Začnite písať

ROZHOVORY

Romana Zboniak: Budúcim mamičkám zo srdca želám, aby pre svoje deti boli tou najlepšou verziou samej seba

Romana Zboniak je našou ambasádorkou, pracuje ako maskérka v televízii, spolu so svojim manželom tvorí pár už 12 rokov a dnes sa spoločne tešia zo svojej krásnej trojročnej dcérky Zoe.

„Po bábätku som túžila, už keď som mala 20, ale chcela som to všetko postupne. Zázemie, svadba a nakoniec dieťa. Môj plán sa vydaril. Teraz mám 28 rokov a s manželom máme krásnu takmer 4-ročnú dcérku Zoe.“

Čo vás na materstve prekvapilo pozitívne a čo negatívne?

Úprimne, ani neviem či ma niečo prekvapilo. Od prvého dňa, ako sa dcérka narodila, brala som ju ako moju súčasť a bola som ochotná obetovať svoje „pohodlie“, len aby bola Zoe šťastná a spokojná. Aj keď som nevedela na 100 % do čoho idem a čo všetko materstvo obnáša, neľutujem ani jeden deň. S manželom sme si ju vysnívali a snažíme sa byť pre ňu tými najlepšími rodičmi. Tá láska a to puto je medzi nami neopísateľné a pochopí len ten, kto tento pocit zažije.

Zmenil sa nejako váš vzťah s vašim partnerom po príchode dieťatka?

Zmenil sa. Zrazu sme už neboli len my dvaja, predsa len prišiel medzi nás nový človek, ktorý zmenil náš život od základov. Vo všetkom sme sa museli prispôsobiť. Nie vždy bolo všetko dokonalé, prichádzali hádky a nezhody, ale dôležitá je komunikácia a je potrebné daný problém vyriešiť. Sme RODINA a na prvom mieste bude vždy Zoe. Naše potreby išli do úzadia, ale postupne ako je dcérka staršia, snažíme sa vyčleniť si aspoň pár hodín/deň a stráviť ich vo dvojici, či už sa vyberieme na večeru alebo do kina.

Prečítajte si: Alexandra Mekyšová: Vo svojej práci vidím, že dnešným deťom chýba porozumenie a vcítenie sa do druhých

Ako sa vyrovnávate so spoločenským tlakom v súvislosti s materstvom?

Odkedy som sa stala mamou, môžem povedať, že nie som v tom sama. Sme v tom spolu s manželom. Materskú dovolenku som si užila naplno. Snažila som si vždy nájsť čas na všetko čo som potrebovala (cvičenie, príležitostná práca…) Mala som to šťastie, že Zoe bola dobré dieťa. Brala som to všetko tak nejak automaticky a nevidela som v ničom problém. Ak môžem sama za seba povedať, to, že som mohla byť 3 roky na materskej a starať sa o našu dcérku bolo to najkrajšie, čo sa mi mohlo stat, pretože viem, že nie v každej rodine je to samozrejmosť.

Ako reagujete na nevyžiadané rady od vášho okolia?

Popravde som veľmi tvrdohlavá a poväčšine si musím presadiť to svoje (priznávam, nie je to pozitívna vlastnosť). Tým pádom veľa tých nevyžiadaných rád neprichádza. A tie, ktoré občas prídu, závisia od konkrétnej osoby/rady. Niekedy to akceptujem a niekedy si danú radu vypočujem, ale urobím tak, ako uznám ja za vhodné. Keď sa nato pozriem tak zo všeobecnosti, každý sme iný a máme rozličné názory. Nemusíme so všetkým čo robí ten druhý súhlasiť. Tak to jednoducho je.

Aký typ výchovy preferujete?

Ja som veľmi vďačná zato akým štýlom/spôsobom som bola vychovaná a tým pádom uprednostňujem to isté a to priateľsky/kamarátsky typ výchovy. Snažím sa, aby sme si navzájom dôverovali nech sa deje čokoľvek. Chcem aby Zoe vedela, že sme tu pre ňu. To, že občas zvýšim hlas, neznamená, že to je niečo zlé. Predsa aj my sme len ľudia a nejaký ten rešpekt medzi nami by mal byť.

Akým hodnotám sa snažíte učiť vaše dieťa?

Aby bola vždy sama sebou. Aby si vážila všetko čo má. Ďalej by som si priala aby u nej bola RODINA na prvom mieste. Slušnosť a úcta k starším by mala byť z jej strany prirodzená. Jednoducho povedané, snažíme sa, aby z nej vyrástlo správne dievča.

Aké rady by ste dali budúcim mamičkám?

Budúcim mamičkám zo srdca želám, aby pre svoje deti boli tou najlepšou verziou samej seba. Aby sa nebáli požiadať o akúkoľvek pomoc ak ju budú potrebovať. A hlavne… milé maminy, užívajte si každý jeden deň, pretože ten čas tak rýchlo letí, že sa ani nenazdáte a z malého bábätka vám pred očami vyrastie dospelák.

 

Zdroj foto: osobný archív Romany Zboniak

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár