Pumpkin spice sirup: Sirup, ktorý dodá káve pravú jesennú chuť
Ak máte radi sezónne chute a hľadáte spôsob, ako využiť tekvicu Hokkaido, tento recept na pumpkin spice sirup vás určite poteší. Tento sirup je výborný na dochutenie kávy, čaju, smoothie alebo ho môžete použiť aj pri príprave dezertov a nápojov. Pozrime sa, ako ho pripraviť krok za krokom.
Čo budete potrebovať na jeho prípravu?
Ingrediencie:
- jedna menšia Hokkaido tekvička
- 250 g trstinového cukru
- 250 ml vody
- Tekvicové korenie: klinčeky, škorica, nové korenie, muškátový oriešok, zázvor a možno aj badián, kardamón, korenie, vanilkový struk alebo ak nie ste zástanca korenistej chuti, tak môžete pridať iba škoricu ako som pridala aj ja.
Zaujímavosť o pumpkin spicy latte
V roku 2003 sa objavil nápad spojiť typickú chuť americkej jesene s kávou, čím vzniklo obľúbené tekvicové latte. Autorom tohto inovatívneho nápoja bol zamestnanec spoločnosti Starbucks, Peter Dukes, ktorému bola zverená úloha vytvoriť nový nápoj pre ponuku kaviarne. Počas prvých dvanástich rokov od jeho uvedenia na trh predala spoločnosť Starbucks viac ako 200 miliónov tohto nápoja.
Postup prípravy pumpkin spice sirupu:
Príprava Tekvicového pyré:
- Rozrežte tekvicu na polovicu a vydlabte semienka.
- Nakrájajte tekvicu na menšie kúsky a buď odstráňte šupku pred upečením alebo po. Potom ju iba vydlabete za pomoci lyžičky.
- Tekvicu rozprestrite na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo alobalom.
- Upečte tekvicu v rúre vyhriatej na 200 °C, až kým nebude mäkká. Po upečení nechajte tekvicu vychladnúť.
Príprava koreneného sirupu:
- Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor a tekvicové korenie podľa svojich preferencií (napríklad klinčeky, škoricu, nové korenie, muškátový oriešok, zázvor a podobne).
- Na miernom ohni nechajte cukor rozpustiť vo vode, aby sa vytvoril sirup.
- Potom pridajte upečené tekvicové pyré (ak bude sirup hustejší, tak nemusíte pridať celú tekvicu) a varte spolu asi 20 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte len trochu vody na zriedenie.
Cedenie a ukladanie:
- Uvarenú zmes teraz preceďte cez sitko do nádoby, aby ste získali číry sirup. Ak však preferujete rustikálny štýl, môžete sirup ponechať bez cedenia. Stačí len odstrániť kúsky korenia.
- Sirup nalejte do uzatvárateľnej nádoby.
Skladovanie a využitie:
- Sirup uložte do chladničky a spotrebujte približne do jedného mesiaca. Môžete ho využiť na dochutenie rôznych nápojov, dezertov alebo ho pridajte do kávy pre lahodné tekvicové latte, ktoré je známe zo Starbucks.
Prečítajte si: Domáce piškóty od mamičky
Týmto spôsobom môžete využiť sezónnu tekvicu na prípravu vlastného tekvicového sirupu plného jesenných chutí. Vyskúšajte ho a podeľte sa s ním so svojimi blízkymi, ktorí sa určite potešia.
Zdroj foto: osobný zdroj redakcie