Domáca Marlenka: Nevaľkaná, nenáročná a neskutočne výborná
Domáca Marlenka, ktorú si celá rodina zamiluje a stane sa veľmi rýchlo vašou tradíciou. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domácu nevaľkanú Marlenku, ktorá je chutnejšia než kupovaná a pritom nenáročná na prípravu. Zvládne ju každá gazdinka a získate si ňou srdcia mnohých členov rodiny ako aj známych.
Ingrediencie na prípravu domácej Marlenky
Cesto
- 300 g práškový cukor
- 400 g hladká múka
- 250 g maslo (1 ks)
- 1 PL sóda bikarbóna
- 3 ks vajcia
- 3 PL med
- mlieko podľa potreby
Plnka
- 375 g maslo (1,5 ks)
- 1,5 ks sladené salko (375 gramové)
Na ozdobenie
- 1 hrsť vlašské orechy + rozdrobené okraje marlenky
- 1 ks pikao kakaové
Prečítajte si: Raffaello guľky iba zo štyroch ingrediencií
Postup prípravy domácej Marlenky
Cesto
Nad parou rozpustíme maslo. Pridáme med, vajcia, cukor, sódu a múku a všetko dobre premiešame. Prípadne pridáme mlieko, aby bolo cesto hladké.
Cesto rozdelíme na tri časti a rozotrieme na papier na pečenie, až po okraj. Pečieme 12 minút na 175 °C, kým cesto nezhnedne a okraje sa začnú pripekať. Upečené cesto necháme vychladnúť a okraje orežeme.
Zvyšky cesta podrvíme na posýpku na ozdobenie koláča.
Plnka
Vyšľaháme maslo a postupne primiešame salko. Na každý plát cesta rozotrieme časť plnky a vrstvíme ich.
Na ozdobenie
Vrch a boky koláča posypeme pripravenou posýpkou, posypeme orechmi a pokvapkáme pikaom.
Marlenku necháme hodinu odpočívať pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila do cesta. Ak necháte marlenku odležať aj niekoľko dní, tak bude stále iba chutnejšia a chutnejšia.
Ochutnajte túto domácu nevaľkanú Marlenku, ktorá si jednoduchosťou prípravy a výnimočnou chuťou získa srdcia vašich blízkych. Ideálna na akúkoľvek príležitosť! Tento koláč je zárukou toho, že každý, kto ju raz ochutná, tak si ju okamžite obľúbi.
Zdroj foto: osobný album redakcia