Začnite písať

ZDRAVIE

Popôrodnou depresiou môžu trpieť aj muži

Popôrodná (postnatálna) depresia je stav duševného zdravia, ktorý môže zahŕňať pocit pretrvávajúcej slabosti, apatie alebo viesť k pokusu o samovraždu v prvom roku po pôrode.  Vedeli ste, že popôrodnou depresiou môžu trpieť nielen ženy, ale aj muži?

Narodenie dieťaťa je obrovská životná zmena pre ženy i mužov. Otcov zvyčajne trápi myšlienka, ako uživia svoju rodinu, keď sa tieto obavy spoja s nedostatkom spánku, novými povinnosťami a dynamickými zmenami vo vzťahu môžu viesť až k psychických problémom.

Aj otcovia môžu trpieť popôrodnou depresiou v prvom roku narodenia dieťaťa

Približne 10 % otcov trpí depresiou v prvom roku po narodení, čo je dvakrát viac ako v bežnej mužskej populácii. Niektoré výskumy naznačujú, že 10 % by mohlo byť príliš málo – v období troch až šiestich mesiacov po narodení dieťaťa, približne jeden zo štyroch otcov vykazuje príznaky depresie. Obzvlášť zraniteľní sú otcovia, ktorí majú prvé dieťa.

otec

Zdroj Pexels, Autor Tatiana Syrikova

Prečítajte si: Lucia Varholy: Raz bude musieť niekto iný zomrieť, aby môj syn mohol žiť a to je hrozná predstava

Popôrodná depresia u mužov rovnako ako v prípade matiek, často zostáva nediagnostikovaná. Príznaky sa môžu podobať každodennému stresu z narodenia novorodenca. 

Hladina hormónov vrátane testosterónu, estrogénu, kortizolu, vazopresínu a prolaktínu sa môžu u otcov počas obdobia po narodení dieťaťa meniť, čo je príčinou vzniku popôrodnej depresie.

Ak má jeden z rodičov popôrodnú depresiu je vyššia pravdepodobnosť vzniku aj u druhého rodiča

Okolo 24 % až 50 % otcov zažíva depresiu spolu so svojou ženou. Pravdepodobnosť vzniku popôrodnej depresie u mužov zvyšuje vek, rodinná anamnéza a úzkosti:

  • Otcovia mladší ako 25 rokov majú väčšiu pravdepodobnosť, že u nich vznikne postnatálna depresia.
  • Riziko vzniku popôrodnej depresie u mužov tiež zvyšuje rodinná anamnéza depresie a úzkosti či príliš veľký tlak na materiálne zabezpečenie celej rodiny. Ale aj problémy so spánkom a pocit, že ich partnerka nepodporuje.

Prečítajte si: Popôrodnou depresiou môžu trpieť aj muži. Viete ako spozorovať popôrodnú depresiu a kto patrí do ohrozenej skupiny?

Príznaky popôrodnej depresie u mužov

  • strach, zmätok, bezmocnosť a neistota z budúcnosti,
  • stiahnutie sa z rodinného života, práce a spoločnosti,
  • nerozhodnosť,
  • frustrácia, podráždenosť, cynizmus a hnev,
  • manželské konflikty,
  • partnerské násilie,
  • užívanie alkoholu a drog,
  • nespavosť,
  • fyzické príznaky: ako sú poruchy trávenia, zmeny chuti do jedla, hmotnosti, hnačka, zápcha, bolesti hlavy, bolesti zubov a nevoľnosť.
otec

Zdroj Pexels, Autor Josh Willink

Postnatálna depresia u otcov môže ovplyvniť ich vzťah s matkou dieťaťa. Môže to ovplyvniť aj vzťah, s dieťaťom. Môžu sa odmietať hrať s dieťaťom či s ním tráviť čas a väčšinou hovoriť o dieťati negatívne. Môžu ich tiež prísnejšie trestať.

Depresia u otcov je spojená s emocionálnymi, sociálnymi a behaviorálnymi problémami, ako aj s oneskorením vo vývoji detí.

Liečba postnatálnej depresie u otcov je stále v počiatočnom štádiu. V súčasnosti sú možnosti liečby rovnaké ako u matiek s psychotropnými liekmi a terapiami. Užitočné môže byť aj vzťahové poradenstvo.

 

Popôrodnej depresii sme sa bližšie venovali v našom rozhovore Projekt Vysmiata Duša Mamky upozorňuje, že šestonedelie pre dušu ženy nestačí.

 

Zdroj: Prenatal and postpartum depression in fathers and its association with maternal depression: a meta-analysis, Eduworld.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár