Začnite písať

RODIČOVSTVO

Napodobňovanie zvukov zvierat urýchľuje vývin reči dieťaťa

Učíte vaše dieťa ako robí havko, mačička či kravička? Robíte dobre. 🙂 Vedeli ste, že schopnosť napodobňovať zvuky zvierat výrazne ovplyvňuje skorý vývin reči dieťatka? Zvuky zvierat sú pre malé deti pútavý spôsob, ako si môžu precvičovať reč, jazykové zručnosti a kognitívne schopnosti. 

Vedeli ste, že dieťatko začína rozvíjať svoje jazykové schopnosti už od šiestich mesiacov? Práve zvuky zvierat sú zvyčajne prvé slová detí. Zvuky zvierat dokážu podporiť rozvoj reči u všetkých detí. Aj u detičiek s rečovými a jazykovými problémami. 

Prečo by ste vaše deti mali učiť napodobňovať zvuky zvierat?

Zvuky zvierat sú jednoduché, opakujúce sa a navyše sú bežnou súčasťou života detí, pretože nielen, že zvieratká sú všade okolo nás, ale navyše takmer všetky detské knihy sú plné obrázkov zvierat. Detičky majú rady zvieratká, preto ich zvyčajne zaujímajú slová, ktoré so zvieratkami súvisia. Učenie sa zvukov zvierat v deťoch rozvíja slovnú zásobu. Dieťa sa tak môže jednoducho naučiť slovné spojenia, ako napríklad „havko hav“ alebo „mačiatko mňau“.

deti a zvieratá

Zdroj Pexels, Autor Marta Wave

Napodobňovanie zvukov zvierat vie rodičom pomôcť odhaliť jazykové problémy u svojich detí v rannom štádiu. Ak má vaše dieťatko problém naučiť sa napodobňovať zvuky zvierat, mali by ste spozornieť a radšej navštíviť logopéda (včasné odhalenie komunikačného problému je rozhodujúce). S najvyššou pravdepodobnosťou môže mať dieťatko nejaký jazykový problém, ako napríklad oneskorený vývin reči, obmedzenú slovnú zásobu, či ťažkosti s porozumením.

Prečítajte si: Profesionálni náhradní rodičia si od septembra finančne prilepšili o 10 percent

Zvuky zvierat využívajú pri terapii aj rečoví patológovia

Rečoví patológovia pomáhajú deťom s komunikačnými problémami naučiť sa rozprávať aj za pomoci zvukov. Zvuky zvierat zvyčajne používajú rôznymi spôsobmi. Používajú zvuky zvierat ako „haf“, aby pomohli deťom trénovať vydávanie čistých zvukov. Môžu tiež použiť zvuky zvierat na to, aby deti naučili mená a vlastnosti rôznych zvierat. Tiež hrajú s deťmi hry, ktoré obsahujú zvuky zvierat, aby im pomohli  naučiť sa počúvať a venovať pozornosť zvukom. Nakoľko začlenením zvukov zvierat do hier a aktivít môže byť cvičenie pre dieťa zábavnejšie a pútavejšie.

deti a zvieratá

Zdroj Pexels, Autor Anastasia Shuraeva

Používajte zvuky zvierat rôznymi spôsobmi

Rečové jazykové schopnosti môžete vašim deťom pomôcť rozvíjať aj tým, že zvuky zvierat budete používať viacerými spôsobmi. Ako napríklad pri čítaní kníh, pri hre, vonku na prechádzke (v lese, v blízkosti družstva, farmy), alebo pri návšteve zoo.

Zvuky zvierat sa môžu zdať ako jednoduchá súčasť detského sveta. No nezabúdajte, že sú mimoriadne dôležité pri rozvoji reči vášho dieťatka. Preto odteraz pri každej hre s dieťatkom, čítaní knihy, či na prechádzke, híkajte ako koník, havkajte ako psík a bučte ako kravička. 🙂

 

Zdroj: https://theconversation.com/why-learning-animal-sounds-can-be-crucial-to-childrens-language-development-205979, eduworld.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár