Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov

Univerzita Komenského čoraz viac zaostáva za najlepšími univerzitami sveta

univerzita

Univerzita Komenského (UK) sa síce považuje za najlepšiu slovenskú vysokú školu, no čoraz viac zaostáva za najlepšími univerzitami v okolitých krajinách Slovenska. Dokonca už nepatrí ani medzi 1 000 najlepších vysokých škôl sveta.

Analytická jednotka Úradu vlády SR – Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA) na sociálnej sieti uviedla, že UK sa v rokoch 2016 – 2018 umiestnila medzi 601. a 800. miestom v rebríčkoch Times, no dnes už nepatrí ani medzi 1000 najlepších.

Naše susedné krajiny (okrem Českej republiky) však svoje postavenie v rebríčkoch zlepšujú. Jedna maďarská a jedna poľská univerzita sa umiestnila medzi 500 najlepšími, zatiaľ čo Rakúsko sa môže pochváliť až siedmimi najlepšími univerzitami sveta.

Pozitívnou správou však je nárast počtu slovenských vysokých škôl, ktoré spĺňajú kritériá pre rebríčky Times a QS, aj keď sa umiestňujú na nižších priečkach. Počet týchto škôl sa od roku 2015 zvýšil z nuly na sedem, čo podľa ISA naznačuje zlepšovanie kvality vysokoškolského vzdelávania na Slovensku. Slovensko má tak voči Poľsku, Maďarsku aj Rakúsku viac škôl, ktoré sa dostali do týchto medzinárodných rebríčkov.

Univerzita Komenského

Zdroj Wikimedia Commons

Prečítajte si: Lucia Varholy: Raz bude musieť niekto iný zomrieť, aby môj syn mohol žiť a to je hrozná predstava

Kritéria pre rebríčky Times a QS spĺňajú tieto slovenské vysoké školy:

  • Univerzita Komenského v Bratislave
  • Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
  • Slovenská technická univerzita v Bratislave
  • Technická univerzita v Košiciach
  • Žilinská univerzita
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
  • Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Podmienky na zaradenie do rebríčka Times zahŕňajú sedem kritérií, ako je počet publikácií, poskytovanie všetkých stupňov vysokoškolského štúdia a medzinárodná akademická spolupráca.

„Slovenské univerzity najvýraznejšie zaostávajú najmä v počte citácií, v kvalite výskumu a v skupine indikátorov ‚výučba‘ a ‚spolupráca so zahraničím‘.“ 

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Pexels, Wikimedia Commons

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár