Začnite písať

ZDRAVIE

Vybrať správnu obuv deťom je hotová veda

Vyberáme si takú obuv, ktorá je nám najpohodlnejšia. Mala by zohľadniť tvar nášho chodidla a ideálne je, ak je vyrobená z prírodných materiálov, nech koža na chodidlách môže dýchať. Dospelí už nepotrebujú žiadnu rezervu, ale postup pri výbere obuvi pre deti, je občas celkom zložitý proces.

Pexels: Juan Pablo Serrano Arenas

Len nezničiť deťom nožičky

Viete ako vybrať deťom správne topánky, ktoré im nepoškodia nohy a nebudú spôsobovať ani ďalšie zdravotné problémy? Nie? Máme pre vás pár tipov, ako na to.

1. Ľahké, priedušné a pohodlné topánky

Malé detské kĺby rozhodne nie sú pripravené na to, aby zvládali akúkoľvek záťaž. Topánky by preto mali byť ľahké a mäkké. Len tak bude splnená základná podmienka, aby nožičky neboli postláčané a aby im obuv nemenila tvar.

2. Zaguľatená špica topánok

Zle vybraná veľkosť nie je len o dĺžke, ale aj o šírke. Malé, špicaté ani príliš široké topánky nie sú pre deti vhodné. Problém je v tom, že malí hrdinovia vydržia aj bolesť, nakoľko majú voči nej zníženú citlivosť. Nesprávna dĺžka, či šírka obuvi vedie k rôznym deformáciám a zdravotným problémom, ktoré môžu deti sprevádzať po celý život.

Prečítajte si: Sezóna tekvíc je tu: Viete, čo o nich neviete?

3. Nezabúdajte na centimeter navyše

V detských topánkach potrebuje detská nôžka priestor navyše. Tzv. nadmerok by mal byť približne 1 až 1,5 cm. Pri skúšaní sa nespoliehajte na tvrdenie detí, že topánky sedia. Radšej si pred odchodom do obchodu obkreslite nohu a nezabudnite prirátať nadmerok.

4. Nohy musia dýchať

Materiál je dôležitý. Neberte to na ľahkú váhu. Voľte radšej prírodné než syntetické materiály, aby ste predišli poteniu a plesniam.

5. Podrážka je dôležitá pre zdravú chôdzu

Na výber správnej podrážky sa špeciálne zamerajte pri prvých topánočkách. Snažte sa nájsť obuv, ktorá je najbližšia bosým nohám. Vyhnite sa tvrdej podrážke, pretože každé malé dieťa sa prirodzene stavia na špičky, čo je pre vývoj nôh významný fakt. S tvrdou podrážkou to nedokáže a prirodzený vývin nožičiek môže byť narušený.

Pexels: Josh Withers

Ploché detské nohy

Novorodenci sa rodia s plochými nohami a na nás a na správnom výbere obuvi je, aby sa noha v topánkach mohla dostatočne hýbať a pri chôdzi zapájala svaly na lýtkach a okolo členkov.

Prečítajte si: Genetička o tom, že autizmus nespôsobuje očkovanie

Obuv pre školákov

Najrýchlejšie sa nohy detí vyvíjajú v školskom období. Nesprávna obuv môže spôsobiť ploché nohy, ale aj bolesti chrbtice. Nevyhnutný je materiál ako koža, či textil a okrem toho aj dobrý strih a anatomicky tvarovateľná stielka. Veľký dôraz je potrebné klásť na prezuvky v škole, pretože v nich dieťa trávi väčšinu dňa. Deti menšie ako 10 rokov by mali mať nohy zafixované okolo členka. Prezuvky voľte ľahké, vzdušné a anatomicky tvarované. Športové topánky vyberajte podľa druhu športu.

Vyhnite sa:

  • príliš veľkej topánke – pohyb prstov je potrebný, pretože slúži na správny rast chodidla, ale nepreháňajte to s odôvodnením, že noha dorastie
  • špicatým, úzkym špičkám – voľte oblé tvary
  • topánkam po staršom súrodencovi – obuv sa prispôsobí chodidlu, ale obuv vytvarovaná cudzou nohou, je nevhodná

Zdroj titulná foto: Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár