Začnite písať

ROZHOVORY

Barbora Oparty: Už v teenegarskom veku som túžila po deťoch.

Barbora Oparty so svojou rodinou

Barbora Oparty, úspešná influencerka a fotografka, nás zoznámila so svojím životom mladej mamy. V našom rozhovore prezradila, ako zvláda výzvy materstva pri dvoch deťoch a s tretím na ceste, pričom súčasne rozvíja svoju kariéru. Barbora je živým príkladom toho, ako efektívne spájať rodinný život s profesionálnymi ambíciami a osobnými záujmami.

Ste mladá, milujúca mamina dvoch detičiek, ktorá prednedávnom oslávila svoje iba 26. narodeniny. Ako vnímate to, že už máte doma dve detičky a za pár mesiacov sa pridá ďalšie v takom mladom veku?

To, že som už niekoľko rokov mama, hoci v mladom veku vnímam veľmi prirodzene. Vek v tomto prípade nejako zásadne neriešim.

Ako vnímate úlohu mladej mamy a aké sú podľa vás výhody aj výzvy spojené s materstvom v mladom veku?

Za azda najväčšiu výhodu považujem to, že človek je v tak mladom veku plný energie. Nerobilo mi problém vstávať k malému niekoľkokrát za noc a o 6:00 ráno s ním ísť na prechádzku, pretože už nespal. Je narodený v letnom období, veľmi rada na tieto skoré ranné prechádzky spomínam. 🙂 Výzvou je presadiť si svoj názor o výchove v spoločnosti starších mamičiek, ktoré nás, mladé mamy, väčšinou neberú príliš vážne.

Rozhovor s Barborou Oparty so svojimi deťmi

Už odjakživa ste túžili po veľkej rodine alebo to prišlo skôr intuitívne?

Už v teenegarskom veku som túžila po deťoch. Veľmi som si priala, aby som, ak to bude možné, bola mamou, čo najskôr to bude možné. Mojím snom bolo mať päť detí, ale po oboch pôrodoch som si povedala, že už nikdy viac. 🙂 Tak verím, že tu bude platiť staré známe, do tretice všetko dobré. 🙂

Možno otázku, ktorú ste už počuli veľakrát, ale cítili ste niekedy, že by ste si mali počkať s materstvom?

Nikdy som tento pocit nemala. Beriem to tak, že, keď sme sa už raz rozhodli mať deti v mladom veku, tak to rozhodnutie nie je možné vrátiť späť. Preto sa nad tým či som mala s materstvom čakať ani nezamýšľam. Samozrejme, že prídu pochybnosti či som dobrou mamou, ale tie má hádam každá z nás a je to úplne prirodzené.

Prečítajte si: Dominika Kid Kovács: Šťastie je v rodine, nie v bohatstve

Prečo si myslíte, že byť mladou mamou je skvelé? Aké prínosy a radosť vám to prináša a, čo by ste povedali svojim rovesníčkam, ktoré sa možno boja vstúpiť do materstva?

Ja materstvo naozaj milujem, hoci nie je vždy ružové, rozhodne stojí za to. Výhodou byť mladou mamou je, že človek oveľa viac vládze, viac berie veci s nadhľadom a príliš nad všetkým nepremýšľa. 🙂 No a ešte, že v 40-ke už budem mať takmer všetky deti dospelé a ja ešte nebudem stará. 🙂

Ako sa vám darí kombinovať starostlivosť o dve deti s rozvojom vášho Instagramového účtu? Predsa, tí, ktorí sa venujú sociálny sieťam, tak vedia, že to zaberie celkom dosť času a popri deťoch dvojnásobne.

Deti vedia, že je to moja práca, nakoľko okrem môjho Instagramu spravujem sociálne siete aj niekoľkým klientom. Deťom sme, teda vysvetlili, že niektoré maminy chodia do práce mimo domu a niektoré pracujú z domu. Takže, keď som častejšie za PC alebo s mobilom v ruke, chápu, že pracujem. Zároveň sa snažím rozložiť si prácu, keď spia.

Všimli sme si, že vašou záľubou je aj koníček fotografovania. Čo vás priviedlo k fotografovaniu ako záľube? Aký význam má pre vás zachytávanie cenných okamihov?

Fotografia ma začala fascinovať, keď som mala 15 rokov. Vtedy som dostala svoju prvú zrkadlovku. Fotila som najmä prírodu, bavil ma mikrosvet a ten som zachytávala najčastejšie. Neskôr som fotila dvojičky od susedov, foťák som mala v rukách nonstop. Postupne, s príchodom našich detí som fotila najmä tie, až som sa v lete 2022 rozhodla fotiť aj iných, nielen nás. 🙂 Na samotnom fotení milujem stretávať nových ľudí a nakoľko som pomerne veľký introvert (hoci na sociálnych sieťach to možno vyzerá inak), fotiť cudzích ľudí je pre mňa aj veľký krok mimo moju komfortnú zónu. 🙂 Najväčšie čaro v zachytávaní okamihov má pre mňa najmä to, že dokážem zachytiť prítomný okamih. Jedinečný, taký, ktorý sa už nebude opakovať.

Fotografickú tvorbu Barbory si môžete pozrieť na jej pracovnom profile baskaopartyphoto.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Barbora Oparty (@baskaopartyphoto)

Žijete s manželom Jurajom na krásnej Orave. Premýšľali ste niekedy o zmene prostredia a presťahovaní sa do inej oblasti alebo krajiny?

Nad presťahovaním sa z Oravy sme nikdy nepremýšľali. Obaja odtiaľto pochádzame, máme tu svoje rodiny, sme tu spokojní. 🙂

Ako sa s manželom vzájomne dopĺňate a čo robíte pre udržanie vášho vzťahu silným a šťastným aj v rámci rodinného života a povinností?

Keď boli deti malilinké, času pre nás dvoch veľmi neostávalo. Navyše sme začali stavať dom a ten nám pohltil takmer všetok voľný čas. Teraz, keď sú deti väčšie, dom postavený, máme na seba oveľa viac času. Radi spolu chodíme von do prírody, obaja máme v obľube jazdu na kolieskových korčuliach či len tak, ísť na rande do reštaurácie.

Barbora Oparty so svojim manželom Jurajom.

Barbora Oparty so svojim manželom Jurajom.

Aké by ste dali rady ostatným mamičkám, ktoré chcú udržať svoj partnerský vzťah zdravý a šťastný? Aké sú kľúčové aspekty, na ktoré by sa mali zamerať?

Určite si nájsť aspoň jeden spoločný koníček, nech je to čokoľvek. Pokiaľ je možnosť, tak dať občas postrážiť deti starým rodičom a vyraziť si niekam vo dvojici. Ak taká možnosť nie je, nakoľko veľa párov túto možnosť nemá a rodičia žijú ďaleko, nájsť si čas jeden na druhého, keď deti zaspia. Spoločné rozhovory či večery pri filme majú tiež veľké čaro. 🙂

Ako aktívna pracujúca mamička si určite potrebujete oddýchnuť. Aké sú vaše obľúbené spôsoby trávenia voľného času a relaxácie?

Milujem tráviť čas sama. To je pre mňa naozaj neskutočný relax. Rada chodím von do prírody, hoci len na krátku prechádzku, vždy ma to vie veľmi nakopnúť.

Aké máte sny alebo ciele, ktoré by ste chceli v budúcnosti uskutočniť? Aké sú Vaše dlhodobé vízie pre seba a Vašu rodinu?

Čo sa týka mojich osobných pracovných cieľov, tam mám jeden jasný, zdokonaliť sa v marketingu natoľko, aby ma v budúcnosti vedel uživiť. Rodinné ciele nemáme. Žijeme s tým, čo nám život aktuálne prináša. 🙂

Máte nejaké obľúbené životné motto alebo filozofiu, ktorá vás vedie vo vašom každodennom živote a rozhodnutiach?

Jedno konkrétne motto nemám. Mám niekoľko obľúbených z Biblie, podľa ktorých sa snažím žiť, hoci to nie je vždy ľahké. 🙂

Ďakujeme Vám Barbora Oparty za to, že ste sa s nami podelili o svoje skúsenosti a inšpiratívne postrehy. Váš prístup k životu a materstvu je povzbudením pre mnohé mladé mamičky, ktoré sa snažia nájsť rovnováhu medzi osobným a rodinným životom. Prajeme Vám a Vašej rodine veľa šťastia a úspechov do budúcnosti, a tešíme sa na ďalšie krásne momenty zachytené vo Vašich fotografiách a príspevkoch na sociálnych sieťach!

Barbora Oparty

Zdroj foto: osobný zdroj Barbory Oparty

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár