Začnite písať

ZDRAVIE

Očkovanie proti HPV infekcii je schválené: Pre koho bude bezplatné?

HPV je rakovinotvorný vírus, ktorý má významný podiel na vzniku niektorých onkologických ochorení u mužov aj žien

V Petržalke a v Malackách bude 8.decembra Deň očkovania proti HPV. Očkovanie je určené pre deti i dospelých.

Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR, Slovenskou spoločnosťou primárnej pediatrickej starostlivosti SLS a s podporou organizácií NIE RAKOVINE a Liga proti rakovine spúšťa očkovanie s cieľom bojovať proti šíreniu HPV.

Informácie o tom čo je HPV vírus, prečo je nebezpečný a kto by sa proti nemu mal očkovať písala molekulárna genetička Mgr. Dominika Mravec Bencúrová v článku  Čo je HPV vírus a kto sa môže proti nemu očkovať?

Dostupnosť očkovania pre všetky vekové skupiny

Táto akcia je určená všetkým, ktorí majú záujem chrániť sa pred týmto vírusom, ale z rôznych dôvodov sa im ešte nepodarilo toto očkovanie naplánovať. Určené je nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Upozorňujeme však, že registrácia je nevyhnutná, aby mohli organizátori pripraviť dostatok vakcín a správne naplánovať celý proces.

Registračný formulár očkovanie Bratislava-Petržalka

Registračný formulár očkovanie Malacky

Financovanie vakcín a podpora zdravotných poisťovní

Štát sa rozhodol pokryť náklady na vakcínu pre všetky 12-ročné deti. Od 1. decembra 2023 bude pokrytie nákladov platné už aj pre 13 a 14-ročné deti. Staršie deti môžu využiť finančný benefit od zdravotných poisťovní, ako sú Dôvera, Union a Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktoré im preplatia časť nákladov. Dospelí budú musieť vakcínu financovať sami.

Význam prevencie a dôsledky HPV

HPV je rakovinotvorný vírus, ktorý má významný podiel na vzniku niektorých onkologických ochorení u mužov aj žien. Na Slovensku zbytočne zomiera viac ako 200 žien na následky rakoviny krčka maternice. Prevencia je však možná. Okrem očkovania je dôležité absolvovať aj pravidelné preventívne prehliadky. Vakcína sa odporúča osobám od 9 rokov, pričom do 15 rokov sa očkuje dvojdávkovou schémou a starší jednotlivci viac ako 15 rokov by mali absolvovať trojdávkové očkovanie.

Týmto krokom chce Bratislavský kraj prispieť k zlepšeniu zdravotnej situácie obyvateľov a preventívne bojovať proti následkom infekcie HPV. Vyzývame všetkých, aby sa zapojili a využili túto možnosť.

 

 

Zdroj foto: freepik.com

Zdroj článku: https://bratislavskykraj.sk/hpv-ockovanie/

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár