Začnite písať

RODIČOVSTVO

Viete ako najrýchlejšie upokojiť rozrušené dieťatko?

Plač detí je jednou z tých nepríjemných situácií, ktoré maminky zažívajú. Intenzívny nárek je ťažký pre uši aj pre srdce. Nehovoriac o tom, že odhadnúť, či je dieťa choré, hladné alebo ho bolí bruško, je priam nadľudský výkon. Ale nezúfajte. Máme pre vás niekoľko zaručených tipov ako nespokojné plačúce bábätko utíšiť.

Pexels: Autor fotky_eduardo

Dieťatko položte na bok

Poloha bábätka pri plakaní je veľmi dôležitá. Keď leží na chrbte alebo na brušku, často sa cíti nekomfortne. Na boku je to tak akurát. Nemá pocit dusenia sa a cíti sa ako v maternici. Poloha na boku tiež dieťatku umožňuje vidieť mamu a vďaka tomu sa cíti bezpečnejšie.

Zavinovačka nie je staromódna vec

Maminky majú často pocit, že ich drobčekom zavinovačka bráni v slobode. Ale okrem jednoduchšieho prenášania bábätka, je zavinovačka vhodná aj na upokojenie rozrušeného pokladu. Nie je spútané, je v bezpečí. Zavinovačku však netreba sťahovať silnon. Dieťatko zabaľte do pohodlia, aby sa cítilo ako vo vašom brušku. Pozor dávajte na teplo a zavinovačku odložte až vtedy, keď sa vie vaše dieťa samé prevrátiť.

Hojdanie tiež zaberá

Je to dosť automatické, že plačúce dieťa začneme hojdať. Je to starodávny a osvedčený spôsob. Prečo stále funguje? Pretože pripomína pobyt v maminkinom brušku. Pri našej chôdzi sme predsa dieťa kolísali rovnako. Hojdanie by však malo byť jemné a príjemné.

Prečítajte si: Kimova hra alebo ako podporiť školskú spôsobilosť detí

Hudba, spev, upokojujúce zvuky

Ostré zvuky deťom väčšinou nerobia dobre. Ak chcete plačúce dieťa upokojiť, zvoľte zvuky tiché. Meditačná a klasická hudba máva najväčší úspech. Vyplýva to z toho, že v brušku mamy počúvali deti všetky zvuky tlmene.

Silné svetlo nie je vhodné

V maternici mali deti príjemné šero a prítmie. Práve preto je silné svetlo pre ne nevhodné. Ak chcete upokojiť nespokojné bábätko, zvoľte tlmené osvetlenie a navoďte pohodovejšiu atmosféru.

Pexels: Autor fotky_taryn elliott

Objatie nadovšetko

Obrovská moc objatia je niečo, čo nič neprekoná. Pri hysterickom plači zvoľte pevné objatie, no nie príliš silné. Také, aby sa z neho mohlo dieťatko vymaniť, ak v ňom zostať nechce. Väčšinou to však neurobí. Pocíti bezpečie a nachádza v objatí úľavu.

Na plačlivé dieťa nekričte

V situáciách, kedy si s niečím nevieme dať rady, zvyšujeme hlas. Vysoký tón nášho hlasu však môže spôsobiť ešte väčší problém. Stíšte sa, môžete aj šepkať, ale hovorte tak, aby vás dieťa počulo. Určite sa efekt upokojenia onedlho dostaví.

Kúpeľ u detí odbúrava stres

Ak máte doma uplakané dieťatko, skúste voňavý kúpeľ. Predstavte si seba, ako vám to urobí dobre a rovnako upokojujúco bude kúpeľ pôsobiť aj na dieťa. Stres a nepohoda sa kúpeľom ľahšie odbúrajú.

Prečítajte si: Cukrovka u detí: Rastúci význam svetového dňa diabetesu

Prechádzka na čerstvom vzduchu

Padne to dobre aj vám aj uplakanému bábätku. Najmä v zime, kedy nezvykneme až tak často chodiť von, zmena určite prospeje. Aj do chladného alebo sychravého počasia sa dá dobre obliecť. Vyvetráte si hlavu a upokojíte myseľ. A napokon upokojíte aj srdcervúci plač.

Trpezlivosť nadovšetko

Pri poslednej rade sa možno pozastavíte s názorom, že byť pokojnou a vyrovnanou mamou pri plačlivom dieťati, je priam nemožné. Musíte si však uvedomiť, že práve svojou nervozitou situáciu ešte viac zhoršujete. Sústreďte sa na seba. Upokojte v prvom rade svoje vnútro a správanie.

Zdroj titulná foto: Pexels_Craig Adderley

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár