Začnite písať

RECEPTY

Najjemnejšia bábovka: Recept, ktorý sa stane klenotom rodiny

Recept na tú najjemnejšiu bábovku akú poznáte

Trvalo mi dlho, kým som sa dostala k tomu správnemu receptu na najjemnejšiu bábovku. Skúšala som viaceré recepty, ale vždy som mala pocit, že niečo v každej bábovke chýba. Až som raz konečne narazila na ten pravý recept, ktorému som verná už niekoľko rokov. Dnes by som vám rada predstavila tento výnimočný recept na bábovku, ktorý ukrýva tajomstvo dvojfarebného prekvapenia vo vnútri. Verím, že aj vy sa zamilujete do tohto receptu tak, ako som sa zamilovala ja, a stane sa vašim obľúbeným.

Ingrediencie:

  • 5 ks vajcia
  • 250 g polohrubá múka
  • 250 g cukor práškový
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 dcl mlieko
  • 1 dcl kokosový olej ( ak nemáte, tak použite klasický)
  • 1 ks kypriaci prášok
  • Štipka soli
  • 2 ČL Kakao (pre dvojfarebný efekt, ale ak chcete jednofarebnú, tak nemusíte)

 

Vedeli ste, že?

Otvor v strede bábovky má nielen dekoračný účel, ale aj praktický dôvod? Tento kruhový otvor nie je len náhodným dizajnovým prvkom, ale pomáha pri rovnomernom upečení bábovky. Navyše, symbolicky znázorňuje slnko, tradičný symbol šťastia. Bábovka nie je len lahodný dezert, ale aj nositeľ histórie a kultúrnych symbolov.

Postup:

  1. Pripravte si vajcia

Rozbite 5 vajec a oddeľte bielka od žĺtkov. Do bielkov pridajte štipku soli a vyšľahajte ich do tuhej peny, tvoriac sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky spolu s cukrom (práškový a vanilkový) a pridajte mlieko. Túto zmes šľahajte pomocou mixéra, pričom je dôležité vyšľahať žĺtky a cukor dohromady až dohladka. Sneh a žĺtkovú zmes šľahajte oddelene, pretože to dodá bábovke špeciálnu chuť.

  1. Vytvorte cesto

Keď sú žĺtky a cukor dobre vyšľahané, pridajte polohrubú múku, do ktorej ste predtým zamiešali kypriaci prášok. Postupne pridávajte olej a dobre premiešajte všetky ingrediencie. Nakoniec pridajte vyšľahaný sneh z bielkov a jemne premiešajte metličkou, nie mixérom, aby ste zachovali vláčnosť cesta. Ak chcete, aby bola bábovka dvojfarebná, pridajte do polovice cesta kakao (2 čajové lyžičky) a dobre ho premiešajte.

Prečítajte si: Najlepší recept na pečené šišky

  1. Pripravte formu a pečte

Vymastite bábovkovú formu maslom a vysypte ju múkou (ak máte silikónovú, tak stačí ak cesto do takej formy vylejete). Následne vylejte cesto do formy. Pečte pri teplote 180 °C asi 45 minút. Aby ste zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichnite do nej špáradlo. Ak zostane suché, je hotová. Nakoniec môžete bábovku posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť už podľa svojich predstáv.

Týmto receptom na najjemnejšiu bábovku potešíte vždy svoju rodinu či blízkych. Verte, že sa budete často vracať k tomu receptu, pretože stojí naozaj za to.

 

Zdroj foto: osobný zdroj redakcie

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár