Začnite písať

Uncategorized

Televízia má na deti väčší vplyv, než si myslíme

Niekedy je toho na nás rodičov priveľa. Zamestnanie, domáce práce, preberanie učiva s deťmi… A to je len zlomok toho, čo každý deň riešime. Občas si potrebujeme aj oddýchnuť, vyčistiť hlavu a chvíľu neodpovedať na milión všetečných otázok. Zapneme televízor a možno aj privrieme od únavy oči v dobrej viere, že sa naše dieťa trošku prebaví. Často si však neuvedomíme, aký môže mať televízia vplyv na detskú psychiku, ale aj na vývoj reči.

Pexels_Autor fotky: Karolina Grabowska

Televízia ako súčasť bežného dňa

Je to tak, už aj tie najmenšie deti poznajú blikajúce svetlo a mihotajúci sa obraz televízie. Do života vyčerpaných a zaneprázdnených rodičov vstúpili programy pre deti, aby zaujali ich pozornosť a na čas ich odpútali od mám a otcov. Rodičia práve televíziu prijali do svojich domácností ako najrýchlejšiu pomoc, keď akurát nie je nikto na blízku, kto by im s deťmi pomohol. Ale… Vnímame to, čo sa práve v televízii odohráva? Máme pod kontrolou, aké informácie sa k deťom dostávajú? Ruku na srdce. Často ani nie.

Niekoľko výstrah, prečo nepozerať televízor

Možno ste si to doteraz ani neuvedomovali, ale nadmerný čas strávený pozeraním televízie, môže spôsobiť v danom momente, ale aj neskôr, vo vývoje dieťaťa dosť vážne následky. Aké?

1.Televízor bráni rýchlosti myslenia

Mnohé štúdie dokazujú, že dlhodobé a časté pozeranie televízie deťom spôsobuje zvýšenie nepozornosti a spomalenie myslenia. Horší vývoj mozgu je spôsobený tým, že pri pozeraní netreba rozmýšľať, mozog môžete doslova „vypnúť“. Keby deti viedli dialóg s kamarátom, čítali knihu alebo niečo tvorili, sú natoľko aktívne, že aj mozog musí zaberať na plné obrátky. Pridlhé pozeranie televízie v deťoch zakorení pasivitu a môžu si na televízii dokonca vybudovať závislosť.

Prečítajte si: Školská psychologička o deťoch predškolského veku a technológiách

2.Televízia deťom kradne čas

Prehnaný tlak na deti v podobe niekoľkých krúžkov, či športov nie je najzdravší. Postaviť sa aj k mimoškolským aktivitám s mierou, je určite lepšia voľba. Na druhej strane nahradiť voľnočasové aktivity pozeraním televízie tiež nie je správne. Ak deti televízor pozerajú viac hodín denne, skráti sa tak možnosť, tráviť čas s kamarátmi, či dobre si zašportovať. Televízia je návyková. Je potrebné deťom rozdeliť deň plnohodnotne.

3.Citová manipulácia

Televízia hrá na city. Manipuluje s pocitmi, akými sú smútok, prehnaná túžba, obava, strach, či vina. Často ani dospelí nedokážu dostatočne spracovať nápor pocitov, ktorý z televízora útočí. Pri deťoch je to ešte omnoho nebezpečnejšie. Nie sú dostatočne zrelé na to, aby správne vyhodnotili situácie, ktoré sú televíziou prifarbené, nafúknuté a skreslené.

Prečítajte si: Materinský inštinkt: Tajomstvo lásky matky a dieťaťa

4.Poruchy spánku, oneskorený nástup reči, zlá artikulácia

Priveľa času stráveného pred obrazovkou, či už sa jedná o televízor, tablet alebo mobil, pôsobí nepriaznivo na detskú psychiku, zhoršuje spánok a pridáva problémy s vývojom reči. Časté sú aj poruchy koncentrácie a horšie výsledky v škole. U detí, ktoré trávia denne viac ako hodinu pri obrazovke, sa zvyšuje riziko oneskoreného nástupu reči a schopnosť vyjadrovať sa. Pre pokojný spánok radšej zvoľte rozprávkovú knižku a v detskej izbe pokojné nočné prostredie

5.Televízia prekáža v budovaní vzťahov

Ak pozeráme televízor, väčšinou nekomunikujeme ani nediskutujeme. Nestíhame si tak zdieľať zážitky, neradíme sa, nespoznávame jeden druhého. Iba sledujeme obraz a zvuk v televízii. Verte, že čas strávený pred obrazovkou, sa dá využiť aj inak. Naplánujte si poobedie alebo večer spoločenských hier, spoločne si zašportujte, pozvite k sebe priateľov, prípadne sa k nim vyberte na návštevu. Budovaniu vzťahov treba ísť naproti.

Pexels_Autor fotky: Ksenia Chernaya

Pár tipov na záver

Televízia je neodmysliteľnou súčasťou našich životov, ale skúste viac vnímať, ktoré programy sú vhodné aj pre deti. Sledujte dobu, ktorú pred obrazovkou strávia. Uvedomte si, že jeden televízor v rodine určite postačí a do detských izieb nepatrí. Pri stolovaní čas využite radšej na komunikáciu, než na pozeranie televízie. A deti správne motivujte, aby dokázali televízor bez problémov vymeniť za šport alebo čítanie knihy. Malými zmenami prispejete k tomu, aby sa deti stali psychicky vyrovnanejšími, veselými a aktívnymi. Nebudú mať problém nadväzovať sociálne kontakty a budú všestrannejšie.

Zdroj titulná foto: Pexels_Autor fotky: 100 files

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár