Začnite písať

Uncategorized

Trinásta kniha Kristíny Baluchovej je netradičná obsahom i formou tête-bêche

Básne novej knihy Kristíny Baluchovej zoznámia deti s málo známymi zvieratkami i rastlinkami. Čitateľom prinášajú zábavu, ponaučenie i rešpekt k diverzite. Vedeli ste, že kapybare rastú zuby celý život? Aj to sa čitatelia môžu dozvedieť vďaka novej knihe básničiek Kristíny Baluchovej.

Kapybara, vombat, lietajúce ryby i najväčšie kvety našej planéty. Trináste dielo autorky kníh pre deti a mládež Kristíny Baluchovej nahrádza prechádzku zoologickou i botanickou záhradou. S netradičnými zvieratkami i rastlinami sa deti zoznámia zábavnou formu, v básničkách však ani tento raz nechýba posolstvo a hlbšie myšlienky.

Spisovateľka Kristína Baluchová je známou propagátorkou čítania a na svojich sociálnych sieťach pravidelne píše o dôležitosti kníh pre vývin čitateľskej gramotnosti. S knihami „Záhada knižnice na konci ulice“, „Udatný ježko“ či knižnou edíciou „Kapitán Padák“ absolvovala viac než sto besied a čítačiek v knižniciach a na školách po celom Slovensku a so svojou tvorbou pre deti aktívne pokračuje aj popri „civilnom povolaní“ v oblasti komunikácie.

Pred niekoľkými dňami autorka spustila crowdfundingovú kampaň na vydanie 13-tej knihy, ktorá sa tento raz nesie v netradičnom šate.

„Rozhodli sme sa zvoliť formát tête-bêche knihy, ktorý na Slovensku nie je veľmi rozšírený. Ide o spojenie dvoch kníh do jednej, čitateľovi stačí knihu zavrieť a obrátiť hore nohami, kde na neho čakajú ďalšie príbehy. Takáto voľba vznikla náhodou, ešte počas tvorby prvých básničiek. Napísala som najprv veršovanky o zaujímavých zvieratkách ako agama golierová či kapybara, potom som si uvedomila, že existuje aj mnoho zvláštnych rastlín či stromov a zatúžila som ešte širšie poukázať na rozmanitosť našej krásnej planéty. A tak som okrem „kapybary“ obásnila baobab, mimózu či eukalyptus dúhový a vznikla akási druhá kniha „Čo dnes spapká mucholapka?“. Deti si tak môžu čítať o faune i flóre, ambíciou knihy je však najmä vzbudiť zvedavosť a chuť prečítať si neskôr o týchto milých tvoroch aj niečo viac,“ vysvetľuje Baluchová.

mockups-design.com

Dvojknihu „Čo to stvára kapybara? / Čo dnes spapká mucholapka?“ ilustruje umelkyňa a pedagogička Žaneta Aradská, ktorá ilustrovala aj Kristíninu knihu Udatný ježko. V Žanetinej originálnej tvorbe sa snúbi hravosť so záujmom o prírodu a deti, ilustrátorka aktívne vyučuje na ZUŠ v Cíferi a s rozvojom fantázie u detí pracuje aj na špeciálnych workshopoch. Grafický dizajn knihy zverili autorky do rúk Zuzane Bartovej, ktorá má na slovenskom knižnom trhu vďaka svojim krásnym knihám stabilné miesto. Trojica tvorkýň verí, že sa im knihu podarí vydať v mesiaci november a že sa k deťom dostane ešte v predvianočnom období.

„Básničky by mali deti najmä zaujať a zabaviť, v niektorých textoch sa nám však podarilo sprostredkovať aj dôležitý odkaz. Napríklad o tom, že byť plachým nemusí byť zlé a že často dokážeme niečo, o čom ostatní pochybujú. Stačí sa pozrieť na lietajúce ryby,“ dodáva Kristína Baluchová.

Vydanie knihy zastrešuje občianske združenie Fíha, kniha!, jej vznik môžete podporiť cez:
https://www.donio.sk/kapybara

Foto: archív KB

Predchádzajúci článok

Zanechaj nám svoj komentár