Začnite písať

ZDRAVIE

Na Slovensku máme prvé menštruačné skrinky, ktoré majú pomôcť zastaviť menštruačnú chudobu

menštruačné skrinky

Na Slovensku máme prvé menštruačné skrinky, ktoré majú pomôcť zastaviť menštruačnú chudobu. Pred pár dňami kampaň Dôstojná menštruácia v spolupráci s organizáciou Intymyta a kolektívom Spolka nainštalovali v Bratislavskej Novej Cvernovke dva prototypy Menštruačných skriniek. 

Tieto skrinky sú zatiaľ len zrecyklované prototypy, ktoré boli pôvodne umiestnené na Pohoda festivale. Kampaň Dôstojná menštruácia pripravuje ďalšie menštruačné skrinky, ktoré majú za úlohu pomôcť zastaviť menštruačnú chudobu a šíriť osvetu o tomto závažnom probléme.

Čo je menštruačná chudoba?

Téme menštruačná chudoba sme sa venovali v našom článku Menštruačná chudoba je tabu téma, no pritom ide o závažný problém

Čo je menštruačná skrinka?

 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa inTYMYta (@intymyta)

Menštruačné skrinky sú už pri internátoch a na verejných toaletách v Novej Cvernovke

Jedna z menštruačných skriniek je umiestnená pri internátoch. Pretože internáty poskytujú ubytovanie pre študentky z Ukrajiny, umelkyne a zároveň sú housing first byty od Vagus. Navyše vchod do internátov je blízko vlakovej, autobusovej a električkovej stanice, čiže denne okolo skrinky prejdú stovky ľudí. Skrinka je tak na mieste, kde je ľahko dostupná pre ľudí postihnutých menštruačnou chudobou.

menštruačné skrinky

Prototyp menštruačnej skrinky pri vchode do internátov v Bratislave

Druhá menštruačná skrinka je umiestnená na verejných toaletách v Novej Cvernovke. Dôvodom je, že táto skrinka má plniť propagačnú a de-stigmatizačnú funkciu. Tiež má upozorniť na dôležitosť témy menštruačná chudoba. Znormalizovať prístup k menštruačným potrebám vo verejných priestoroch a inšpirovať ku kolektívnej starostlivosti, pretože túto skrinku môže doplniť každý z nás.

Menštruačná chudoba je často neviditeľná. Umiestnenie týchto prototypov menštruačných skriniek pomáha šíriť povedomie o téme a zároveň poskytuje možnosť finančne či materiálne podporiť projekt Dôstojná menštruácia.

 

Zdroj: Dôstojná menštruácia

Zdroj foto: Dôstojná menštruácia, Intymyta

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár