Začnite písať

ZDRAVIE

Ako vybrať detskú zubnú pastu, ktorá je účinná a bezpečná

zubná pasta

Pri výbere detskej zubnej pasty je dôležité zohľadňovať nie len jej príjemnú chuť a atraktívny dizajn, ale predovšetkým zloženie a účinnosť. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo by mala kvalitná detská zubná pasta obsahovať a čomu by ste sa mali vyhnúť, aby ste podporili zdravie zubov a úst vašich najmenších.

Dôležitosť správneho výberu

Zubná pasta je základom ústnej hygieny a pre deti je to dvojnásobne pravdivé. Deti sú viac náchylné na zubný kaz a iné zubné problémy kvôli častej konzumácii cukru a ich neúplne vyvinutej schopnosti starostlivosti o ústnu hygienu. Preto je výber správnej zubnej pasty pre vaše dieťa kritickým krokom v jeho zdravom raste a vývoji.

Čo by mala zubná pasta obsahovať

Fluoridy pre ochranu pred kazom

Fluoridy hrajú nesmierne dôležitú úlohu v ochrane zubov, obzvlášť u detí, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku zubného kazu. Táto neviditeľná, no mimoriadne účinná zložka zubných pást, pomáha posilňovať zubnú sklovinu, čo je kľúčové v boji proti kazu. Sklovina, posilnená fluoridmi, odoláva kyselinám, ktoré sú produkované baktériami v ústach a sú hlavnou príčinou zubného rozpadu. Okrem toho, fluoridy bránia demineralizácii – strate minerálov zo skloviny – a tým pomáhajú udržať zuby silné a zdravé.

Jemnosť a Efektívnosť

Jemnosť a efektívnosť zubnej pasty sú dva základné piliere. Na nich by malo byť založené každodenné čistenie zubov, najmä u detí. Je nevyhnutné, aby zubná pasta bola schopná efektívne odstraňovať nečistoty a zubný plak, ktoré sú hlavnými príčinami zubného kazu a ochorení ďasien. Na druhej strane, je rovnako dôležité, aby táto čistiaca sila nebola príliš agresívna, čo by mohlo poškodiť citlivú zubnú sklovinu a ďasná detí, ktoré sú v porovnaní s dospelými jemnejšie a náchylnejšie na poškodenie. Pri výbere zubnej pasty pre deti je kľúčové zamerať sa na jej jemnosť a účinnosť. Zubná pasta pre deti by mala byť formulovaná tak, aby bola dostatočne šetrná k citlivej detskej ústnej dutine, zároveň však efektívne odstraňovala zubný plak a chránila pred zubným kazom. Je dôležité, aby pasta podporovala zdravie zubov a ďasien bez podráždenia, čo zabezpečí, že si deti osvoja správne zvyky v ústnej hygiene od útleho veku.

Príjemné chute pre deti

Aby bolo čistenie zubov zábavou a nie povinnosťou, mali by deti používať pasty s príjemnými, deťom prispôsobenými príchuťami, ako sú ovocné alebo mätové.

výber zubnej pasty

Image by Freepik

Podporné vitamíny a minerály

Zahrnutie vitamínov a minerálov, ako vápnika a fosforu v zubnej paste môže mať významný vplyv na zdravie zubov a celkovej ústnej dutiny u detí. Vápnik je kľúčový pre remineralizáciu zubnej skloviny, čím pomáha posilňovať zuby a chrániť ich pred kazom. Fosfor, pracujúci v tandeme s vápnikom, podporuje pevnosť a zdravie zubov.

Táto kombinácia v zubnej paste prispieva k posilneniu zubnej skloviny a zvyšuje odolnosť zubov voči každodenným vplyvom. Tieto výživné látky sú preto dôležitým prídavkom v detskej zubnej paste, pomáhajúc zabezpečiť, že zuby detí zostávajú zdravé a silné počas ich rastu a vývoja.

Čomu sa vyhnúť v zubnej paste

Agresívne abrazívne látky

Vyvarovať sa agresívnych abrazívnych látok v zubnej paste je obzvlášť dôležité pri výbere produktov pre deti. Silné čistiace látky, hoci môžu byť účinné pri odstraňovaní zubného plaku a škvŕn, môžu byť príliš agresívne pre jemnú a ešte vyvíjajúcu sa sklovinu mladých zubov. Ich použitie môže viesť k nežiaducemu zoškrabaniu alebo erózii skloviny, čo môže spôsobiť viac škody než úžitku.

Toto poškodenie nie je len kozmetického charakteru. Oslabená sklovina sa stáva náchylnejšou na zubný kaz a citlivosť. Navyše, prílišné abrazívy môžu byť drsné aj na ďasná, čo môže viesť k podráždeniu alebo dokonca krvácaniu. Pri výbere zubnej pasty pre deti je kľúčové nájsť produkty, ktoré sú jemné k ich zubom a ďasnám, ale zároveň účinné v čistení a udržiavaní ústnej hygieny.

Koncentrácia fluóru v detskej zubnej paste

Pri výbere zubnej pasty pre deti je však kľúčové zohľadniť správnu koncentráciu fluóru. Pre malé deti, ktoré ešte nemajú plne vyvinutú schopnosť vypľuvať, sú ideálne pasty s nižším obsahom fluóru (približne 1000 ppm). Je to dôležité najmä z dôvodu prevencie fluórovej intoxikácie, ktorá môže nastať v dôsledku prehltnutia veľkého množstva pasty. S rastom dieťaťa a zlepšovaním jeho schopností vypľuvať môžete prejsť na pasty s vyšším obsahom fluóru. Zvýšite tým ochranu jeho zubov proti kazu.

Pri výbere zubnej pasty pre deti je dôležité, aby rodičia uprednostnili kvalitu a zloženie pred cenou a atraktívnym dizajnom.

Umelé sladidlá verzus prírodné sladidlá

Pri hľadaní alternatív k umelým sladidlám v zubných pastách pre deti je vhodné zamerať sa na prírodné sladidlá. Tieto prírodné možnosti nielenže znižujú riziko negatívnych reakcií spojených s chemickými sladidlami, ale tiež sú často považované za zdravšiu voľbu. Medzi prírodné sladidlá, ktoré môžu byť použité v zubných pastách, patrí:

  • Xylitol: Získavaný z rastlinných vlákien, pomáha bojovať proti kazotvorným baktériám a je menej kalorický ako bežný cukor.
  • Stevia: Extrakt z listov Stevia rebaudiana, neprispieva k zubnému kazu a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, čo je ideálne pre deti.
  • Sorbitol: Cukrový alkohol, ktorý je menej pravdepodobný, že spôsobí zubný kaz, a zároveň udržiava produkt vlhký.
  • Erytritol: Ďalší cukrový alkohol, ktorý neprispieva ku kazu, a je známy svojím chladivým účinkom. Tento efekt vzniká, keď erytritol reaguje so slinami a pri rozpúšťaní absorbuje teplo, čo vedie k pocitu chladu v ústach.

Tieto prírodné sladidlá sú omnoho šetrnejšie k zubom. Poskytujú zároveň príjemnú sladkú chuť, ktorú deti milujú, čím podporujú ich záujem o ústnu hygienu.

Prečítajte si: Sonická detská zubná kefka: Prečo sa rozhodnúť pre jej výber

Potenciálne škodlivé konzervačné látky

Parabény sú skupina chemických konzervačných látok, ktoré sa často používajú v kozmetických a hygienických produktoch vrátane niektorých zubných pást. Mamičky by mali pri výbere zubnej pasty pre svoje deti venovať pozornosť zloženiu produktu. Mali by sa vyhýbať tým, ktoré obsahujú nasledujúce typy parabénov ako Methylparabén, Ethylparabén, Propylparabén, Butylparabén, Isobutylparabén.

Tieto látky sú zvyčajne uvedené v zozname zložiek na obale produktu. Obavy z potenciálnych negatívnych účinkov parabénov na zdravie, najmä na hormonálnu rovnováhu, vedú mnohých spotrebiteľov k hľadaniu alternatív, hoci ich použitie je schválené v mnohých krajinách. Preto je vhodné hľadať zubné pasty označené ako „bez parabénov“ alebo s prírodnými konzervantmi, aby sa minimalizovalo riziko zdravotných komplikácií detí.

Vybrať správnu zubnú pastu pre vaše dieťa nie je len o ochrane jeho zubov, ale aj o podpore zdravých návykov, ktoré mu zostanú po celý život. Konzultácia s detským zubným lekárom môže poskytnúť ďalšie cenné usmernenia. Pamätajte, že zdravé zuby sú základom pre celkové zdravie vášho dieťaťa.

zdroj foto: freepik.com

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár