Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Kimova hra alebo ako podporiť školskú spôsobilosť detí

Chcete podporiť školskú spôsobilosť vášho dieťaťa? Vyskúšajte Kimove hry, ktoré zlepšia detskú pamäť a pozornosť. Navyše Kimove hry testujú všetkých 5 zmyslov!

Deti dokážu v prvých rokoch svojho života absorbovať obrovské množstvo informácií. Kimova hra im dokáže pomôcť rozvíjať pozorovacie schopnosti a pomôcť zapamätať si aj ten najmenší detail. V súčasnosti sa Kimove hry bežne využívajú v prostredí škôl a sú veľmi užitočné na prípravu predškolákov. 

Ako vznikla Kimova hra

Kimova hra pochádza z knihy Rudyarda Kiplinga s názvom „Kim“ vydanej v roku 1901. Kim je príbehom írskej siroty, ktorá vyrástla v Indii. Kim bol vycvičený na špióna vládnou spravodajskou službou. Tento špionážny výcvik zahŕňal aj spôsoby ako zlepšiť jeho pamäť. Aby sa im to podarilo, tréneri ukázali Kimovi podnos s drahokamami a inými kameňmi a on si ich mohol jednu minútu prezerať. Po uplynutí minúty prikryli podnos a spýtali sa Kima, koľko kameňov videl a aké kamene a drahokamy to boli. Tento proces bol využívaný vojenskými jednotkami a dokonca aj skautmi ako spôsob, ako trénovať a zlepšovať pamäťové schopnosti a pozornosť.

Kimova hra

Zdroj Pexels, Autor Karolina Grabowska

Prečítajte si: U školákov narástol výskyt šikany, ale bitiek je menej

Zraková Kimova hra

Zahrajte si s deťmi zrakovú Kimovu hru. Ako na to?

Na stôl položte rôzne 10 až 30 predmetov (počet predmetov závisí od veku dieťaťa) – ovocie, príbor, hračky, písacie potreby a podobne a nechajte dieťa 1-2 minúty, aby sa na predmety pozeralo. Potom ich zakryte handrou a nechajte dieťa vymenovať predmety, ktoré si zapamätalo.

Zvuková Kimova hra

Pustite dieťaťu 10 rôznych zvukov, zvukov prírody, mesta, zvierat, ľudí, dopravných prostriedkov a podobne. Úlohou dieťaťa bude uhádnuť čo počuje. Na každý zvuk nechajte dieťaťu len 10 sekúnd.

Dotyková Kimova hra

Potrebujete neprehliadané vrecko, do ktorého vložte 5 až 8 predmetov. Vrecko dajte do ruky dieťaťu. Úlohou dieťaťa je počas 3 – 4 minút hmatom zistiť, čo je obsahom vrecka. Následne vymenuje, čo si myslí, že tam bolo a vy postupne vyťahujete veci von a porovnávate s tým, čo dieťa povedalo.

Chuťová Kimova hra

Pripravte si jogurty s rôznymi príchuťami. Následne tieto jogurty zafarbite potravinárskym farbivom, tak, aby dieťa nemohlo na základe znaku odhaliť o aký jogurt ide. Nechajte dieťa jogurty postupne ochutnávať a hádať akú príchuť konzumuje. Takmer každé dieťa si bude myslieť, že ružová je jahodová a hnedá čokoládová. Budete sa čudovať, ako málo z jedla, ktoré jeme, poznáme len podľa chuti.

Prečítajte si: Lucia Varholy: Raz bude musieť niekto iný zomrieť, aby môj syn mohol žiť a to je hrozná predstava

Kimova hra Niečo sa tu zmenilo

Rozložte na stôl rôzne predmety a nechajte dieťa 1 minútu si tieto predmety prezerať. Po minúte sa dieťa obráti k stolu chrbtom. Vy zatiaľ niektorý z predmetov zo stola odstráňte. Dieťa sa znova otočí k stolu a jeho úlohou je do jednej minúty spoznať, čo sa na stole zmenilo.

Kimova hra Popoluška

Zmiešajte  10 kukuričných zŕn, 10 zŕn ryže, 10 sušených hrachov a 10 suchých bôbov. Úlohou dieťaťa je roztriediť zrná so zaviazanými očami.  Dokáže správne zoradiť za 60 sekúnd? Navyše si pri tejto hre dieťa bude trénovať aj jemnú motoriku.

Kimova hra

Zdroj Pexels, Autor Tatiana Syrikova

Kimova hra Všetko v rade

Zaviažte dieťaťu oči, dajte mu do rúk rôzne predmety, ktoré má zoradiť do radu podľa ich dĺžok po slepiačky.

 

 

Zdroj: Eduworld.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár