Karamelovo-orechový koláč: Dokonalá kombinácia chutí
Karamelovo-orechový koláč je špeciálny recept, ktorý sa v našej rodine prenáša z generácie na generáciu. Tento tradičný rodinný poklad, pripravovaný počas Vianoc, poteší každého člena rodiny. Ponorte sa s nami do prípravy tohto úžasného koláča, ktorý je nielen skvelým dezertom, ale aj dôkazom rodinnej lásky a tradícií.
Ingrediencie na prípravu karamelovo-orechového koláču
Orechové cesto
- 7 bielkov
- 5 žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru
- 200 g mletých orechov
- 4 PL lyžice strúhanky
- 1/2 prášku do pečiva
Karamelový krém
- 1 salko
- 1 maslo
Ďalšie
- 3 oblátky
- Hrsť posekaných orechov/ kokos /strúhaná čokoláda
Prečítajte si: Domáca Marlenka: Nevaľkaná, nenáročná a neskutočne výborná
Postup prípravy karamelovo-orechového koláču
Salko
Varíme v plechovke vo vriacej vode 2,5 – 3 hodiny. Čas dôkladne dodržujte, pretože hrozí, že krém bude riedky a bude sa roztekať. Dôležité je, aby plechovka bola stále ponorená a voda vrela. Počas varenia vodu dolievame a plechovku otáčame.
Príprava plechu
Plech vyložíme oblátkami a okraje potrieme maslom.
Sypké suroviny
V mise zmiešame mleté orechy, strúhanku a prášok do pečiva.
Bielka
Vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor a vyšľaháme do tuhej peny.
Žĺtka
Pridáme k vyšľahaným bielkam a jemne premiešame.
Cesto
Pridáme sypké suroviny a rukou premiešame. Rozotrieme na plech s oblátkami a pečieme na 180 stupňov cca 20 minút.
Krém
Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne pridávame uvarené, vychladnuté salko.
Dokončenie
Na vychladnuté cesto nanesieme krém a posypeme orechmi, kokosom alebo nastrúhanou čokoládu.
Tento koláčik je dokonalou kombináciou jemného orechového cesta a karamelového krému. Je ideálny na sviatky alebo len tak na potešenie duše.
Zdroj foto: osobný zdroj redakcie