Začnite písať

PR ČLÁNKY

Stoličky k okrúhlemu stolu – čo treba zohľadniť pri ich výbere?

Okrúhle stoly sú elegantným prvkom zariadenia obývačiek, jedální alebo útulných kaviarní. V každom prípade je dôležité, vybrať k nim aj správne stoličky – pohodlné praktické a ladiace s dizajnom interiéru. Ako si vytvoriť pohodlný a zároveň príťažlivý priestor? Poradíme vám, ako vybrať dokonalé stoličky k okrúhlemu stolu.

Moderné jedálenské stoličky – čím sa pri výbere riadiť?

Okrúhly stôl, pri ktorom sa schádzajú členovia domácnosti a hostia, je zvyčajne hlavným bodom jedálne. Pri jej zariaďovaní sa oplatí kúpu stola a stoličiek si dôkladne premyslieť, pretože zvyčajne ide o investíciu minimálne na niekoľko alebo aj dosť veľa rokov. Po celý tento čas by si mal nábytok zachovať svoj pôvodný vzhľad a zaručiť pohodlné používanie.

Prvá vec, ktorej venujeme pozornosť, je samozrejme estetika. Nie je na tom nič zvláštne, pretože jedinečný charakter miestnosť nadobudne práve vďaka originálnemu dizajnu. Nekonečná rozmanitosť a široký výber na trhu ale spôsobujú, že rozhodnúť sa pre konkrétny model je ťažké. Aby sme vám túto úlohu uľahčili, uvedieme niekoľko kritérií, ktoré treba zvážiť prv, než sa zameriate na čisto vizuálne vlastnosti.

  • V prvom rade si vyberte správnu výšku stoličky, ktorá zodpovedá výške stolovej dosky. Sedadlo a prípadné lakťové opierky by mali byť voči podlahe v takej výške, aby sa stoličky dali ľahko zasunúť pod stôl. Štandardné okrúhle jedálenské stoly sú vysoké približne 75 cm, takže ideálna výška sedadla je približne 45 cm. Nezabudnite, že vzdialenosť medzi doskou stola a sedadlom by mala byť minimálne 30 cm – tak, aby si sediaci mohol ruky pohodlne položiť na dosku stola.
  • Ak pri stole trávite veľa času, oplatí sa vybrať stoličku s operadlom, ktoré vám umožní udržať si pohodlnú polohu. Operadlo by zároveň v porovnaní s výškou stola nemalo byť príliš vysoké. Pravidlom je, že býva voči stolu vyššie maximálne o 20 cm.

Počet stoličiek k okrúhlemu stolu

Nespornou výhodou okrúhlych stolov je možnosť umiestniť k nim aj nepárny počet stoličiek. Súprava so siedmimi, piatimi alebo hoci len tromi stoličkami bude vždy vyzerať dobre. V prípade obdĺžnikových stolov takúto voľnosť nemáme.

Na začiatku je potrebné určiť, koľko ľudí bude za stolom sedávať. Treba si uvedomiť, že jedna stolička zvyčajne zaberá približne 60 cm priestoru. Dobrou voľbou vo väčších bytoch bude, mať k dispozícii s ohľadom na návštevy, väčší počet stoličiek. Do menších priestorov sú osvedčeným riešením skladacie a stohovateľné stoličky, ktoré po stretnutí s rodinou alebo priateľmi jednoducho uložíte a uskladníte jednu na druhú. Široký sortiment rôznych stoličiek vhodných k okrúhlemu stolu ponúka internetový obchod agatanabytok.sk.

Loftové či glamour stoličky – ako prispôsobiť ich model k usporiadaniu bytu?

Dizajn stoličiek má byť ozdobou miestnosti – má jej dodať pestrosť a zároveň interiér nepreťažiť. Ak máte okrúhly stôl jednoduchého tvaru, môžete použiť farebné stoličky zaujímavejších tvarov. Na druhej strane, veľký a masívny stôl je lepšie skombinovať s minimalistickou alebo ažúrovou formou stoličiek, ktorá dodá usporiadaniu ľahkosť.

  • Jedáleň v škandinávskom štýle je ideálnym priestorom pre biele drevené stoličky. Pre spestrenie môžete zvoliť aj čalúnenie v tyrkysovej, modrej, zelenej alebo svetloružovej farbe.
  • Industriálna obývačka, jedáleň alebo firemná zasadačka je ideálnym miestom pre stoličky s kovovými prvkami, najlepšie vo farbách ako je čierna, sivá alebo chladné odtiene hnedej.

● Štýl glamour sa spája s luxusom, eleganciou a exkluzívnymi doplnkami. Vyberte si stoličky čalúnené lesklou, najlepšie velúrovou látkou. Prínosom budú rôzne prešívania, originálne formy a masívne tvary. Okrem klasickej sivej, bielej alebo čiernej, obľúbená je aj fialová, tyrkysová, ružová a purpurová.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár