Začnite písať

RECEPTY

Čokoládové crinkles: Rýchle, nenáročné a veľmi obľúbené

čokoládové crinkles

Čokoládové crinkles, známe tiež ako popraskané čokoládové sušienky, sú klasikou, ktorá by nemala chýbať na žiadnom vianočnom stole. Tieto mäkké, bohato čokoládové sušienky s charakteristickým popraskaným povrchom sú nielen vizuálne atraktívne, ale aj neodolateľne chutné. V tomto článku sa dozviete, ako ich pripraviť krok za krokom, vrátane tipov na skladovanie a variácie na zvýraznenie ich chuti.

Recept na tie najlepšie čokoládové crinkles

Suroviny na ich prípravu

  • 100 g horkej čokolády (65 % a viac kakaa)
  • 60 g masla
  • 2 vajcia
  • 70 g trstinového cukru
  • 80 g hladkej pšeničnej múky
  • 40 g kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • Práškový cukor na obalenie

Postup prípravy čokoládových crinkles

  1. V menšom hrnci roztopíme maslo s čokoládou na miernom ohni. Po roztopení necháme zmes vychladnúť.
  2. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.
  3. K vyšľahaným vajciam pridáme vlažnú čokoládovú zmes.
  4. Pridáme suché ingrediencie – preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a soľou.
  5. Cesto dobre premiešame a odložíme do chladničky na 3 až 4 hodiny.
  6. Z cesta formujeme malé guľky, každá by mala vážiť 10 až 14 gramov.
  7. Guľky obalíme v práškovom cukre a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  8. Pečieme pri 170 °C na 10 až 11 minút.

 recept na čokoládové crinkles

Ako sa vyhnúť roztečeným guľkám?

  • Po príprave cesta je dôležité nechať ho odpočívať v chladničke. Ideálne je odložiť cesto na 3 až 4 hodiny. Toto pomáha cestu stuhnúť a zabraňuje jeho roztekaniu počas pečenia.
  • Formujte guľky z cesta s hmotnosťou 10 až 14 gramov. Toto je optimálna veľkosť, ktorá zabezpečí, že sušienky budú pekné a rovnomerne sa upečú.
  • Ak sa cesto počas formovania guľôčok stane príliš teplým a lepkavým, odporúča sa guľky pred pečením znova umiestniť do chladničky na približne 10 minút. Tento krok zabezpečí, že guľky si udržia svoj tvar a nebudú sa roztekať.

Skladovanie a trvanlivosť crinkles

Uchovávajte sušienky vo vzduchotesnej nádobe. Toto zabraňuje vniknutiu vlhkosti a vzduchu, čo by mohlo spôsobiť ich zvetrávanie alebo zoschnutie. Správne skladované čokoládové crinkles môžu vydržať niekoľko týždňov. To znamená, že ich môžete pripraviť vopred a vychutnávať si ich postupne.

Prečítajte si: Recept na mäkké medovníčky a dokonalú zdobiacu polevu

Spravte si rôzne príchute a aj farebné variácie crinkles

Pre vytvorenie vianočnej atmosféry a zvýraznenie chuti vo vašich čokoládových crinkles môžete pridať do cesta 1 čajovú lyžičku perníkového korenia. Okrem toho, môžete experimentovať s mnohými ďalšími variáciami, aby ste vytvorili rôznorodé a chutné kombinácie:

  • Pomarančové crinkles: Pridajte do cesta nastrúhanú kôru z pomaranča alebo pomarančový extrakt pre čerstvú a osviežujúcu citrusovú chuť.
  • Citrónové crinkles: Podobne, pridanie citrónovej kôry alebo citrónového extraktu dodá sušienkam sviežu a kyslastú chuť.
  • Malinové a jahodové crinkles: Využite malinový alebo jahodový prášok z lyofylizovaného ovocia či prírodné ovocné extrakty, aby ste sušienkam dodali ovocnú a lahodnú chuť.
  • Karamelové crinkles: Pridaním karamelového sirupu alebo malých karamelových kúskov do cesta dosiahnete sladkú karamelovú chuť.
  • Škoricové crinkles: Škoricou môžete dosiahnuť teplú a aromatickú chuť. Pridajte mletú škoricu priamo do cesta.
jahodové alebo malinové crinkles

canva: getty images

citrónové alebo vanilkové crinkles.

canva: rimmmabondarenko

Čokoládové crinkles sú vynikajúcou voľbou pre milovníkov čokolády a príjemným prekvapením na vianočnom stole. Sú jednoduché na prípravu a ich skladovanie je praktické, čo z nich robí ideálnu sladkosť pre sviatočné obdobie. Skúste tento recept a prekvapte svojich blízkych unikátnymi a chutnými sušienkami!

 

Zdroj foto: redakcia, canva

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár