Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Profesionálni náhradní rodičia si od septembra finančne prilepšili o 10 percent

Z nariadenia vlády SR vyplýva, že od septembra 2023 si profesionálni náhradní rodičia finančne prilepšili o 10 percent. Zvýšenie základnej zložky mzdy sa dotklo viac ako 770 profesionálnych náhradných rodičov, ktorí zabezpečujú starostlivosť pre takmer 1 400 detí. Prvé zvýšenie platu mohli profesionálni rodičia pocítiť vo výplate v mesiaci október 2023.

Súčasná priemerná mzda profesionálneho náhradného rodiča pred zvýšením predstavovala výšku 1692 eur. Výška mzdy zároveň zohľadňuje náročnosť starostlivosti o dieťa, rovnako závisí od počtu detí, ktorým profesionálny náhradný rodič poskytuje starostlivosť, či od dĺžky jeho praxe. S účinnosťou od 1. septembra si tak polepšili o 169,20 eur, čo predstavuje navýšenie o 10 percent. Po novom tak profesionálny náhradný rodič zarobí v priemere 1861,20 eur.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa snaží neustále zlepšovať podmienky pre udržateľnosť profesionálnych náhradných rodičov. Jeho cieľom je taktiež zvýšiť záujem o túto prácu v centrách pre deti a rodiny.

„Som rada, že sa nám podarilo zrealizovať ďalší bod z Programového vyhlásenia vlády. Byť profesionálnym náhradným rodičom je mimoriadne náročné a zároveň nesmierne dôležité.  Vážim si ich prácu a rodičovskú starostlivosť, ktorú venujú deťom a dávajú im pocit bezpečia. Toto povolanie je zároveň ich poslaním. Bez ich denného nasadenia by takmer 1400 detí nepoznalo, čo znamená bezpečný domov,“ ocenila prácu profesionálnych náhradných rodičov vtedajšia ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

rodičia

Zdroj Pexels, Autor Berendeyivanov Andreykobysnyn

Prečítajte si: Rezort školstva zverejnil Index dostupnosti materských škôl

Na Slovensku aktuálne pracuje v centrách pre deti a rodiny 774 profesionálnych náhradných rodičov, ktorí poskytujú starostlivosť 1396 deťom a mladým dospelým. Z toho v štátnych centrách pre deti a rodiny pôsobí 621 úväzkov na profesionálnych náhradných rodičov a zvyšok, 153 profesionálnych náhradných rodičov, pôsobí v neštátnych centrách pre deti a rodiny.

Výkon práce profesionálneho náhradného rodiča sa riadi potrebami dieťaťa. Vykonáva sa v domácom prostredí profesionálneho náhradného rodiča tak, aby domáce prostredie v najvyššej možnej miere nahrádzalo prirodzené rodinné prostredie.

 

Zdroj: https://rokovania.gov.sk/, eduworld.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár