grandióznosti.

Pri výbere pozor najmä na radiátory a iné príslušenstvo pod parapetom. Výslednú dĺžku závesu treba rátať tak, aby končil tesne nad vybavením pod parapetom.

Závesy podľa šírky

Na závesy podľa šírky existuje všeobecne zaužívaný „výpočet“, ale mnoho domácností sa aj napriek tomu rozhoduje podľa vlastného gusta. Spravidla šírka závesu závisí od dĺžky garniže, čo v prepočte vykazuje jej dĺžku vynásobenú koeficientom 1,5. Dobre je rátať s presahom min. 10 cm na každej strane. Je to veľmi praktické, keď záclonu odhrňujeme len na jednu stranu alebo sa skutočne chceme uistiť, že fungujú ako kvalitné zatemňovacie závesy.

V podstate si tých cm na prekrytie z každej strany môžeme ešte popridávať. Ideálne tak v rozmedzí 10 – 20 cm. Inak hrozia medzery, čo narúša celkový zatemňovací efekt a útulnosť v miestnosti.

Viete, že tie najlepšie zatemňovacie závesy neprepustia viac ako 90 % svetla a udržiavajú optimálny chlad za horúcich dní? Sú dostupnou tepelnou izoláciou, ktorá navyše vytvára nehlučné, pokojné prostredie pri plnej intimite a elegancii. Skvelú inšpiráciu objavte už dnes, aby malo vaše bývanie opäť iný rozmer!

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár