Začnite písať

ZDRAVIE

Energetické nápoje: Neviditeľný nepriateľ mladej generácie

energetické nápoje

Energetické nápoje sa stali obľúbenou voľbou mnohých ľudí, vrátane mladých. Avšak, pre deti a dospievajúcich predstavujú tieto nápoje významné zdravotné riziká, ktoré by mali byť dôkladne zvážené. Nižšie sú uvedené hlavné dôvody, prečo by deti nemali piť energetické nápoje.

Rozdiel medzi športovými a energetickými nápojmi

Energetické nápoje sa často mýlia so športovými nápojmi, ale slúžia na rôzne účely. Športové nápoje sú určené na rehydratáciu a doplnenie elektrolytov stratených potením. Obsahujú vodu, cukor a elektrolyty ako sodík a draslík. Energetické nápoje naopak majú zvýšiť bdelosť a energiu. To dosahujú predovšetkým vďaka vysokému obsahu kofeínu a prídavným látkam ako sú bylinné doplnky a aminokyseliny.

Príťažlivosť energetických nápojov

Na trhu sa prezentujú žiarivým obalom a príchuťami, čo ich robí atraktívnymi pre mladšie publikum. Ich marketingové stratégie, spolu s podporou populárnych osôb, ich robia obzvlášť lákavými pre tínedžerov a deti.

Prečítajte si: Nápady na vianočné darčeky pre všetky detské vekové kategórie

Riziká energetických nápojov

Vysoký obsah kofeínu

Tieto nápoje môžu obsahovať rovnako veľa alebo viac kofeínu ako silná šálka kávy. Nadmerný príjem kofeínu môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú zvýšený srdcový tep, vysoký krvný tlak a poruchy spánku.

Nepriaznivé účinky na zdravie

Búšenie srdca, zvýšený krvný tlak, problémy so spánkom a potenciálna závislosť od kofeínu sú len niektoré z nich. Vysoký obsah cukru v niektorých nápojoch môže viesť k zvýšeniu hladiny krvného cukru.

energetické nápoje a únava

Image by Freepik

Kontroverzné pridané látky

Energetické nápoje často obsahujú ďalšie zložky, ako sú guarana, taurín a vitamíny skupiny B. Účinnosť a bezpečnosť týchto prídavných látok je predmetom diskusií a niektoré tvrdenia výrobcov boli spochybnené alebo vyvrátené.

Nevhodné pre mladých športovcov

Na rozdiel od bežného presvedčenia, energetické nápoje nie sú vhodné pre mladých športovcov. Môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú tras, nadúvanie a nepravidelný srdcový rytmus, čo môže negatívne ovplyvniť športový výkon.

Problémy so zubami

Kyslosť a obsah cukru v energetických nápojoch môžu tiež negatívne ovplyvniť dentálne zdravie, vedúc k zubnému kazu a erózii zubnej skloviny.

Omyly o energetických nápojoch ako „vylepšovákoch“ výkonu

Nevhodné pre športový výkon

Napriek tomu, že niektorí tínedžeri veria, že energetické nápoje môžu zvýšiť športový výkon, dôkazy naznačujú opak. Kofeín a ďalšie stimulanty v týchto nápojoch môžu mať rôzne účinky a v niektorých prípadoch dokonca zhoršiť výkon.

Nebezpečenstvo miešania s alkoholom

Miešanie energetických nápojov s alkoholom je znepokojujúci trend medzi tínedžermi. Táto kombinácia môže maskovať účinky alkoholu, čo môže viesť k nadmernému pití a s tým spojeným rizikám.

energetické nápoje s alkoholom sú veľmi nebezpečná kombinácia

Image by Freepik

Zdravšie alternatívy pre energiu a hydratáciu

Výživné snacky a hydratácia

Pre energiu a hydratáciu, najmä počas športov, sú zdravšie alternatívy, ako sú výživné snacky, mlieko a nápoje ako voda alebo doma vyrobené športové nápoje. Tieto možnosti poskytujú potrebnú energiu bez rizík spojených s vysokým obsahom kofeínu a cukru.

Dôležitosť spánku a pravidelných jedál

Dostatočný spánok a pravidelné jedlá sú kľúčové pre udržanie energie u detí a tínedžerov. Energetické nápoje môžu narušiť spánkové vzorce a zhoršiť problém s nízkou energiou.

Rastúci trend konzumácie energetických nápojov medzi mladými ľuďmi je dôvodom na obavy. Tieto nápoje, s ich vysokým obsahom kofeínu a cukru, predstavujú rôzne zdravotné riziká pre túto zraniteľnú vekovú skupinu. Rodičia, pedagógovia a zdravotnícki pracovníci by mali byť oboznámení s týmito rizikami a podporovať zdravšie alternatívy. Je dôležité vzdelávať mladých ľudí o potenciálnych nebezpečenstvách energetických nápojov a propagovať vyvážený životný štýl, ktorý zahŕňa správnu výživu, hydratáciu a dostatočný spánok.

energetické drinky nahradte radšej mliekom

Image by mdjaff on Freepik

 

Zdroj titulnej foto: canva/ Sergei Chuyko

zdroj článku: https://www.realmomnutrition.com/energy-drinks-and-kids/

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár