Začnite písať

ZDRAVIE

Prvá pomoc pri krvácaní z nosa

krvácanie z nosa

Krvácanie z nosa (nazývané aj epistaxis) môže byť desivé, najmä u detí, ale väčšina prípadov nie je vážna a dá sa správne ošetriť. Krvácanie z nosa u detí a tínedžerov sa vyskytuje častejšie ako u dospelých a je v drvivej väčšine prípadov nezávažné.

Ak vášmu dieťatku tečie krv z nosa, tak sa ho v prvom rade pokúste upokojiť, uistite dieťa, že krvácanie sa dá zastaviť. Pretože dieťa môže byť vystrašené alebo znepokojené krvácaním.

Následne dieťa usaďte vzpriamene. Požiadajte dieťa, aby sedelo vzpriamene a neprekláňalo sa dopredu. Tým sa zabráni toku krvi do hrdla, čo môže spôsobiť nepríjemný pocit v žalúdku alebo zvracanie.

Prvá pomoc pri krvácaní z nosa

  1. Stlačte nos dieťatka –  stlačte nosné krídla spolu, po dobu niekoľkých minút (približne 2 minúty).
  2. Hlavu držte rovno alebo predkloniť dopredu –  zakláňať hlavu dozadu sa neodporúča (dochádza k poprehĺtaniu krvi a následne k možnej nevoľnosti a zvracaniu).
  3. Na šiju priložte niečo studené

Neodporúča sa vkladanie vreckoviek, vatových tampónov do nosa.

Čo odporúča na zastavenie krvácania z nosa MUDr. Katarína Lundén?

 

Suchý vzduch môže prispieť k vzniku krvácania z nosa. Preto môžete v miestnosti umiestniť zvlhčovač vzduchu alebo jednoducho vypnúť kúrenie alebo klimatizáciu.

Po zastavení krvácania nechajte dieťa pokojne sedieť po dobu aspoň 10 až 15 minút a nechajte ho oddýchnuť. Nenechajte dieťa upratovať alebo sa hýbať príliš rýchlo, aby sa zabránilo opätovnému otvoreniu krvácajúcej rany.

Prečítajte si: Aj dieťa s dyslexiou môže naplniť svoj potenciál

Ak krvácanie z nosa pretrváva dlhšie ako 20 až 30 minút, alebo ak sa objaví veľké množstvo krvi, mali by ste okamžite kontaktovať lekára alebo ísť na pohotovosť.

Pamätajte, že väčšina prípadov krvácania z nosa u detí nie je závažná a dá sa ošetriť pomocou týchto jednoduchých krokov. Ak však krvácanie pretrváva, je neobvykle silné alebo sa stáva pravidelným javom, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc na vyšetrenie možných príčin a liečbu.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár