Začnite písať

PR ČLÁNKY

Pampers a OZ malíček pomáhajú predčasne narodeným deťom: Láskyplný dotyk je najlepšie spojenie s rodičmi

Celosvetovo sa narodí predčasne už každé desiate dieťa. Na Slovensku je štatistika lepšia, a to vďaka vynikajúcej starostlivosti gynekológov a neonatológov. Aktuálne sa podľa najnovších výskumov na Slovensku narodí predčasne každé 13. dieťa ročne, čo predstavuje asi 4 500 detí, ktoré prídu na svet medzi 24. až 36. týždňom. Keď sa rodičom narodí vytúžené bábätko neočakávane skoro, podľa prieskumov má veľký význam v tomto náročnom období láskyplný dotyk. Práve toto spojenie pomáha pri zdravom vývine dieťatka.

Dotyk je najlepší spôsob komunikácie s predčasniatkami

„Je vedecky dokázané, že dotyk rodiča a jeho predčasne narodeného dieťaťa má viaceré benefity. Je liekom, ktorý pomáha stabilizovať základné životné funkcie dieťaťa ako srdcovú činnosť či dýchanie, urýchľuje dozrievanie centrálnej sústavy a zlepšuje toleranciu stravy. Pre dieťa znamená dotyk jeho rodiča aj bezpečie, stimuláciu psychomotorického vývoja, vylučujú sa látky znižujúce jeho stresovú záťaž, stabilizuje sa termoregulácia. Dotyk sa v prípade predčasniatok vníma aj z pohľadu duševnej starostlivosti a blízkosti, ktoré majú význam práve pri dočasnom odlúčení po predčasnom pôrode, kedy je častokrát ohrozené aj zdravie matky. A v neposlednom rade môžeme vnímať dotyk ako lepšiu budúcnosť, keďže dieťatko vďaka tomu lepšie prospieva a skracuje sa aj doba jeho hospitalizácie,“ vysvetľuje Mgr. Ľubica Kaiserová, staničná sestra na Novorodeneckej klinike v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda UMB a zároveň prezidentka OZ malíček.

Podľa štatistík takmer tretina rodičov predčasne narodených detí považuje výmenu plienky za rovnako dôležitú ako samotný dotyk s bábätkom. „Význam plienok pre predčasniatka je viacnásobný – kopírujú požiadavky a potreby predčasne narodených detí, z ktorých mnoho nedosahuje po narodení ani 1 kg. Navyše uľahčujú zdravotníckemu personálu opakované úkony s bábätkom, keďže nie sú zaťažení prispôsobovaním iných pomôcok na tento účel a v neposlednom rade, rodičia majú v náročnej životnej situácii aspoň o túto starosť, hľadať na trhu malinké plienky, menej,” dodáva Mgr. Ľubica Kaiserová.

Predčasne narodeným deťom dlhodobo pomáha aj značka Pampers v spolupráci s OZ malíček a dm drogerie markt, a to svojimi plienočkami navrhnutými pre potreby predčasniatok, ktoré pravidelne daruje do všetkých perinatologických centier na Slovensku. Vďaka tejto spolupráci sa pozerá na ich lepší štart do života a, okrem iného, aj na budúcnosť týchto bábätiek, keďže nemocniciam sa pomáha aj materiálne, či nákupom špeciálneho prístroja na korekciu zraku, keďže jedným z najčastejších problémov predčasniatok sú v dôsledku ich nedozretlosti aj problémy s očkami.

Pampers Preemies boli špeciálne vyvinuté v spolupráci so zdravotnými sestrami z novorodeneckých JIS oddelení, nakoľko bežné plienky pre novorodencov sú pre predčasniatka príliš veľké a nevyhovujú ich potrebám. Sú určené aj pre tie najmenšie a najzranitelnejšie detičky s váhou od 500 do 2 300 gramov, pričom sa prihliada na tvar telíčka predčasniatok, aby im umožnili zdravý telesný vývoj, potrebné pohodlie a dopriali pokojný spánok nevyhnutný pre ich ďalší správny vývoj.

„Plienky Pampers sú dlhodobo synonymom pohodlia a jemného dotyku s pokožkou bábätka. Pri predčasne narodených deťoch je príjemný pocit ešte dôležitejší, pretože ich telíčko je krehké, koža citlivá a náchylná na poranenia. Dotyk je spôsob, akým predčasniatka cítia lásku svojich rodičov. Pomáha im pri vývoji a zdravom prosperovaní, aby mohli čím skôr odísť z nemocnice do domáceho prostredia a tešiť sa z láskyplného spojenia s najbližšími,“ hovorí Denisa Žideková, Brand Manager Pampers, Procter & Gamble.

https://www.youtube.com/watch?v=0hGYBnyUZgc

Ambasádorkou projektu je už niekoľko rokov Kristína Tormová, obľúbená mamička troch detí, ktorej prvé dve dcérky – dvojičky Matilda a Ela sa narodili predčasne. Teraz sú to už našťastie veľké, zdravé školáčky. Prečo nedá dopustiť na projekt s predčasniatkami? „Cítim vďačnosť. Nikdy nebudem vedieť všetkým tým ľuďom vrátiť to, čo pre nás urobili. Je pre mňa dôležité pripomínať si, čo sme zažili. Dievčatá sa narodili predčasne, lebo jedna z nich nerástla a keby ich tam nechali, nemuselo by to dopadnúť dobre. Vďakabohu na to prišli včas. Dostala som kopec múdrych informácii, boli k nám trpezliví, povzbudzovali nás. Tam som pochopila, že toto je to, čo pomáha. Podpora. A síce nikdy nebudem môcť personálu z nemocnice vrátiť to, že nás zachránili, ale môžem aspoň ambasádorovať a pomáhať tak iným predčasniatkovým rodičom. Je to pre mňa veľká pocta, že môžem byť súčasťou predčastniatkovského tímu.“

Bola to jedna z najsilnejších vecí, aké som zažila

Kristína Tormová opisuje, akú dôležitú úlohu zohrával v prvých ťažkých dňoch pre jej predčasniatka láskyplný dotyk: „Môj úplne prvý kontakt s našimi dievkami bol až po vyše 24 hodinách po pôrode. Pri dievčatách v inkubátoroch som sedela v nemocnici celé dni. Na striedačku som pchala ruky do jedného, potom do druhého inkubátora. To bolo prvé dni moje materstvo. A len sledovať, či nezačnú pípať prístroje pri zastavení dýchania, alebo niečo iné… Ale nemám na to zlé spomienky. Naopak, bola som taká vďačná, že žijú a že majú takú úžasnú lekársku starostlivosť, že každým tým dotykom cez tie inkubátorové diery som mala väčšiu istotu, že to dáme. Naučili ma hneď prvé dni ich života, že im môžem veriť a nemusím sa o ne báť.“

Prvý plnohodnotný dotyk s dcérkami bol pre známu mamu najsilnejším zážitkom v jej doterajšom živote. „Akonáhle sa dalo, približne po troch dňoch (druhú dcérku až po týždni kvôli zdravotným ťažkostiam) nám dievky dali na “klokankovanie”, koža na kožu, trčali z nich kadejaké hadice, vyzerali ako mimozemské korytnačky, lebo nemali takmer žiaden tuk a boli najkrajšie na svete… Toto bola jedna z najsilnejších vecí, aké som v živote zažila. Lebo tak nám bolo dobre. Byť najbližšie, ako sa dá, počúvať vzájomne tlkot srdca…. Keď na mňa prvýkrát položili našu dcéru, krehkú a takú maličkú, že som nikdy nič menšie nevidela, povedala som len: “Ahoj, to som ja.” A ona prudko otočila svoju hlavičku smerom ku mne, za mojim hlasom, ktorý bol naraz tak blízko, ako bola zvyknutá z bruškových čias. Spoznala ma. No a odvtedy som ich nepustila. Aj keď im o rok budú dobré moje topánky. Na čo sa dve tretiny našej ženskej kompánie nesmierne tešia.“

Podporiť predčasne narodené bábätká môžete aj vy svojim nákupom akýchkoľvek plienok značky Pampers v e-shope mojadm.sk a v ktorejkoľvek predajni dm drogerie markt na území Slovenskej republiky od 1. 10. do 30. 11. 2023. Každým nákupom pomôžete pokryť náklad na darovanie 1 plienočky Pampers Preemies Protection pre predčasniatka na Slovensku. Ďalšie informácie na Pampers.cz/preemies.

O spoločnosti Procter & Gamble

P&G so svojimi overenými, kvalitnými a poprednými značkami slúži spotrebiteľom po celom svete. Portfólio zahŕňa značky Always®, Ambi Pur®, Ariel®, blend-a-dent®, blend-a-med®, Discreet®, Gillette®, Gillette Venus®, Head & Shoulders®, Herbal Essences®, Jar®, Lenor®, Naturella®, Old Spice®, Oral-B®, Pampers®, Pantene® a Tampax®. P&G pôsobí v približne 70 krajinách sveta. Pre novinky a informácie o spoločnosti P&G a jej značkách navštívte stránku http://www.pg.com.

O značke Pampers®

Už viac ako 50 rokov dôverujú rodičia značke Pampers v starostlivosti o ich deti. Pampers je súčasťou spoločnosti The Procter & Gamble Company (NYSE: PG) a je celosvetovo najpredávanejšou značkou plienok. Každý deň viac ako 25 miliónov detí v 100 krajinách po celom svete nosí plienky Pampers. Pampers ponúka kompletný sortiment plienok, plienkových nohavičiek a detských vlhčených utierok, určených na ochranu a pohodlie pre každú fázu vývoja dieťaťa.

O OZ malíček

OZ malíček je združením rodičov predčasne narodených detí, ktoré bolo založené v roku 2011.Predčasný pôrod predstavuje závažné riziká, kedy na svet prichádzajú krehké bábätká, doslova, bojujúce o svoje zdravie a budúcnosť. Ich štart do života sa veľmi líši od donosených bábätiek a kým sa dostanú do náruče svojich rodičov, musia prejsť dlhú a náročnú cestu v nemocnici. Združenie preto už trinásty rok sprevádza rodičov predčasniatok počas ich hospitalizácie, podporuje nemocnice materiálne, aby prispievalo k zlepšeniu podmienok bábätiek ´do dlane´ a realizuje projekty, ktoré pomáhajú týmto deťom a ich rodinám. OZ malíček súčasne poskytuje podporu rodičov aj prostredníctvom certifikovaného laického rodičovského poradenstva a psychologickej online podpory. Viac informácii nájdete na stránke www.malicek.sk.

O spoločnosti dm drogerie markt, s. r. o.

dm drogerie markt je významná medzinárodná maloobchodná spoločnosť, ktorá sa zaoberá predajom drogériového tovaru, parfumérie, výrobkov z oblasti zdravia a wellness. Slogan „Tu som človekom, tu nakupujem“ vypovedá o filozofii spoločnosti, pre ktorú je zákazník na prvom mieste. Spoločnosti dm drogerie markt sa v posledných rokoch podarilo posilniť pozíciu v oblasti zdravia, krásy a wellness a vyprofilovať sa tak medzi najsilnejšie spoločnosti na trhu. Dôkazom toho je rozširujúci sa sortiment v oblasti biopotravín a kontrolovanej prírodnej kozmetiky. Viac na www.mojadm.sk.

 

Zanechaj nám svoj komentár