Začnite písať

Uncategorized

Rezort školstva zverejnil Index dostupnosti materských škôl

Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vytvoril Index dostupnosti materských škôl podľa, ktorého je najlepšia dostupnosť materských škôl v Nitrianskom kraji a najhoršia v Bratislavskom kraji. 

Z Indexu vyplýva, že najhoršia dostupnosť materských škôl je v Bratislavskom kraji, ďalej v Žilinskom a Trnavskom kraji. Najlepšia dostupnosť je v Nitrianskom kraji. Vyhodnotenie tiež ukázalo, že v každej druhej obci v Banskobystrickom kraji nie je materská škola. V Prešovskom kraji nie je materská škola v 39 percentách obcí.

Výsledky tiež ukazujú, že takmer polovica zamietnutých žiadostí o miesto v materskej škole bola v Bratislavskom kraji. Najnižšie mesačné školné, v priemere zhruba 5 eur, platili rodičia v okresoch Rimavská Sobota, Svidník a Vranov nad Topľou. Oproti tomu v Košiciach III to bolo takmer 110 eur a v Bratislave I – 205 eur.

Vyhodnotenie dostupnosti materských škôl je na základe ich kapacity, dopytu, poplatkov a demografie. Analytici pracovali s počtom chýbajúcich miest tak, aby po zohľadnení voľných kapacít mali všetky 3-5-ročné deti s trvalým pobytom v obci miesto v materskej škole. Do úvahy brali aj počet zamietnutých žiadostí, priemerné školné a predpokladaný vývoj populácie detí v predškolskom veku v okrese do roku 2030 v porovnaní s rokom 2022.

škôlka

Zdroj Pexels, Autor Yan Krukau

Prečítajte si: Deti a saunovanie – áno alebo nie?

Dostupnosť materských škôl do roku 2030 ovplyvní demografia. Podľa prognózy majú mať niektoré okresy Bratislavy až o tretinu menej žiakov, zatiaľ čo napríklad v Rožňave má počet detí narásť o 28 % a v Sabinove o 19 %.

Zámerom indexu je informovať verejnosť o stave poskytovania predprimárneho vzdelávania v každej obci na Slovensku. Index pomáha obciam zhodnotiť svoju situáciu v porovnaní s inými obcami. Zároveň tento index predstavuje užitočný nástroj pre cielené plánovanie politík na zvyšovanie dostupnosti materských škôl, napríklad formou investícií do nových kapacít.

Celé výsledky Indexu si môžete pozrieť tu.

 

Zdroj: https://www.minedu.sk/

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár