Začnite písať

RODIČOVSTVO TEHOTENSTVO

Projekt Vysmiata Duša Mamky upozorňuje, že šestonedelie pre dušu ženy nestačí

popôrodná depresia

Dňa 10. októbra oslavujeme Svetový deň duševného zdravia, preto nám tento dátum dáva príležitosť zamyslieť sa nad dôležitosťou podpory žien po pôrode. Agentúra NMS Market Research Slovakia v auguste 2023 urobila prieskum, ktorý odhalil, že väčšina spoločnosti má nerealistické očakávania voči ženám po pôrode.

Podľa prieskumu 50 % populácie pozná popôrodnú depresiu, 41 % populácie pozná popôrodnú úzkosť, 12 % populácie pozná baby blues, 2/3 sa ešte nestretli s duševnými popôrodnými problémami. 

Prečítajte si: Organizácia Vysmiata Duša Mamky: Aby ženy po pôrode vedeli, že v tom krehkom období záleží aj na nich a ich prežívaní.

Čo podľa Slovákov prispieva k vzniku popôrodných duševných problémov?

Stereotypné tvrdenia, pretože 35 % si myslí, že matkám udiera mlieko do hlavy, 35 % si myslí, že ženy tejto doby menej vydržia, 37 % nepochopenie, že ide o najkrajšie obdobie života ženy.

Navyše až 49 % populácie si myslí, že žena sa na rolu matky aklimatizuje ihneď po pôrode a 8 % si mysli, že na to stačí šestonedelie.

Tieto očakávania sa niekedy ešte zosilňujú jednostranným vykresľovaním obdobia po pôrode v médiách a na sociálnych sieťach. Tento tlak vytvára nereálnu situáciu, kedy sa ženy cítia zle, ak nepostupujú presne podľa tohto idealizovaného časového rámca. To však nie je pravda. Adaptácia na veľké životné zmeny, ktoré prichádzajú s materstvom, vyžaduje to čas a podporné prostredie.

„Adaptácia na zmeny po pôrode trvá priemerne pol roka až rok. Neraz sa ženy cítia pod tlakom, že ak neprežijú tých prvých šesť týždňov ideálne, niečo je zle, a toto myšlienkové bremeno ich ovplyvňuje negatívne.“ – Mgr. Radka Kuračková, psychologička projektu Vysmiata Duša Mamky, približuje realitu tohto obdobia.

popôrodná depresia

Zdroj Pexels, Autor Andrea Piacquadio

Prečítajte si: Popôrodnou depresiou môžu trpieť aj muži. Viete ako spozorovať popôrodnú depresiu a kto patrí do ohrozenej skupiny?

Štatistiky ukazujú, že obdobie prvých týždňov po pôrode je často sprevádzané baby blues, čo je prirodzená reakcia, ktorú zažije 70 – 80 % žien. Napriek tomu, len 12 % populácie vie o tejto psychologickej reakcii žien v období po pôrode.

V období prvého roka po pôrode sa až 15-20 % žien stretne s prejavmi popôrodnej úzkosti a depresie, pričom až 75 % z nich nevyhľadá pomoc.

Dôležitým prvkom v boji proti nerealistickým očakávaniam a mýtom je zdieľanie autentických príbehov žien, ktoré hovoria o svojich skúsenostiach v období po pôrode. Michaela, jedna z týchto žien, hovorí: „Nech som mala akokoľvek priaznivú životnú situáciu po pôrode, cítila som sa v tom celom nešťastná a bezradná. Keď som sa dostala k projektu Vysmiata Duša Mamky a prečítala som príbehy iných žien, zistila som, že nie som sama. Tieto príbehy ma povzbudili v tom, aby som svoje prežívanie riešila.“

 

Zdroj: Tlačová správa Vysmiata Duša Mamky

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár