Začnite písať

ZDRAVIE

Deti a saunovanie – áno alebo nie?

sauna a deti

Môžu sa deti saunovať? Čo si o tom myslia odborníci? Saunovanie detí v zahraničí je úplne bežné. Podľa údajov The Finnish Sauna Society, približne 12 % fínskych detí vyskúša saunu už v prvom mesiaci svojho života. Na Slovensku saunovanie detí nie je bežné, dokonca názory zdravotníkov sa líšia. 

  • Sauna pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky.
  • Z pozitívnych účinkov sauny dokáže ľudské telo čerpať až šesť dní.
  • Saunovanie odstraňuje psychickú i fyzickú únavu.
  • Zmierňuje bolesti a stres.
  • Otužuje telo a zvyšuje jeho obranyschopnosť (pravidelné saunovanie znižuje výskyt chrípky),
  • Prekrvuje dýchacie cesty, otvára póry na pokožke, ktorú súčasne prekrvuje a prečisťuje.
  • Posilňuje srdce a cievy, zlepšuje krvný obeh.
  • Prispieva k prevencii reumatických ochorení, infarktu a iných chorôb.
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Saunovanie pozitívne vplýva najmä na deti, ktoré majú často respiračné a astmatické problémy.
  • Štúdie ukazujú, že na dosiahnutie pozitívnych účinkov saunovania, je vhodné navštevovať saunu aspoň raz za týždeň. Príležitostné saunovanie 1-2x v roku naozaj nepomôže.

Prečítajte si: Ako na lepší spánok? Tipy od spánkových poradcov

Ako učiť dieťa na saunu?

Viacerí pediatri tvrdia, že minimálny vek na saunovanie dieťaťa je pol roka, ale optimálne sú 2 až 3 roky veku.

Detský organizmus odpovedá na teplo rozdielne, tolerancia vysokých teplôt je nižšia oproti dospelému človeku. Vysoké teploty vyvolávajú u detí väčšiu termoregulačnú nerovnováhu a dochádza k výraznejším srdcovo-cievnym reakciám ich organizmu. Aj keď je odozva mladého organizmu na teplo vyššia, pri správnom prístupe je pobyt v saune pre deti správna voľba.

Ak chcete svoje dieťatko učiť na saunovanie, treba začať veľmi pomaly, najmä čo sa týka dĺžky pobytu v saune. Zo začiatku postačia 2 –3 minúty a postupne tento interval predlžovať. Najprv používajte sauny s nižšími teplotami a podľa tolerancie a pocitov dieťaťa postupne s vekom pridávať aj sauny s vyššou teplotou.

Deti od 3 rokov môžu zostať v saune 5 minút. U starších detí čas môžete postupne predlžovať na 10 minút. Nikdy nenúťte dieťa zostať v saune dlhšie, ako vydrží. Nepovzbudzujte ich ,,ešte chvíľu vydrž”. Vždy buďte v saune spolu s vašim dieťaťom, nikdy ho tam nenechávajte samé.

Po pobyte v saune vždy doplňte tekutiny. Na ochladenie detí používajte len vlažnú vodu. Následne dieťa zabaľte do uteráka a nechajte ho chvíľu ležať.

Saunovanie sa, ako pri dospelých tak aj pri deťoch, neodporúča počas choroby, napr. chrípky. Aj po odznení problémov by ste mali počkať cca 2 až 3 týždne, kým bude telo úplne zdravé a pripravené na saunovanie. Ak dieťa trpí závažným ochorením odporúča sa vždy individuálne konzultovať saunovanie s lekárom.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucia Ďurčekova (@mama_gynekologicka)

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár