Začnite písať

ROZHOVORY

Ľubomír Schramm: Otecko a zakladateľ projektu Otcovia za zmenu

Ľubomír s partnerkou Aďkou a s ich synčekom.

Ľubomír Schramm, otec a zakladateľ projektu „Otcovia za zmenu“, sa delí o svoj prístup k rešpektujúcej a kontaktnej výchove a taktiež aj k partnerstvu. V tomto rozhovore nám Ľubomír približuje jeho osobné skúsenosti, ktoré ovplyvnili jeho rolu otca, jeho spôsob delenia domácich povinností s partnerkou a jeho motivácie za založením projektu zameraného na zlepšenie podmienok v slovenských pôrodniciach. Jeho pohľady a metódy ponúkajú vzácny pohľad do moderného otcovstva a partnerstva, ktoré je založené na empatii, rovnosti a pochopení.

1. Ako vás ovplyvnili skúsenosti z detstva, ako je útek od rodičov a pobyt v detskom domove, v tom, akým otcom ste dnes, keď ste, ako dieťa prežili mnoho ťažkostí?

V mojom prípade to vnímam ako dobré. Keby som nezažil tie zlé veci, možno by som nebol takým otcom, akým som dnes, a nesnažil by som sa vyhýbať u malého tým veciam, ktoré som zažil ja sám.

Poznámka redakcie: Ľubomír Schramm zažil náročné detstvo. Keď mal 2 roky, jeho mama utiekla od otca, ktorý nebol ideálny partner. Nasledujúcich 10 rokov strávil s mamou, babičkou a súrodencami, kde život nebol ideálny, čiastočne kvôli maminej závislosti na alkohole. V 12 rokoch si ho vysúdil otec, s ktorým žil do svojich 16 rokov, spolu s babičkou. Aj toto obdobie bolo ťažké, vrcholiac menšou bitkou s otcom, ktorá vyústila do Ľubomírovho úteku a podania trestného oznámenia. Následne jeho cesta pokračovala do detského domova, kde žil od svojich 17 až do 19 rokov. Aj počas pobytu v domove čelil šikane zo strany spolužiakov pretože pochádzal z detského domova. Prežil si toho naozaj neskutočne veľa, a to je dôvod, prečo je teraz takým človekom akým je. Silným, milujúcim a pracovitým otcom a partnerom.

2. Čo pre vás znamená slovo „rodina“ a aký vplyv na vás malo narodenie vášho synčeka?

Slovo „rodina“ pre mňa znamená všetko – od pocitu bezpečia, istoty, až po lásku, pochopenie a životný úspech ❤️ (mať pravú rodinu bol môj sen). Narodenie môjho dieťaťa ma úplne zmenilo k lepšiemu, malo to na mňa veľký vplyv a som teraz úplne iný človek.

Ľubomír Schramm je za rešpektujúcu výchovu.

Ľubomír Schramm je za rešpektujúcu výchovu.

3. Ako vnímate zmeny, ktoré vo vás spôsobil váš malý syn a za čo ste mu najviac vďačný?

Iba s pozitívnym vnímaním (úsmev). Som vďačný, že prišiel do môjho života a zmenil ho od základov 😊.

4. Môžete opísať, ako pristupujete k výchove svojho synčeka spolu s vašou partnerkou a prečo ste si zvolili tento štýl?

Kontaktným a rešpektujúcim spôsobom, pretože si myslíme, že bitka a krik nie sú správnou cestou, rovnako ako ani vyplakávanie alebo niečo podobné.

Prečítajte si: Barbora Oparty: Už v teenegarskom veku som túžila po deťoch.

5. Ako sa delíte o domáce práce s vašou partnerkou Aďkou? Akú rolu zohrávate v každodennom živote domácnosti?

V mojej réžii je hlavne večerná rutina – kúpanie, čistenie zúbkov, obliekanie. Zvyšok nemáme striktne podelený, ale keď treba niečo urobiť, priložím ruku k dielu. Takisto konám podľa Aďkiných pokynov. A ak prídem z práce skôr, postarám sa aj o umývačku riadu. Zvyšok stíha Aďka, kým prídem domov.

6. Stretli ste sa s nepochopením alebo kritikou voči vášmu prístupu k výchove? Ako reagujete na takéto situácie?

Samozrejme, najmä u staršej generácie, ako je môj otec alebo babka, alebo u rovnakej generácie, ktorá sa nechá ovplyvniť staršou. Snažím sa im vysvetliť môj pohľad na danú situáciu. Keď to ide, tak ide, ak nie, nechám to tak.

Otecko, ktorý je krásnym príkladom milujúceho otecka.

Otecko, ktorý je krásnym príkladom milujúceho otecka

7. Boli ste prítomný pri pôrode vášho synčeka. Ako hodnotíte túto skúsenosť a odporučili by ste to aj iným oteckom?

Bohužiaľ nie, Aďka podstúpila akútny cisársky rez a nebolo možné byť pri tom prítomný. Nikomu by som neželal takú alebo podobnú skúsenosť s pôrodom, akú sme zažili my.

8. Prečo si myslíte, že by nemal nikto zažiť podobnú pôrodnú skúsenosť, akú ste zažili vy?

Stručne a jednoducho povedané, prišli sme do nemocnice v noci a po nejakom čase ma personál vyhodil s tým, že mi zavolajú, keď sa bude pôrod rozbiehať a budem môcť byť prítomný. Chcem podotknúť, že Aďka začala mať problémy s pôrodom už v aute na ceste tam. Trápila sa takmer dva dni! Nakoniec malý musel ísť akútnym cisárskym rezom, pri ktorom som nemohol byť prítomný. Medzitým sme mali veľké nepríjemnosti s personálom. Malého som videl len na dve sekundy a Aďku tiež. Našťastie všetko dobre dopadlo a o dva dni som si po nich prišiel. (Viac sa dočítate v mojich príspevkoch, v ktorých som o tom napísal).

9. Ako sa vyrovnávate s reakciami okolia, keď napríklad nosíte svojho synčeka v nosiči?

Momentálne nosím drobca menej, ale keď som ho nosieval denne, stretával som sa s viacerými otázkami. Samozrejme, nebral som to ako problém. Ak bolo potrebné, vysvetlil som im všetky pozitíva nosenia dieťaťa a často som im zmenil ich pohľad na túto tému.

S nosením svojho synčeka nemá žiadny problém a hrdo ho nosí.

S nosením svojho synčeka nemá žiadny problém a hrdo ho nosí.

10. Ako sa rozhodujete, čo zdieľate na vašom Instagramovom účte „otecdnesny“ a čo si radšej nechávate pre seba?

Postupujeme spontánne a hlavne nezverejňujeme tvár nášho drobca, pretože chceme, aby sa sám rozhodol, či chce byť na sociálnych sieťach alebo nie. Inak som veľmi opatrný a dvakrát si rozmyslím, čo zverejním.

11. Čo vás inšpiruje pri tvorbe obsahu pre Instagram a aké máte ciele pre váš účet do budúcnosti?

Moja inšpirácia pochádza z času a skúseností, ktoré získavam postupne, ako môj drobec rastie. Všetky príspevky, ktoré zdieľam, sú založené na našich reálnych zážitkoch a všetko je spontánne. Nemám konkrétne ciele ani sny, snažím sa robiť všetko s pokorou a pomaličky, pričom prioritou je byť s rodinou. Takže nechávam veci prirodzene plynúť.

12. Môžete povedať viac o vašom projekte „Otcovia za zmenu“? Čo vás motivovalo k jeho založeniu a aké zmeny chcete dosiahnuť v slovenských pôrodniciach?

Zažili sme jednoznačne zlú a nepríjemnú skúsenosť pri narodení nášho malého. Stručne povedané, chceme zmeniť všetko od základov, aj keď je to trúfalé a odvážne. O mojom projekte môžem momentálne povedať, že sa stále buduje odborný tím. S týmto tímom sa budeme snažiť urobiť zmeny v našom pôrodníctve. Viac informácií sa verejnosť dozvie trochu neskôr :).

Ľubomír Schramm je aj zakladateľom projektu Otcovia za zmenu.

Ľubomír Schramm je aj zakladateľom projektu Otcovia za zmenu.

13. S kým plánujete spolupracovať v rámci tohto projektu ?

Pôrodné asistentky, pôrodnici, dule a porovnávame našu situáciu s tou v Česku, čo zahŕňa aj spoluprácu s pracovníkmi a odborníkmi z Čiech.

14. Aké sú Vaše životné ciele a ambície?

Môj veľký sen je mať veľkú rodinu, dom a psíkov. ❤️ A jednou z mojich veľkých ambícií je napísať vlastnú knihu.

Ľubomír, ktorý si toho zlého zažil vo svojom živote nespočetne veľa krát.

Ľubomír, ktorý si toho zlého zažil vo svojom živote nespočetne veľa krát.

15. Ak by ste sa rozhodli napísať knihu, aká by bola jej téma alebo o čom by ste v nej chceli písať?

Čo sa týka knižky, na trhu chýbajú knihy určené pre otcov alebo budúcich otcov. Preto by som chcel napísať niečo o rodičovstve, otcovstve, príprave na rodičovstvo a partnerstve. Plánujem vytvoriť akúsi „všehochuť‘ “ pre mužov, ktorá by im pomohla tak, ako by mi pomohla mne, keby som mal možnosť takú knihu prečítať. 😊

16. Čo by ste chceli odkázať všetkým súčasným a budúcim oteckom?

Nech sú otcovia sami sebou a užívajú si otcovstvo, pretože je to najkrajšie obdobie v živote muža. Veď, čo môže byť pre muža krajšie, ako byť vzorom pre svoje dieťa a zároveň byť dobrým partnerom?

Ľubomírovi Schrammovi a jeho projektu „Otcovia za zmenu“ prajeme veľké úspechy. Veríme, že jeho vášeň a odhodlanie prinesú pozitívne zmeny pre rodiny na Slovensku a inšpirujú ďalšie generácie otcov k rešpektujúcemu a empatickému prístupu k rodičovstvu.

Ľubomír s partnerkou Aďkou a s ich synčekom.

Ľubomír s partnerkou Aďkou a s ich synčekom.

 

Ľubomíra Schramma nájdete na instagrame pod menom otecdnesny.

Zdroj foto: Osobný archív Ľubomíra Schramma

 

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár