Začnite písať

CHOROBY

Piata choroba: Vírusová nástraha s kožnými prejavmi

Piata choroba: Vírusová nástraha s kožnými prejavmi

V prírode existuje množstvo vírusových ochorení, ale iba niektoré z nich majú tak výrazné a zreteľné symptómy ako Piata choroba, ktorá je spôsobená parvovírusom B19. Táto choroba predstavuje nielen obvyklé príznaky virózy, ale aj špecifické kožné prejavy.

Kto je najviac ohrozený?

Hoci najčastejšie postihuje deti vo veku 3 až 15 rokov ani dospelí nie sú pred ňou v bezpečí. Zaujímavosťou je, že najtypickejším obdobím výskytu je začiatok jari, no môže sa objaviť aj v letných mesiacoch. Prenos je možný niekoľkými spôsobmi: kvapôčkovou cestou, priamym kontaktom, transfúziou krvi alebo dokonca sa môže vírus prenášať z matky na plod cez placentu. To posledné je mimoriadne dôležité pre tehotné ženy, u ktorých môže infekcia viesť k potratom v prvých mesiacoch tehotenstva alebo k neskoršiemu poškodeniu plodu.

Inkubačná doba pri Piatej chorobe

Prvým charakteristickým znakom je jej inkubačná lehota, ktorá trvá medzi 10 a 21 dňami. Čo to znamená pre nás? Zdá sa, že už v tomto období môže byť postihnutý jedinec infekčný, ešte predtým, ako sa objavia prvotné symptómy. Toto je dôvod, prečo je tak dôležité poznať a rozpoznať príznaky tohto ochorenia. Hlavným zdrojom nákazy sú tí, ktorí sú už chorí, ale aj bezpríznakoví nosiči vírusu.

Zaujímavosť o názve „Piata choroba“

Možno by ste sa čudovali, prečo sa jedno z najznámejších detských vyrážkových ochorení volá „Piata choroba“. Pôvod tohto názvu je zaujímavý a je ukrytý v histórii medicíny. V minulosti lekári vytvorili zoznam bežných detských vyrážkových chorôb a číslovali ich podľa toho, ako boli identifikované alebo, ako boli zoradené v lekárskych učebniciach.

Ako rozpoznať Piatu chorobu?

Choroba sa prejavuje množstvom symptómov, ktoré by mohli byť na prvý pohľad považované za bežnú virózu. Medzi nimi patria vysoká teplota, bolesť hlavy, bolesti kĺbov, škriabanie v hrdle či výtok z nosa. Zvlášť u malých detí sa môžu objaviť aj komplikácie ako hnačka, bolesť brucha alebo strata chuti do jedla.

No to, čo skutočne odlišuje Piatu chorobu od ostatných, je kožný nález. Deti do 10 rokov môžu vykazovať charakteristický motýľovitý výsyp na tvári. Zaujímavosťou je, že tento výsyp sa vyhýba oblasti okolo úst a môže sa postupne šíriť aj na končatiny. Ďalším špecifickým prejavom je plošné začervenanie červenofialovej farby, ktoré môže byť lokalizované v oblasti sedacích svalov. Menší výsyp sa môže objaviť aj na hrudníku či trupe, ale chodidlá a dlane zostávajú nepostihnuté. Napriek jeho zreteľnosti, tento výsyp zvyčajne nesvrbí a zmizne po 5 až 10 dňoch.

Prečítajte si: Zápal očných spojoviek u detí: Priebeh a liečba

Dlhodobá imunita po prekonaní Piatej choroby

Medzi množstvom informácií o Piatej chorobe je jedna skutočne povzbudivá – po jej prekonaní zanecháva dlhodobú imunitu. Tým pádom, keď sa s ňou raz stretnete a prekonáte ju, pravdepodobne sa už s ňou znovu nestretnete.

Ako sa doma postarať o dieťa postihnuté Piatou chorobou?

Rovnako, ako pri mnohých iných vírusových ochoreniach, dôležité je zabezpečiť kľudový a pitný režim. Teplota, ktorá môže postihnuté dieťa trápiť, by mala byť kontrolovaná a znižovaná bežnými prostriedkami. Zabezpečte, aby malo choré dieťa dostatok tekutín a odpočívalo, čo najviac.

Hoci najčastejšie postihuje deti vo veku 3 až 15 rokov ani dospelí nie sú pred ňou v bezpečí. Zaujímavosťou je, že najtypickejším obdobím výskytu je začiatok jari, no môže sa objaviť aj v letných mesiacoch. Prenos je možný niekoľkými spôsobmi: kvapôčkovou cestou, priamym kontaktom, transfúziou krvi alebo dokonca sa môže vírus prenášať z matky na plod cez placentu. To posledné je mimoriadne dôležité pre tehotné ženy, u ktorých môže infekcia viesť k potratom v prvých mesiacoch tehotenstva alebo k neskoršiemu poškodeniu plodu.

Image by prostooleh on Freepik

Zvládanie svrbenia

Jedným z charakteristických príznakov Piatej choroby môže byť kožný výsyp, ktorý svrbí. Na zmiernenie tohto nepohodlia môžete podávať antihistaminiká. Tieto lieky sú bežne dostupné v lekárňach a sú známe svojím protisvrbivým a protialergickým účinkom. Vždy však dodržiavajte odporúčané dávkovanie a konzultujte sa s lekárom v prípade neistoty alebo ak sa objavia nežiaduce účinky.

Kontrola krvného obrazu

Napriek tomu, že Piata choroba je prechodným stavom, môže mať dočasný vplyv na krvný obraz postihnutého. Vírus má tendenciu napádať nezrelé červené krvinky v kostnej dreni. Aj keď tento stav môže vyvolať dočasnú chudokrvnosť, zvyčajne sa tento problém vyrieši sám a nevyžaduje špeciálnu liečbu. Napriek tomu je po prekonaní ochorenia vhodné podstúpiť kontrolu krvného obrazu, aby ste mali istotu o zdravotnom stave svojho dieťaťa.

Kedy je správny čas navštíviť lekára v súvislosti s Piatou chorobou?

Piata choroba je vírusové ochorenie, ktoré sa často vyskytuje s rôznymi príznakmi. Hoci mnohé z nich môžu postupne ustupovať samy od seba, existujú konkrétne situácie, kedy by ste mali zvážiť návštevu lekára.

1. Horúčka neustupuje: Horúčka je jedným z bežných príznakov mnohých vírusových ochorení. No, ak sa teplota vášmu dieťaťu neznižuje ani po troch dňoch, teda 72 hodinách, je dôležité konzultovať to s vašim pediatrom.

2. Trvajúce bolesti kĺbov: Bolesti kĺbov môžu byť nepríjemné a ovplyvňovať každodenné aktivity. Ak si všimnete, že tieto bolesti neustupujú ani po niekoľkých dňoch, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc.

3. Tehotenstvo a Piata choroba: Tehotenstvo prináša so sebou množstvo zmeny v živote ženy, a to aj v súvislosti s rôznymi ochoreniami. Ak ste tehotná a máte podozrenie na Piatu chorobu alebo ju dostalo vaše dieťa, treba, čo najskôr kontaktovať vášho gynekológa a informovať ho o tom. Môžu existovať určité riziká spojené s týmto ochorením, ktoré môžu ovplyvniť vaše tehotenstvo.

V závere môžeme povedať, že aj keď Piata choroba môže byť zavádzajúca svojimi bežnými príznakmi na začiatku, jej charakteristické kožné prejavy a spôsob šírenia ju robia skutočne výnimočnou v spektre viróz. Je dôležité byť informovaný a vedieť, čo od nej môžeme očakávať.

Pre viac zaujímavých článkov kliknite na náš web.

 

Zdroj foto: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár