Začnite písať

ROZHOVORY

Dajana Rodriguez: Balans je pre mňa cesta k spokojnosti

Meno Dajana Rodriguez určite pozná takmer každá žena. Dajana Rodriguez nie je len známa dizajnérka kvalitných kabeliek, ale najmä krásna inšpiratívna žena, mama. A my sme sa s touto nádhernou ženou rozprávali o materstve, Vianociach, o jej cieľoch do roka 2024, ale aj o tom aké rady by dala mamám podnikateľkám.

Zmenil sa nejako váš prístup k podnikaniu, k vašej značke, k práci po tom, čo ste sa stali mamou?

Áno, absolútne. Zistila som, že sa nedajú všetky role robiť tak dokonale, ako som bola zvyknutá predtým ako nemama, robiť všetko na 150%. Tu prišlo veľké uvedomenie a rozhodovanie medzi mnou ako ženou, podnikateľkou a mamou. Potrebovala som nájsť balans a uvedomila som si, že nie som až taká karieristka, ako som si možno v minulosti myslela, môj malý bol a je na prvom mieste. No vzdať som sa firmy a ani seba, ako osoby nechcela. Spravila som nasledovné. Žezlo CEO som prenechala môjmu bratovi, ktorý je na to stvorený ako leader aj životným štýlom, chodí do práce o 4 ráno a je tu v priemere tak 12-15 hodín denne vrátane víkendov. To som ja ochotná robiť nebola. Mňa nebaví riešiť dennú exekutívu, problémy. Mňa baví vyvíjať a posúvať značku ďalej. Mne materstvo v tomto len a len pomohlo. Dnes robím už len to, čo ma baví, a preto často hovorím, že ja som 8 rokov podnikala, preto, aby som teraz už nemusela. Vždy som chcela byť dizajnér, no keď som značku viedla, bola som ním tak na 10%, pretože som stále musela riešiť veci, ktoré ma vôbec nebavili. Aj táto dnešná pozícia si vyžaduje veľa. Cestovanie, nadčasy, obety. No vyriešila som to tak, aby som bola spokojná aj ako mama, aj ako žena.

Prvé dva roky po pôrode boli ťažké, lebo som ten balans nastaviť ešte nevedela. Postupne som prišla na to, čo mi vyhovuje. Začala som si viac plánovať čas. Stanovila som si určité hranice v práci, cez ktoré nejdem. Ak by rola ženy karieristky prevyšovala cez tú rolu mamy alebo naopak, nebola by som spokojná. Prísť na to, čo mne vyhovuje je podstatné, nerobiť to, čo hovorí niekto. Ja som na to prišla a aktuálne som veľmi vyrovnaná a spokojná. V bežný deň chodím z roboty o 15-tej a odvtedy som až do večera s malým. Víkendy nepracujem. Ak príde niečo ako konferencia, fotenie, strávim tam aj celý deň alebo aj dní po sebe, ale nemôže sa to diať príliš často. Ak som zas viac s malým, lebo bola dovolenka alebo výlety, nahradím si to potom cez noci v robote. Jedine balans je pre mňa cesta k spokojnosti. Okrem toho som omnoho psychicky vyrovnanejšia osoba, mám iný pohľad na svet, hodnoty, pokojnejšie riešim problémy. Mám inú radosť zo života ako predtým, predtým bola firma všetko, dnes je stále súčasťou mňa, ale už ma neovláda a neberie mi celý voľný čas. Dnes to viem lepšie oddeliť ako, keď som mala 25, dnes ma malý od toho odtiahne, a to je veľmi dobre.

Dajana Rodriguez

Dajana Rodriguez so synom Davidkom

Inšpiruje vás materstvo vo vašej tvorbe, napríklad v tvorbe dizajnov vašich kabeliek?

Čo sa týka inšpirácie a práce s kabelkami sa nič nezmenilo, to som stále ja tá istá Dajana a dúfam úprimne, že ma nikdy nič nezmení. To je to niečo vo mne, proste len ja ako umelec, ja ako Dajana a moje vnútro, rada by som ho nechala také aké je. Ale vždy som mala veľký chtíč dizajnovať aj iné produktové línie a v tomto smere ma malý určite ovplyvnil. Aktuálne sme pár dni vonku s detským variantom šálu a čapice v novej kolekcii Trinity, a to by sa určite bez malého nestalo. Pravdepodobne by som robila módu len pre dospelých. Budúci týždeň ma čaká fotenie s ním, kde budeme uvádzať detskú súpravu oblečenia. Čiže áno, v tomto smere sa to deje.

Akú radu by ste dali maminkám podnikateľkám?

Žena sa musí viac prebiť v podnikaní a ak chce byť ešte aj mama, tak to bude mať o to ťažšie. Áno môže si zabezpečiť opatrovateľku, no napríklad ja som sa s tým citovo vyrovnať nevedela. Sú ženy, ktoré to vedia riešiť opatrovateľkami a majú aj 3 deti. Je to v poriadku. Každý nech robí tak, ako mu vyhovuje. No potrebné je vedieť, čo od života chcem a za tým ísť. Pre maminy je najpotrebnejšia dobrá časová organizácia. Bez tej to nepôjde. Nechať si pomôcť, od babky, sestry, kamarátky. Byť dobrou mamou neznamená byť s dieťaťom 24 hodín denne. Ďalej nechcieť od seba nemožné. Aj dom vyblýskaný aj každý deň 3 chody navarené, aj úspešný biznis. Je to len a len o balanse, odhodlaní a organizácii času.

Akú radu by ste dali ženám, ktoré sa odhodlávajú začať podnikať, založiť si svoju značku?

Že to vôbec nebude ľahké a takto na rovinu povedané hneď vopred. Stále žijeme v dobe, kedy to má muž vo vedúcej pozícii ľahšie a za týmto tvrdením si stojím, i keď sa to nedobre niektorým ľudom počúva. Dnes je doba kedy nie je kvalitný dobrý produkt 100% istota predaja. Dnes je 50% úspechu marketing. Žijeme inú dobu a kto sa jej neprispôsobí a nebude chcieť učiť sa iné veci, ten neuspeje. Nestačí si značku založiť, prísť s produktom, to vie každý druhý. Nájsť však ľudí, ktorí si ju budú kupovať a ideálne pravidelne, to je celkom iná story. Najdôležitejšia vlastnosť v podnikaní je za mňa vytrvalosť a u žien v biznise dvojnásobne. Okrem toho by som im radila sa vzdelávať v rôznych oboroch, byť dobrý človek a mať pozitívny prístup k ľudom aj k životu. Mne táto kombinácia pomohla.

Dajana Rodriguez

Prečítajte si: Katarína Reptová: Nebojte sa génov, pretože ani u biologického dieťaťa neviete, čo z neho vyrastie

Máme tu predvianočné obdobie, preto by sme sa vás chceli opýtať, čo máte na Vianociach najradšej?

To čarovno. Od malinka milujem najviac to také zázračné, čo je vo vzduchu. Pre mňa sú Vianoce niečo ako rozprávkovo, kedy sa zabudne na bežné starosti. Milujem čas s rodinou, stretávanie u blízkych, vianočné rozprávky, milujem robiť výzdobu a samozrejme jedlo haha. Čím som staršia darčeky pre mňa hrajú čoraz menšiu rolu, najviac sa teším na tváre ľudí, ako sa potešia, keď im dám darček ja. A čo sa týka môjho malého Dávidka, tak to bude zázrak sám o sebe. Toto budú naše tretie Vianoce, asi jedny z tých najkrajších nakoľko tento vek detí je tak nevinný a nádherný, tá radosť v ich očiach, bude to určite nádherne. Minulý rok to tak nevnímal ešte, tento rok bude prvý ten, že fakt bude veriť v Ježiška a čakať, čo sa bude diať.

Ako zvyknete tráviť Vianoce?

Netrávim ich doma. Možno zvláštne pre niekoho, ale vysvetlím. Pre mňa vydaj neznamená, že musím variť večeru zrazu ja a že budeme doma. Odkedy som sa vydala, tak to budú tretie Vianoce. Prvé 2 razy sme to riešili tak, že sme večeru u mojich rodičov mali skôr, tam sme všetko absolvovali a následne sme išli k manželovej rodine a tam druhýkrát. Bolo to úžasné, boli sme so všetkými koho ľúbime a neviem si predstaviť, že by sme boli doma sami. Ja som toho názoru, že dokedy tu budeme mať rodičov, dovtedy tu budeme s nimi na Vianoce. Čas je vzácny a vidieť ich, ako sa tešia zo svojich vnúčat, keď rozbaľujú darčeky, to je nádherne. Nechcela by som, aby boli ani oni sami a ani my. Tento rok to riešime extrémne netradične, je to v štádiu riešenia, ale vyzerá to tak, že budeme mať štedrý večer s jednou rodinou 24. a s druhou 25. Riešime to tak preto, lebo niektorí z nás majú skrz prácu iné povinnosti, je tam aj osoba, ktorá ma určité zdravotné problémy a keďže chceme byť s každým, asi si to takto posunieme a prispôsobíme sa, aby bolo možné každému zažiť v kľude a radosti večeru. A keď sme sa nad tým zamysleli, no nie je to v podstate jedno aký je deň v kalendári? Posolstvo Vianoc je v stíšení a v čase strávenom s rodinou, či to bude vtedy alebo vtedy je úplne jedno.

Bez čoho si Vianoce neviete predstaviť?

Bez rodiny, bez kapustnice, šalátu, stromčeka a popolušky.

Inšpirujú vás Vianoce pri návrhoch nových kabeliek?

Zatiaľ nie, vianočnú edíciu kabeliek sme ešte nemali a nemyslím si, že by aj bola, nakoľko ide o taký krátky časový úsek, že by to asi nemalo zmysel. Žena si kabelku kupuje na nosenie na roky.

Ako bude vaša firma fungovať počas vianočných sviatkov?

Zložité povedať nakoľko nás je už 60 ľudí a máme rôzne pozície. Inak to má výroba a inak napríklad pani predavačky v predajniach. Vo všeobecnosti je v našej firme zaužívané, že pracujeme do 22.12., niektorí do 23.12. Následne máme dovolenku a prichádzame po novom roku 2.1. do práce. Ak niekto chce byť do 6-teho skrz deti, nemávame s tým problém.

Aké sú vaše plány, ciele do roku 2024 s vašou značkou?

Veľké. Ako vždy hah. My nikdy neuvažujeme v malom, takí v DRku sme. Aktuálne nás najviac zaujíma rozširovanie produktových línii o doplnky, oblečenie a podobne. Druhou veľkou víziou je expanzia do iných krajín aj mimo EU. Toto sú hlavné dva body programu roka 2024 čo sa týka firmy, predaja a portfólia. Okrem toho však chceme viac rozvíjať hodnotovú líniu značky, chceme začať silne podporovať úspešné, silné, rozvážne a inšpiratívne ženy. Toto pôjde cez rôzne kanály naprieč celou komunikáciou firmy aj mňa ako osoby a tváre značky.

Prečítajte si: Pucle: Hravý a moderný vianočný darček pre celú rodinu

Plánujete tento rok na Vianoce niekoho obdarovať kabelkou vašej značky?

Našich zákazníkov. Aj v decembri prebiehajú súťaže a idem aj ja osobne vybrať niekoho kto komentoval jednu súťaž a doručím mu jeho vysnívaný vianočný darček. Čo sa týka rodiny, tak ja kabelky rozdávam počas celého roka. V rodine mimo sviatkov všetci majú. Ja na to nepotrebujem dôvod, mne stačí, že vidím, že nosí niekto starú opotrebovanú alebo viem, že by sa mu proste páčila. Ja som v tomto taká osoba, že ja s darmi nečakám ani na Vianoce, ani na narodeniny, ja dávam v hocijaký deň. Čo sa týka darčekov na Vianoce, dávame tie veľké deťom a dospelí si dávame len drobnosti. Tento rok si odo mňa nájdu nové produkty z línie doplnkov, ktoré sme nedávno uviedli na trh. Šále, čapice, sviečky, peňaženky a podobne.

Prečo je podľa vás kabelka Dajana Rodriguez skvelý vianočný dar?

Ktorá žena by sa nepotešila kabelke? A ak je ešte aj kvalitná, krásna, perfektne zabalená, nie je možné, že by bola nespokojná. Ak by sa náhodou darca netrafil do vkusu, môže si ju pokojne vymeniť a vybrať tú, čo sa jej páči. Kabelka je priateľka, ktorá je s nami každý deň. Nosíme ju každá a celý život. Je to hodnotný darček, a ak je za tým aj nejaká hodnota, napríklad tú, ktorú ponúkajú naše kabelky, tak nie je o čom. Hodnota toho, že zákazník vie, že je to slovenská značka, poctivá, kto za ňou stojí, bude mať výborný zákaznícky servis a budú sa za ňou otáčať hlavy na uliciach.

Poďte si s nami zasúťažiť o kabelku značky Dajana Rodriguez

 

Viac o Dajane Rodriguez sa môžete dozvedieť v našom rozhovore Dajana Rodriguez: Som typ dizajnéra, ktorý miluje farby

 

Zdroj foto: osobný archív Dajany Rodriguez

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár