Začnite písať

ZDRAVIE

Zápal očných spojoviek u detí: Priebeh a liečba

zápal očných spojoviek

Zápal očných spojoviek môže postihnúť aj našich najmenších. Ak vaše dieťa má červené oči, pocit piesku v očiach alebo iné príznaky, môže ísť o zápal očných spojoviek. Ako ho rozpoznať, čo môžete robiť doma na jeho zmiernenie a kedy vyhľadať lekársku pomoc? Tu sú naše odporúčania pre rodičov.

Typické príznaky zápalu očných spojoviek

  • Prvé príznaky môžu zahŕňať pocit cudzieho telesa v oku, akoby sa v ňom nachádzal piesok.
  • Postihnutá oblasť môže vykazovať začervenanie, svrbenie, slzenie a môže z nej vytekať biely sekrét alebo dokonca hnis.
  • Po spánku môžu byť oči dieťaťa zlepené, čo sťažuje ich otváranie.
  • Dieťa môže vykazovať citlivosť na svetlo.
ak dieťa trpí zápalom očných spojoviek, tak sa u neho vyskytne slzenie a výtok, ktorý je hnisavý a väčšinou zelenej farby.

Ak dieťa trpí zápalom očných spojoviek, tak sa u neho vyskytne slzenie a výtok, ktorý je hnisavý a väčšinou zelenej farby.

Čo spôsobuje tento zápal očných spojoviek

Infekcie spojoviek môžu byť spôsobené rôznymi patogénmi, vrátane baktérií, vírusov, plesní a parazitov. Spôsoby prenosu týchto infekcií sú rozmanité. Môže ísť o priamy kontakt alebo kvapôčkovú infekciu. Niekedy môže infekcia prameniť z problémov horných dýchacích ciest, ale deti sú často vystavené riziku nakazenia na verejných miestach ako kúpaliská alebo v detských kolektívoch. Zvlášť u novorodencov môže príčinou zápalu byť chlamýdia, ktorá sa môže preniesť na dieťa počas pôrodu.

Okrem toho môže spojovkový zápal vzniknúť ako dôsledok alergickej reakcie, napríklad pri sennej nádche alebo v dôsledku chemického dráždenia z vonkajšieho prostredia, ako sú mydlo, smog, alebo chemické výpary.

Dôležité je chrániť oči pomocou kvalitných slnečných okuliarov, najmä počas leta a zimy, keď slnečné lúče odrážajúce sa od snehu môžu spôsobiť svetelný zápal spojoviek.

Vedeli ste, že?

Prostredníctvom zraku získavame až 80% informácií.

Domáce opatrenia

Ak váš potomok prejavuje príznaky zápalu očných spojoviek, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete vykonať doma na zmiernenie jeho nepohodlia. Predovšetkým by dieťa malo zostať doma a vyvarovať sa činnostiam, ktoré by mohli zaťažiť jeho oči, ako je hranie na počítači alebo sledovanie televízie. Je tiež dôležité, aby sa dieťa vyhýbalo priamemu slnečnému žiareniu a vetru.

Na zabezpečenie hygieny by malo mať dieťa vlastný uterák, ktorý by nemal byť v kontakte s ostatnou bielizňou rodiny. Ak máte dostupné očné kvapky pre červené oči s minimálnym výtokom, môžete ich aplikovať podľa návodu. Dôkladne si umývajte ruky pred a po aplikácii kvapiek. Ak je zapálené iba jedno oko, je dôležité upozorniť dieťa, aby si ho nešúchalo a tým pádom zabrániť prenosu infekcie do zdravého oka.

Prečítajte si: Parentifikácia: Keď dieťa prichádza o detstvo

Kedy hľadať odbornú pomoc

  • Ak symptómy pretrvávajú alebo sa zhoršujú po troch dňoch.
  • V prípade silnej bolesti alebo výskytu zeleného, alebo žltého hnisu.
  • Ak je príčinou úraz.
  • Trvalé slzenie alebo výskyt vriedku si vyžaduje pozornosť lekára.
  • Pre deti, ktoré nosia kontaktné šošovky, by mala byť návšteva lekára prioritou.

Priebeh liečby

Správna liečba sa odvíja od konkrétnej príčiny zápalu. Kým infekcie môžu vyžadovať antibiotické kvapky alebo masť, alergické reakcie môžu vyžadovať antihistaminiká. Tieto lieky sú väčšinou na predpis.

Zabezpečenie zdravého zraku našich detí je našou zodpovednosťou. Vždy sa riaďte predbežnými opatreniami a nezabudnite, že včasná reakcia môže predchádzať komplikáciám. Starostlivosť o oči je dôležitá v každom veku, tak nezanedbávajte signály, ktoré vám vaše dieťa posiela.

Pre viac zaujímavých článkov kliknite tu.

Pre deti, ktoré nosia kontaktné šošovky, by mala byť návšteva lekára prioritou.

Image by Freepik

Zdroj foto: freepik.com, osobný zdroj redakcie

 

 

 

 

Tagy
Predchádzajúci článok

Zanechaj nám svoj komentár