Začnite písať

RODIČOVSTVO

Naučte vaše deti zaspávať samé pomocou Ferberovej metódy

spánok

Chceli by ste, aby vaše dieťatko dokázalo zaspávať samé? Počuli ste už o Ferberovej metóde spánkového tréningu, známej ako „stupňovaný plač“? Táto metóda má pomôcť deťom naučiť sa upokojiť bez pomoci a zaspávať celkom samé.

Čo je Ferberova metóda?

Ferberova metóda je stratégia spánkového tréningu vyvinutá Richardom Ferberom, pediatrom a riaditeľom Centra pre detské poruchy spánku v Detskej nemocnici v Bostone. Ferberova metóda, bola navrhnutá tak, aby pomohla deťom naučiť sa upokojiť bez pomoci a zaspávať samé alebo zaspávať samostatne, ak sa zobudia uprostred noci. Niektorí rodičia túto techniku ​​označujú aj ako „ferberizácia“ dieťaťa. Ďalším známym názvom stratégie je „stupňovaný plač“. Metóda spočíva v tom, že postupne necháte svoje dieťa „vyplakať sa“, aby zaspalo. Ale na rozdiel od metódy, kedy sa nechá dieťa plakať samé v postieľke v izbe až dovtedy, kým vyčerpaním nezaspí, pri tejto metóde rodič stále reaguje na plač dieťaťa počas noci. Pomaly sa však predlžuje interval medzi reakčným časom a tak sa umožní dieťaťu plakať, o čom sa verí, že mu pomôže včas sa naučiť zaspať samo. 

deti a spánok

Zdroj Pexels, Autor Cottonbro Studio

Prečítajte si: Annamária Surničinová: Aj my mamy máme len jedny nervy a nie sme stroje

Ako funguje Ferberova metóda?

Deti sú vo všeobecnosti pripravené na tréning spánku, vrátane metód ako Ferber, okolo 5 alebo 6 mesiacov. V tom bode sú vývojovo schopné upokojiť sa samé a spať celú noc bez jedla. Nemusíte však trénovať spánok dieťatka hneď, ako dosiahne hranicu 5 alebo 6 mesiacov. Môžete začať aj oveľa neskôr, keď už bude staršie. Avšak čím je dieťa staršie, tým sa ťažšie učí zaspávať samé. 

Táto spánková technika je pomerne jednoduchá. Začnite pomaly a postupne. Na začiatok nechajte vaše dieťatko malú chvíľu plakať, predtým ako zareagujete. No postupne tento čas predlžujte.

Ako na to?

Dodržujte bežnú rutinu vášho dieťatka pred spaním, ktorú máte nastavenú. Dieťatko položte do jeho postieľky a na malú chvíľu odíďte z miestnosti, keď dieťatko začne plakať, tak sa do miestnosti vráťte. Aby dieťa vedelo, že ste tu pre neho a nemusí sa ničoho báť.

Následne dieťatko upokojte a uistite ho, že sa nič nedeje, že vy ste hneď vo vedľajšej miestnosti, že je čas ísť spať. Keď sa dieťatko upokojí, znovu opustite miestnosť.

Ak dieťa začne opäť plakať, počkajte o trochu dlhšie, ako predtým. Potom znovu dieťatko upokojte a odíďte z miestnosti. Tento postup opakujte s tým, že vždy o malú chvíľu čas predĺžite.

Udržujte v miestnosti tlmené svetlo, pri upokojovaní dieťaťa hovorte potichu a len toľko koľko musíte, aby ste ho upokojili. 

Zdroj Pexels, Autor Cottonbro studio

Bude Ferberova metóda fungovať aj u nás doma?

Ferberova metóda nie je pre každú rodinu. Každé dieťa je iné, a preto nemusí jedna metóda fungovať na každé dieťa rovnako. Niektoré dieťa sa ešte viac rozčúli, keď vidí svojich rodičov prichádzať a odchádzať, a ak nezaspí po mnohých kontrolách, rodičov to psychicky aj fyzicky vyčerpáva.

Naučiť sa, ako samostatne zaspať, je dôležitým vývojovým míľnikom, ktorý dieťa bude musieť raz dosiahnuť a je známe, že krátke obdobia plaču mu vedia pomôcť uvoľniť sa a zaspať. Preto sa Ferberovej metódy nemusíte báť. Odborníci na zdravie a vývoj detí sa zhodujú, že keď dieťa dostáva lásku a pozornosť počas bdelého stavu, používanie Ferberovej metódy nie je škodlivé v zmysle, že nepoškodí dieťaťu a ani nenarúša vzťah medzi dieťaťom a rodičmi.

 

Zdroj: Eduworld.sk

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár