Začnite písať

CHOROBY

Mlieko ako nepriateľ: Ako si poradiť s intoleranciou laktózy u detí

intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy, často zamieňaná s alergiou na mlieko, je stav, pri ktorom telo nedokáže správne spracovať mliečny cukor – laktózu. Tento bežný zdravotný problém postihuje ľudí všetkých vekových kategórií a spôsobuje rad nepríjemných tráviacich symptómov, ako sú bolesti brucha, hnačka a nadúvanie. Aj keď intolerancia laktózy nie je život ohrozujúca, môže výrazne ovplyvniť kvalitu života postihnutých.

Čo je intolerancia laktózy?

Intolerancia laktózy nie je alergia, ale stav, kedy v ľudskom tele chýba alebo je nedostatočná aktivita enzýmu laktázy, ktorý je nevyhnutný na rozklad laktózy – mliečneho cukru, ktorý sa nachádza vo všetkých druhoch živočíšneho mlieka. Tento cukor je pre deti dôležitým zdrojom energie, no jeho správne trávenie si vyžaduje dostatočné množstvo laktázy. Pri nedostatku tohto enzýmu dochádza k problémom, keďže laktóza sa nedokáže v čreve rozložiť a následne sa absorbovať.

Typické príznaky intolerancie laktózy

Osoby s intoleranciou laktózy často trpia symptómami ako sú kyslo zapáchajúca riedka stolica, hnačka, nadúvanie, pocit plnosti, škŕkanie a kolikové bolesti brucha, ktoré sa objavujú 30 minút až 12 hodín po konzumácii mliečnych výrobkov. U dojčiat môže dôjsť k neprospievaniu, čo však nemusí byť vždy výrazné.

Prečítajte si: Celiakia: Skrytý nepriateľ v našom jedálničku

Diagnostika a domáca starostlivosť

Diagnostika intolerancie laktózy môže zahŕňať výdychové testy alebo testy zamerané na meranie hladiny cukru v krvi po záťaži laktózou. Ak má dieťa intoleranciu laktózy, je dôležité upraviť jeho stravu. Dojčené deti môžu mať miernejšie príznaky, pretože materské mlieko obsahuje určité množstvo laktázy. Odporúča sa vyhnúť potravinám, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie.

Stravovacie odporúčania a liečba pri intolerancii laktózii

Pri potvrdení diagnózy je dôležité obmedziť alebo vylúčiť konzumáciu živočíšneho mlieka a náhrady ako sú sójové, kozie alebo ryžové mlieko. V prípade potreby je možné dojčatám podávať špeciálne bezlaktózové mlieko. Staršie deti a dospelí môžu konzumovať mliečne produkty s nízkym obsahom laktózy a môžu tiež otestovať svoju toleranciu na rôzne množstvá mlieka. Na trhu sú dostupné aj produkty obsahujúce enzým laktázu, ktoré môžu pomôcť pri trávení laktózy.

Navštíviť lekára alebo nie?

Je dôležité navštíviť lekára, ak má dieťa príznaky, ktoré sa zhoršujú alebo neustávajú, prípadne ak dieťa neprospieva, najmä ak sa v rodine vyskytla intolerancia laktózy.

Intolerancia laktózy je pomerne bežný stav, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu života. Avšak s príslušnými zmenami v stravovaní a vhodnou starostlivosťou je možné príznaky efektívne zmierniť.

Intolerancia laktózy je pomerne bežný stav

Image by Freepik

 

Zdroj titulnej foto: proostoleh/ freepik.com

Zdroj článku: Z knižky Sprievodca detskými ochoreniami/ Mudr. Monika Antošová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár