Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Sezóna tekvíc je tu: Viete, čo o nich neviete?

Tekvicu môžete využiť na varenie, pečenie, ale aj na výzdobu. Máme pre vás pár skvelých receptov, inšpirácie na jesennú výzdobu, pri ktorej sa môžete s deťmi skvele zabaviť, ale aj niekoľko zaujímavostí.

Pexels_Autor fotky Eva Bronzini

Tekvice z veľkej tekvicovej rodiny

Vedeli ste, že sa tekvice delia na 3 skupiny? Do tej prvej patrí úplne najznámejšia tekvica obyčajná a jej odrody. Všetky sa pestujú ako plodová zelenina a pri rôznej úprave z nich vznikajú výborné a chutné jedlá. V druhej skupine nájdeme najmä cukety. Tie sa zbierajú ešte pred dozretím a sú veľmi zdravou zeleninou, ktorú môžeme použiť na mnoho spôsobov. V poslednej tretej skupine nájdeme okrasné tekvičky, ktoré sú horké, a teda nejedlé. Vyšľachtené sú preto, aby nám robili radosť a dodali nášmu domovu krásnu atmosféru.

Mňam… Recepty z tekvice

Lievance z maslovej tekvice

Tekvicové krekry 

Tekvicový prívarok

Skrášlite si domov tekvicami

Tekvicové kvetináče

Ak si chcete spestriť jesenný interiér, byť ekologickí a potešiť sa z farieb, vyrobte si tekvicové kvetináče a skombinujte si ich so sukulentmi. Potrebujete okrasnú oranžovú tekvicu Cinderella, ktorá má hlboké ryhovanie a vyberajte si tekvice s rovnejšou vrchnou časťou. Na výrobu si pripravte lepidlo v spreji, mach, nádobu s rozprašovačom, nožnice, lepiacu pištoľ, tyčinky horúceho lepidla a odrezky sukulentov alebo sukulenty vcelku.

Postup:

Prvým krokom je príprava základne pre sukulenty, a tú si vytvoríte zeleným machom. Na vrchnú časť tekvice nastriekajte kúsok lepidla a taktiež postriekajte aj časti machu. Pár sekúnd ich pridržte na tekvici. Povypĺňajte machom všetky voľné miesta na vrchu tekvice. Nechajte niektoré kúsky machu prevísať dlhšie, bude to pôsobiť prirodzenejšie.

Prečítajte si: Najjemnejšia bábovka: Recept, ktorý sa stane klenotom rodiny

Vyrezávanie tekvíc

Na Slovensku tekvice najčastejšie vyrezávame. O zábavu má postarané celá rodina, aj keď vyrezávajú hlavne rodičia, aby sa deti neporezali.

Postup:

Odrežete vrch tekvice a zdvihnete ho ako klobúčik. Vydlabte vnútro, ceruzkou alebo perom naznačte, čo chcete vyrezať a pustite sa do vyrezávania. Na sviečku urobte do tekvice otvor zo spodku.

Pexels_Autor fotky Gerhard Giebener

Maľovanie tekvíc

Ak sa vám nechce vyrezávať alebo máte len malé tekvičky, môžete ich s deťmi vymaľovať temperovými farbami.

Výroba tekvíc

Tekvice si môžete aj vyrobiť. Deťom prichystajte tvrdé výkresy, kartón, farebné papiere, farbičky a nechajte priestor ich fantázii.

Prečítajte si: 5 akčných tipov na skvelé detské leporelo

Čo ste o tekviciach nevedeli

  • do Európy priviezol tekvicu Kolumbus z tropickej Ameriky, ale už dávno predtým tekvice pestovali Indiáni, semienka sa našli aj v starých peruánskych hroboch
  • tekvice sa pestovali v Mexiku skôr ako kukurica, teda asi 2 000 rokov pred naším letopočtom
  • najlepšie je zberať tekvicu nedozretú, tak vydrží v pivnici až do jari
  • pri okrasných tekvičkách postupujte presne naopak, zberajte ich čo najneskôr
  • tekvice nemajú rady nízke teploty a už ľahký ranný prízemný mrazík ich môže poškodiť, preto ich môžete začať zberať už na začiatku jesene
  • slnečné jesenné dni určite využite a nechajte tekvice vonku niekoľko dní dosušiť

Titulná foto: Pexels_Autor fotky James Wheeler

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár