Začnite písať

CHOROBY

Sopeľ u detí: Nákazlivosť, druhy sopľov a dôležitá starostlivosť

Sopeľ je častým príznakom mnohých ochorení, čo mnohých rodičov stavia pred výzvu, ako sa s ním vysporiadať, najmä u detí v škôlkarskom veku. V našom článku preskúmame rozdiely medzi rôznymi typmi sopľov a zdôrazníme ich nákazlivosť. Okrem toho sa pozrieme na priebeh vývoja sopľa v tele a, ako sa môžeme brániť jeho šíreniu medzi deťmi.

Vývoj sopľa v tele: Prechod od čírej k žltej a zelenej farby

Sopeľ postupne mení svoju farbu z čírej na žltú až zelenú, čo signalizuje zmeny v jeho zložení a závažnosti. V tejto pokročilejšej fáze sa stáva ťažším ho vysmrkať, a preto je menej nákazlivý ako v počiatočných štádiách. Napriek tomu by ste si mali byť vedomí, že vírusové častice sú stále prítomné, aj keď nie tak viditeľne, no je stále dôležité dodržiavať opatrenia na minimalizovanie rizika prenosu na iné deti či osoby.

Trvanie a liečba sopľa u detí

Väčšinou akútny vírusový sopeľ u detí trvá 7-10 dní, ale úplná regenerácia nosovej sliznice môže zabrať niekoľko týždňov. Rýchlosť hojenia závisí od mnohých faktorov, vrátane imunity dieťaťa, jeho imunitnej pamäte, množstva vírusu v tele, prostredia, v ktorom sa nachádza a dokonca aj od ročného obdobia. Je dôležité venovať dieťaťu dostatočný čas na zotavenie, a ak sa stav nezlepšuje alebo sa zhoršuje, je vhodné navštíviť lekára.

Nákazlivosť určitých druhov sopľov

Číry sopeľ nie je v žiadnom prípade neinfekčný!

Vírusový sopeľ, často označovaný ako „číry sopeľ,“ môže byť zavádzajúci, pretože mnoho rodičov môže predpokladať, že je neškodný. Naopak, tento druh sopľa je jedným z najviac nákazlivých, a to najmä v jeho počiatočných štádiách. V tejto fáze je sopeľ čistý, hojný a vyžaduje si časté utieranie alebo smrkanie. Práve v tomto bode sa stáva dieťa najviac nákazlivým pre ostatné deti, pretože vírusové častice obsiahnuté v sopli sa ľahko dostávajú do kontaktu s inými deťmi. Preto je dôležité, aby rodičia boli informovaní o tomto aspekte a prijímali opatrenia na minimalizovanie šírenia infekcie medzi deťmi.

Sopeľ pri raste zubov a alergii

Sopeľ môže byť nákazlivý aj pri raste zubov, a preto je vhodné udržiavať dieťa s týmto príznakom mimo priameho kontaktu s inými deťmi, aby sa minimalizovalo riziko šírenia infekcie. Avšak je dôležité poznamenať, že existujú výnimky. Sopeľ, ktorý je spôsobený alergickými reakciami, nie je infekčný a nespôsobuje šírenie vírusu medzi deťmi. Je, preto dôležité rozlišovať medzi rôznymi príčinami sopľa a prijať primerané opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti a zdravia detí.

Starostlivosť o upchatý  nos

  1. Preplachovanie/vstreknutie fyziologického/hypertonického roztoku: Je dobrým návykom preplachovať alebo vstrekovať fyziologický, alebo hypertonický roztok do nosa 3-4 krát denne. Týmto spôsobom pomôžete uvoľniť hlieny a upchatý nos môže byť menej nepohodlný.
  2. Učenie starších detí, ako si vysmrkať nos: Staršie deti je dobré učiť techniku vysmrkania nosa, aby sa mohli samy efektívne zbaviť hlienu. Toto je dôležitá zručnosť, ktorá im môže pomôcť pri zvládaní upchatého nosa. Ukážeme vám aj techniku smrkania nosa v nasledujúcich riadkoch.
  3. Odsávanie nosa u malých detí: U malých detí, ktoré nevedia smrkať, môže byť potrebné použiť odsávačku na odstránenie hlienu z nosa. Tento postup môže pomôcť uvoľniť dýchacie cesty a uľahčiť dieťaťu dýchanie.
  4. Dekongestívne kvapky/spreje: Ak je to nevyhnutné a na odporúčanie lekára, môžu sa použiť dekongestívne kvapky alebo spreje na zmiernenie upchatia nosa. Pri detičkách sa držíme pravidla „menej je viac“. Pri najmenších detičkách používajte kvapky a u starších detí je zase vhodnejší aplikátor. Vždy aplikujeme do vyčisteného nosa. Látky, ktoré spôsobujú stiahnutie ciev, znižujú opuch v nose a uvoľňujú ho používajte maximálne 5 až 7 dní. Viac určite nie, pretože je riziko, že dieťa sa stane závislé od týchto liečiv. Preto je dôležité dodržiavať pokyny lekára a nepoužívať tieto lieky nadmieru.

Prečítajte si: Nočné pomočovanie u detí: Ako ho zvládnuť ?

Správna technika smrkania nosa

Správna technika smrkania nosa je dôležitá pre deti, aby sa zbavili hlienu a upchatého nosa efektívne a pohodlne. Nasledujte kroky tejto techniky:

  1. Nádych: Dieťa by malo najskôr urobiť hlboký nádych.
  2. Zatlačenie jednej nosovej dierky: Potom by malo zatvoriť jednu z nosových dierok pomocou prsta.
  3. Výdych: Dieťa by malo výdychom vysmrkať hlienový obsah druhej nosovej dierky cez otvorenú dierku.
  4. Nádych: Po tomto kroku by malo znovu urobiť hlboký nádych.
  5. Zatlačenie vyčistenej druhej nosovej dierky: Teraz by malo zatvoriť druhú nosovú dierku, ktorá bola predtým otvorená.
  6. Výdych: Nakoniec by malo výdychom vysmrkať obsah druhej nosovej dierky, ktorá môže byť zahlienená.

Táto technika pomáha dieťaťu efektívne odstrániť hlien z oboch nosových dierok a uľahčuje dýchanie. Je dôležité tento postup uskutočňovať opatrne, aby dieťa necítilo bolesť ani nepohodlie.

V boji proti šíreniu vírusového sopľa je dôležité dodržiavať hygienické opatrenia, ako je časté umývanie rúk, používanie papierových vreckoviek a izolácia dieťaťa v počiatočných štádiách ochorenia. Aj, keď sopeľ môže byť nepríjemný, je to obvykle bežná súčasť detstva a s riadnou starostlivosťou a podporou imunitného systému sa deti rýchlo zotavia.

 

 

Zdroj foto: freepik.com

Zdroj článku: IG – detska_doktorka, pediatricka_denjas

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár