Začnite písať

ROZHOVORY

Mama štvorčiat: Deti mi ukázali o čom je život a ako veľmi sa dá ľúbiť

štvorčatá

Veronika Križalkovičová je mama štvorčiat. A na svojom Instagramovom profile mamastvorciat zdieľa každodenný život so svojim štvorlístkom. Veronika úprimne hovorí o tom, aké je to byť mamou štvorčiat, dvoch dievčatiek a dvoch chlapčekov.

Povedzte nám prosím v krátkosti niečo o vás a vašich deťoch?

Pred materskou dovolenkou so pracovala ako zdravotná sestra na lôžkovom oddelení. S manželom sa poznáme od malička. Pochádzame z jednej dediny. Vzali sme sa po 4 rokoch vzťahu. Manželmi sme štyri roky. A už 2 roky sa tešíme z nášho štvorlístka.

Aké boli vaše pocity, keď ste sa dozvedeli, že budete mať štvorčatá?

Moment keď mi oznámili, že sú bábätká štyri, rozplakala som sa. Bála som sa, hneď mi prebehlo hlavou, ako skoro sa narodia a akí maličkí budú. Bála som sa, ako ich zvládnem porodiť, ako to zvládneme finančne. Boli to pocity šťastia, strachu, vzrušenia, neistoty, plné očakávaní. Chcelo to čas na spracovanie a už sme sa tešili, aj keď obavy boli stále a pri každej jednej kontrole som len tŕpla nech je všetko v poriadku. Manžel bol takisto v šoku ako ja, bál sa o nás, ale bol úžasný, aj je, veľmi má upokojoval a dodával istotu, že to zvládneme. Takisto aj rodina.

štvorčatá

Prečítajte si: Katarína Reptová: Nebojte sa génov, pretože ani u biologického dieťaťa neviete, čo z neho vyrastie

Aká bola reakcia vašej rodiny a okolia po tom, čo sa dozvedeli, že budete mať štvorčatá?

O tom, že čakáme štvorčatá vedelo len pár najbližších. Všetci nás podporovali. Keď sa narodili bol to pre naše okolie veľký šok, ale každý sa tešil, blahoželal nám.

Čo vás prekvapilo vo výchove 4 malých detí naraz, negatívne, ale aj pozitívne?

Negatívne? Že počas prvých dvoch rokoch sme boli nonstop na niekom závislí. Pozitívne? Že zažívať takúto lásku od štyroch anjelikoch súčasne je mega super.

Ako vám vo výchove a starostlivosť o štvorčatá pomáha vaše okolie?

Najviac ako sa dá. Všetci sú skvelí. Babka nám varí, sestry deti kočíkujú, či postrážia, aby sme mali aj čas pre seba, neter donedávna chodila deti uspávať, či kŕmiť.

štvorčatá

Akým výzvam ste museli čeliť čo sa týka tehotenstva, pôrodu, ale aj starostlivosti o 4 bábätká súčasne?

Počas tehotenstva to bol kľudový režim, aby som detičky donosila čo najdlhšie. Počas pôrodu bola najväčšia výzva po sekcii vstať a ísť k deťom ktoré ležali na neonatologickej JISke – vtedy človek spoznal svoju silu. A starostlivosti o štyri deti súčasne? Zladiť nás, deti a režim, a potom to už šľapalo ako hodinky.

Vidíte rozdiel v povahe vašich štvorčiat?

Áno, čím ďalej tým viac sa ukazuje povaha detí a mám pocit, že okrem toho, že sú súrodenci, ktorý sa narodili v jeden deň nebudú mať veľa spoločného.

Ako si udržujete pozitívne myslenie v náročných dňoch?

Obzriem sa, čo všetko sme už zvládli a poviem si, že už to nemôže byť náročnejšie.

Ako zvládate stres a únavu v spojitosti so starostlivosťou o deti?

Ja som veľmi pokojný, optimistický naladený človek. Stres nezvyknem mať. Ak sa však cítim veľmi unavená, vtedy potrebujem niekde „vypadnúť“ Buď si idem zacvičiť, zabehať, na kávu s kamoškou, alebo niekedy stačí len ísť na nákup.

Dokážete si nájsť nejaký čas pre seba, len vy a váš manžel?

Toho času je žalostne málo, ak nepočítam večery keď deti spia, ale raz za čas áno. Boli sme takto sami dvaja na večeru, v kine, alebo už aj obyčajný nákup v potravinách bez deti je skvelý čas pre nás dvoch.

Stretávate sa s nejakými predsudkami ohľadom toho, že ste mamou štvorčiat?

Nie. Nestretla som sa. Máme okolo seba naozaj skvelých ľudí.

štvorčatá

Prečítajte si: Ako zvládnuť detský kašeľ: Rady pre rodičov

Aké máte plány, keď budú deti väčšie? Viete si predstaviť byť niekde zamestnaná na dobu od do?

Verím, že keď deti začnú chodiť do škôlky ja sa budem môcť vrátiť do práce. Ale uvidíme. Pracovala som ako zdravotná sestra na smeny takže takto by som si to aj vedela predstaviť.

Ako sa zmenil váš vzťah s manželom po tom čo ste sa stali mnohonásobnými rodičmi v jeden deň?

Náš vzťah nebol nikdy taký pevný ako potom, čo sa nám narodili deti. Môj muž je skvelý otec, a keď ho vidím s akou láskou sa o deti denne stará, vstáva k nim v noci, šantí sa s nimi zamilúvavam sa doňho stále viac a viac.

Čo by ste odkázali iným rodičom, maminkám, možno aj nejakú radu ako zvládať náročnosť rodičovstva, materstva?

Nech si užívajú každý deň a každú minútu so svojimi detičkami, neskutočne rýchlo rastú. Deti ma naučili, že nič na svete nie je dôležitejšie ako zdravie. Naučili má, že nie som až taký netrpezlivý človek ako som si myslela. Ukázali mi, o čom je život a ako veľmi sa dá ľúbiť.

štvorčatá

Zdroj foto: osobný archív Veroniky Križalkovičovej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár