Najlepšie chrumkavé rožky
Najlepšie chrumkavé rožky. Presne, tak si ich pamätáte. Tie nezameniteľné staré a dobré komunistické rožky. Naša verzia domácich rožkov vás touto chuťou vráti späť do minulosti. Neváhajte a namiesto kupovaných rožkov z obchodu radšej ukážte deťom, čo znamená skutočná kvalita pečiva. Obdarujte nimi svoju rodinu už dnes!
Recept na najlepšie chrumkavé rožky
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 30 g bravčovej masti
- 20 g droždia
- 2 ČL soli
- 270 ml vlažnej vody
- 1 ČL kryštálového cukru
Prečítajte si: Pumpkin spice sirup: Sirup, ktorý dodá káve pravú jesennú chuť
Postup:
- Do nádoby preosejte múku. Tým dosiahnete nadýchanejšiu striedku.
- Pridajte všetky ostatné suroviny. Nemusíte vytvárať kvások zvlášť.
- Zmiešajte všetko dohromady a vypracujte nelepivé cesto. Nechajte ho kysnúť približne hodinu.
- Cesto si rozdeľte na 80 g bochníčky a vytvarujte ich do tvaru guľôčok.
- Z každej guľôčky vyvaľkajte trojuholník a potom ho stáčajte od širšieho konca do tvaru rožka. Cesto potom ešte rukami rozvaľkajte a natiahnite do požadovanej dĺžky.
- Vytvorené rožky umiestnite na plech rolovanou stranou nadol vo vzdialenosti aspoň 4 cm od seba, aby sa neprilepili o seba. Nechajte ich potom ešte kysnúť cca 40 minút. Nezabudnite ich prikryť, aby neobschli.
- Pred koncom kysnutia, vyhrejte rúru na 220°C. Na dno rúry umiestnite starší plech.
- Po vložení plechu s rožkami do rúry pridajte šálku vriacej vody na starší plech v rúre, aby ste vytvorili paru. Rožky pred vložením do vyhriatej rúry postriekajte vodou alebo mliekom.
- Po 7 minútach pečenia skontrolujte či sú rožky zafarbené a kôrka je chrumkavá. Plech s vodou potom vyberte a rožky dopekajte pri rovnakej teplote.
- Pečte rožky pri 220°C približne 15-20 minút a nezabudnite priebežne kontrolovať zafarbenie kôrky.
Tip
Do cesta môžete pridať aj rôzne druhy semiačok, sušené rajčiny alebo chia semiačka pre zaujímavú chuť.
Ako vidíte, príprava týchto rožkov je jednoduchá a výsledok stojí za to. Vychutnajte si ich teplé a chrumkavé!
Pre viac zaujímavých článkov nájdete na našom webe.
zdroj foto: redakcia