Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO zaujímavosti

Syndróm prázdneho hniezda: Ako zvládnuť odchod detí z domu?

syndróm prázdneho hniezda

Vstup detí do dospelosti je časom veľkých zmien nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Jednou z týchto zmien je syndróm prázdneho hniezda, fáza, kedy deti opúšťajú rodičovský dom a začínajú budovať svoj vlastný život. Táto etapa života môže byť pre rodičov emocionálne náročná a sprevádza ju pocit prázdnoty, straty a smútku. Je však dôležité vedieť, ako si s týmto syndrómom poradiť a udržať zdravé rodinné vzťahy. Terapeutka Andrea Rusnáková Lesáková, ktorá pôsobí na online terapeutickej platforme Hedepy, nám ponúka niekoľko rád, ako túto etapu zvládnuť.

Čo je syndróm prázdneho hniezda?

Syndróm prázdneho hniezda je obdobím života, kedy deti odchádzajú z domu a rodičia zažívajú pocit prázdnoty a smútku. Toto obdobie je často sprevádzané fyzickými príznakmi, ako je nespavosť, strata chuti do jedla a únava. Terapeutka Andrea Rusnáková Lesáková vysvetľuje, že tieto príznaky trvajú obvykle do chvíle, kým rodičia nenájdu nový zmysel života a nové záujmy, ktoré ich napĺňajú.

V minulosti sa tomuto syndrómu nevenovala veľká pozornosť, ale dnes vieme, že rodičia čelia výzvam a pocitom smútku, prázdnoty a beznádeje. Je dôležité si uvedomiť, že toto obdobie je prirodzenou súčasťou života a nie je potrebné sa mu brániť. Rodičia by mali hľadať spôsoby, ako nájsť nový zmysel svojho života a naplniť ho novými aktivitami a záľubami.

„Dôležitý je otvorený dialóg a rešpektovanie hraníc všetkých členov rodiny.“ – Andrea Rusnáková Lesáková

syndróm prázdneho hniezda

Zdroj Pexels, Autor Andrea Piacquadio

Prečítajte si: Laura Kotlárová Kurucová: Materstvo nie sú preteky

Vplyv odchodu detí na rodinné vzťahy

Odchod detí z domu môže výrazne ovplyvniť rodinné vzťahy. Nie všetci rodičia sú schopní ľahko prijať samostatnosť svojich detí, a preto môže vzniknúť nepochopenie a konflikty. Tieto problémy môžu nastať nielen medzi rodičmi a deťmi, ale aj medzi rodičmi samotnými. Po dlhom čase majú rodičia opäť čas sami pre seba a musia sa znovu zorientovať vo svojom živote. Rodičia sa opäť musia naučiť aké je to byť v prvom rade partnerom/partnerkou a až potom rodičom. Terapeutka upozorňuje na dôležitosť otvoreného dialógu a rešpektovania hraníc všetkých členov rodiny.

Kto najviac čelí syndrómu prázdneho hniezda?

Hoci syndróm prázdneho hniezda môže postihnúť každého bez ohľadu na pohlavie, zdá sa, že ženy sú častejšie vystavené pocitu straty identity a role. Terapeutka z Hedepy vysvetľuje, že ženy často viac zdieľajú svoje pocity a hľadajú podporu aj v terapiách. Tento jav je často intenzívnejší u rodičov s viacerými deťmi, kde môžu byť pocity zmiešané. Rodičia s jedným dieťaťom môžu toto obdobie prežívať ľahšie, pretože väčšinou existuje silná vzájomná väzba medzi nimi a ich jediným potomkom.

syndróm prázdneho hniezda

Zdroj Pexels, Autor Gustavo Fring

Prečítajte si: Bezpečnosť detí na internete: Čo by mali rodičia vedieť o aplikácii Snapchat

Ako sa vysporiadať so syndrómom prázdneho hniezda?

Syndróm prázdneho hniezda je prirodzenou súčasťou života, a preto je dôležité ho prijať a vysporiadať sa s ním. Terapeutka Andrea Rusnáková Lesáková odporúča nasledujúce kroky:

  1. Nestratiť zdravý záujem a rešpektovať samostatnosť detí – Je dôležité udržiavať záujem o život svojich detí, byť otvorený novým skúsenostiam a premenám v ich živote. Zároveň je dôležité rešpektovať ich nezávislosť, hranice a túžbu po osamostatnení sa.
  2. Akceptovať zmenu a hľadať nové spôsoby kontaktu – Pri udržaní zdravého vzťahu s dieťaťom je nevyhnutné akceptovať rozhodnutie dieťaťa opustiť domov. Zároveň je však dobré hľadať nové spôsoby stretávania sa s deťmi, či už spoločné návštevy, dovolenky alebo bežné stretnutia pri káve.
  3. Udržiavanie komunikácie a podpora – Udržiavanie otvorenej komunikácie s deťmi je kľúčové. Záujem o ich aktuálne ciele a prácu im poskytuje pocit podpory a pochopenia.
  4. Prejavovanie emocionálnej stránky – Tak ako rodič prežíva zmenu a smútok z toho, že deti odchádzajú, prežívajú ho aj deti. Je dôležité prejaviť svoje pocity a navzájom ich zdieľať.
  5. Uisťovanie o domove – Je dôležité uisťovať deti, že domov je vždy bezpečným prístavom, kam sa môžu vrátiť, ak to budú potrebovať.

 

Zdroj: Tlačová správa Hedepy.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár