Začnite písať

RODIČOVSTVO

Lulu Vitek: Rovnako ako sa narodí dieťa, narodí sa aj rodič

Lulu Vitek, mama a zástankyňa rešpektujúcej výchovy, prináša inšpiratívny pohľad na rodičovstvo ako proces narodenia novej identity. Odhaľuje, ako sa stávame novými ľuďmi, keď sa staneme rodičmi a prehodnocujeme naše hodnoty a vzťahy.

Nový pohľad na svet a seba samého očami Lulu Vitek

Lulu Vitek zdôrazňuje, že stať sa rodičom znamená prejsť hlbokou vnútornou zmenou. „Keď sa staneme rodičom, nezmeníme sa. Stane sa z nás nový človek.“ Táto myšlienka odráža, ako sa s narodením dieťaťa mení aj naše vlastné vnímanie seba samých a sveta.

Rodičovstvo ako proces narodenia novej identity

Podľa Vitek, „Rovnako ako sa narodí dieťa, narodí sa aj rodič.“ Týmto poukazuje na to, že rodičovstvo nie je len o starostlivosti o nového člena rodiny, ale aj o rozvoj nových aspektov vlastnej identity.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lulu Vitek (@respektujuca.mamina)

Prerušenie cyklu generácii prenášaných tráum

Veľký dôraz kladie Vitek na nutnosť spracovania a prekonania generácií prenášaných tráum: „Neodovzdávať ďalej generačné traumy, ktoré sú v nás hlboko zakorené a spôsobujú nám najviac bolesti.“ Tento proces je kľúčový pre zdravý vývoj tak rodičov, ako aj detí.

Prečítajte si: Dominika Kid Kovács: Šťastie je v rodine, nie v bohatstve

Význam komunikácie o minulosti a skúsenostiach

Lulu poukazuje na dôležitosť zdieľania vlastných skúseností a spomienok: „Rozprávať o svojich spomienkach, prežívaní a minulosti nám prinesie úľavu, pomôže nám to otvoriť oči a prehodnotiť to, čo chceme my odovzdávať ďalej.“ Otvorená komunikácia je kľúčová pre osobný rast a rozvoj.

Lulu Vitek nám pripomína, že rodičovstvo je cestou plnou výziev, ale zároveň cestou obrovského osobného rastu a príležitostí. Ide o cestu, na ktorej sa nielen staráme o nový život, ale tiež objavujeme a formujeme nové aspekty seba samých.

 

Zdroj titulnej foto: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár