Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Kedy začínajú vianočné trhy v najväčších slovenských mestách?

Chcete vedieť kedy začínajú vianočné trhy vo vašom krajskom meste? Prečítajte si náš prehľad, ktorý vám ukáže, kedy začínajú vianočné trhy v najväčších slovenských mestách.

Bratislava

Bratislavské vianočné trhy trvajú od 23. novembra do 23.12. a následne sa opäť otvoria 27.12. až do Silvestra. 

Tak ako každý rok, najväčšie vianočné trhy na Slovensku sú v našom hlavnom meste. Bratislavské Vianoce tento rok prinášajú niekoľko noviniek, ako predĺženie Hlavného vianočného trhu až do Silvestra, vznikne Prívetivá zóna na Primaciálnom námestí a pripravený je pestrý kultúrny program, do ktorého sa zapojí všetkých 17 bratislavských mestských častí. Vianočnú atmosféru si tak budú môcť obyvatelia a návštevníci Bratislavy vychutnať na celom území hlavného mesta.

Na Hlavnom námestí bude predávať viac ako 70 predajcov a predajkýň, sortiment sa tento rok rozšíri aj o rozlievanú medovinu, ovocné vína či pivo. Chýbať nebudú ani stánky neziskových organizácií, mestských organizácií, ako je bratislavská zoo či mestské divadlo DPOH. V ponuke stánkov budú k dispozícii aj exotickejšie jedlá, ale aj vegánske pokrmy.

vianočné trhy

Zdroj Pexels, Autor Sebi Pintilie

Nitra

Vianočné trhy v Nitre sa tento rok otvorili 1.12 čo je o trochu neskôr ako bolo zvykom po iné roky. Trvať budú až do Silvestra.

„Decembrové otvorenie sme zvolili aj preto, že celý jeho koncept ladíme ako symbolické otváranie okienok na adventnom kalendári, ktoré skončí 24. decembrom. Stánky budú otvorené až do Silvestra. Či však naozaj ostanú v prevádzke aj v období medzi Vianocami a Silvestrom, bude závisieť od záujmu predajcov,“ uviedol hovorca mesta Nitra, Tomáš Holúbek.

Nitrianske vianočné mestečko bude tento rok ekologickejšie. Mesto za takmer 18 tisíc eur nakúpilo 20 tisíc vratných pohárikov. Návštevník tak za nápoj zaplatí o dve eurá viac. Pri jeho vrátení predajcovi sa mu záloha vráti naspäť. Ide o estetické poháre s vianočným motívom, zo špeciálneho polykarbonátového materiálu, ktorý sa nerozbije ani v prípade, že pohárik padne na zem. Je garantované jeho niekoľko stonásobné použitie bez toho, aby sa pohár opotreboval.

Prečítajte si: 4 vianočné akcie pre deti v slovenských mestách už tento víkend

Trenčín

Vianočné trhy v Trenčíne potrvajú od 1. do 23. decembra. Vianočné remeselné trhy 2023 sa uskutočnia na Mierovom námestí a Sládkovičovej ulici v Trenčíne. Celé podujatie má názov Čaro Vianoc pod hradom, ktorého súčasťou je aj Vianočný jarmok.

Žilina

Vianočné trhy v Žiline sú od 23. novembra a potrvajú do 2. januára 2024.

Predajcovia budú aj tento rok nalievať nápoje do zálohovaných pohárov. „Minuloročná grafika ostala zachovaná, k červenej farbe pohárov pribudne modrá. Zámerom je vznik farebnej edície pohárov pre zberateľov. Pripravilo ich mesto a Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra v spolupráci s Ministerstvom dopravy SR. Návštevník si môže pohár buď nechať na pamiatku, alebo vrátiť v dvoch špeciálnych stánkoch. Mesto tiež rozmiestni v areáli kontajnery na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad a na zmesový komunálny odpad.“

V centre mesta sa na vianočných pódiách vystriedajú Robo OpatovskýBimbamkukuPavol Hammel s kapelou, Fíha TralalaHeľenine očiSto múchQueenshowKapucíni a priateliaPaci PacMatej Smutný či Sisa Sklovská a ďalší.

vianočné trhy

Zdroj Pexels, Autor Humphrey Muleba

Banská Bystrica

Vianočné trhy v Banskej Bystrici na Námestí SNP potrvajú od 1. decembra až do 22. decembra 2023. Slávnostné otvorenie je naplánované na 6. december, kedy rozsvieti stromček sám Mikuláš. Pre návštevníkov budú trhy v prevádzke od 9:00 do 22:00.

Košice

Košické vianočné trhy sú od 1. decembra až do Silvestra, (no počítať treba s dvojdňovou prestávkou 24. a 25. 12.). Konať sa budú tradične na pešej zóne na Hlavnej ulici, v priestore od Immaculaty smerom na severnú stranu k OD Urban.

Vianočné trhy v Košiciach sú pravidelne súčasťou Košických rozprávkových Vianoc a okrem tradičných stánkov s jedlom, nápojmi či rôznym iným tovarom, ponúknu aj bohatý kultúrny program.

Prečítajte si: Bez čoho si neviete predstaviť Vianoce?

Prešov

Vianočné trhy v Košiciach sú od Kataríny až do Silvestra. Zatvorené budú 24. a 25. decembra. Ide o druhé najdlhšie trvajúce vianočné trhy na Slovensku.

„Našou snahou je pokračovať v silnej tradícii tohto podujatia, a zároveň prinášať nové moderné prvky, ktoré zatraktívnia celé vianočné trhy. Organizátori si pre návštevníkov pripravili viacero noviniek. Tešiť sa môžu napríklad na koncerty pri vianočnom punči, oddychovú zónu u anjela a detské mestečko,“ uviedol primátor mesta Prešov, František Oľha.

Na Hlavnej ulici v centre Prešova bude počas vianočných trhov umiestnených 65 stánkov so zastúpením množstva lokálnych remeselníkov a predajcov vianočného tovaru, nápojov či rozličných gastro produktov. Svoje miesto tu bude mať už tradične aj charita a aj Primátorský punč, z ktorého zisk bude venovaný podpore tých, ktorí to najviac potrebujú.

Kultúrny program budú počas jednotlivých dní vypĺňať hudobníci a zostavy ako Richard Autner, Milo Kráľ a Barbora Švidraňová, Peter Aristone, Robo Opatovský, Fragile, Veronika a Martin Husovskí, Tomáš Bezdeda. Na Štefanskej zábave zahrajú Pokáč a DJ EKG a silvestrovský program budú mať na starosti kapely Puding pani Elvisovej, HEX a DJ Lieskovský.

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár