Začnite písať

PÔROD TEHOTENSTVO

V Košiciach sa narodil 5 kilový valibuk Peťko

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach sa narodil chlapček s hmotnosťou 5050g a 54cm. Pôrod prebehol sekciou bez komplikácii, mamička statočne zvládla tehotenstvo aj celý pôrod. Valibuk Peťko je rarita, v nemocnici v Košiciach naposledy privítali na svet bábätko s pôrodnou hmotnosťou nad 5kg pred troma rokmi.

„Už pred pôrodom sme na základe vyšetrení vedeli, že bábätko bude väčšie, ale očakávali sme dieťa s  hmotnosťou do 4500 g. Keď som však držala v rukách novorodenca, bolo mi jasné, že dieťatko je určite väčšie. Bolo to milé prekvapenie pre všetkých na pôrodnici. Aj napriek väčšej hmotnosti dieťatka sme sa pripravovali na prirodzený pôrod, priala si to tak aj mamička, pri takom veľkom dieťatku sa to však podarí málokedy. Preto sme pôrod napokon ukončili sekciou.“ – zástupkyňa primára Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Júlia Frívaldská, ktorá pôrod cisárskym rezom viedla.

Peťko je zdravý, je dojčený. Spočiatku bol dokrmovaný umelým mliekom, pretože mamička ešte nemala dostatok mlieka pre tak veľkého chlapčeka.

Mama Ľudmila s otcom Pavlom si svojho prvorodeného chlapčeka užívajú už doma. Určite majú v pláne aj ďalšie deti. „Ďalšie bábätko by malo byť ešte väčšie. Spravidla to tak je,“ vravia odborníčky.

Mamička Ľudmila sa však neobáva. „Je to obrovská radosť. Tie posledné týždne boli trošku náročné, ale všetko prebiehalo bez problémov. Ako každá žena som sa pôrodu obávala, ale obaja sme to zvládli. Som veľmi šťastná. Určite plánujeme aj ďalšie deti, hoci bude opäť v pôrodnici veľké prekvapenie.“

Za uplynulých päť rokov sa v UNLP na Rastislavovej 43 narodili 3 deti nad 5 kg. Zakaždým to boli chlapci, v roku 2019 vážil 5180 g a v roku 2020 zase 5010 g.

 

Zdroj: unlp.sk

Zdroj foto: unlp.sk

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár