Začnite písať

MAMA A KARIÉRA

Návrat po materskej? Ako sa vrátiť do práce bez strachu!

návrat po materskej do práce

Návrat do práce po dlhom období strávenom doma s deťmi môže byť náročný. Otázky, ako znovu nájsť rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom, ako si osviežiť profesionálne zručnosti a znalosti alebo, ako čeliť výzvam pri opätovnom vstupovaní do pracovného prostredia, sú časté a úplne prirodzené. Tento článok vám ponúka osvedčené tipy a rady, ako sa vrátiť do práce s novou energiou a sebavedomím.

Pripojte sa k podporným skupinám: Spoznajte iné mamičky v rovnakej situácii

Návrat do práce po rodičovskej dovolenke môže byť ľahší, ak máte podporu ľudí, ktorí sú v rovnakej situácii. Podporné skupiny pre mamičky ponúkajú cenné rady, motiváciu a pochopenie. Môžete si vymieňať skúsenosti, zdieľať úspechy a výzvy, a tak získavať nové perspektívy a nápady. Taktiež to môže byť skvelý spôsob, ako si vybudovať nové priateľstvá a profesionálne kontakty.

Pamätajte, že každý nový začiatok je príležitosťou na rast a objavovanie nových možností. Vaša cesta materskou dovolenkou vás naučila trpezlivosti, empatii, multitaskingu a nekonečnej láske. Tieto zručnosti a hodnoty sú nepreberné a budú vám slúžiť, nech sa rozhodnete pre akýkoľvek ďalší krok vo vašom živote.

Aktualizujte svoje CV: Zvýraznite novonadobudnuté zručnosti

Rodičovstvo je plné lekcií, ktoré sú hodnotné aj v pracovnom prostredí. Nebojte sa uviesť v CV zručnosti ako sú multitasking, lepšia organizácia času, schopnosť rýchlo reagovať na nečakané situácie či rozvíjanie kreativity. Tieto „soft skills“ dnes veľmi žiadané a môžu vás odlíšiť od ostatných kandidátov.

Návrat na polovičný úväzok: Ideálny spôsob, ako začať po návrate

Začať pracovať na čiastočný úväzok môže byť ideálnym spôsobom, ako sa vrátiť do pracovného procesu. Tento prístup vám umožní postupne si zvykať na pracovné prostredie a zároveň vám zanechá čas na rodinu. Môže to byť tiež príležitosť na prehodnotenie vašich dlhodobých kariérnych cieľov a prispôsobenie sa novým životným okolnostiam.

Využite flexibilné pracovné možnosti

Mnoho firiem už dnes začína pomaly, ale isto ponúkať flexibilný pracovný čas alebo možnosť práce z domu, čo je ideálne pre rodičov malých detí. Hľadajte zamestnávateľa, ktorý je ochotný prispôsobiť sa vašim potrebám a rozumie výzvam, ktoré prináša rodičovstvo.

Investujte do sebarozvoja a vzdelávania

Vzdelávanie a sebarozvoj sú kľúčové pre udržanie konkurencieschopnosti na trhu práce. Online kurzy, workshopy a konferencie sú skvelým spôsobom, ako si rozšíriť znalosti a zároveň získať nové kontakty. Taktiež pomáhajú udržiavať vašu myslenú akčnosť a podporujú sebavedomie.

Prečítajte si: Barbara Skálová Kapciová: Materstvo ako profesionálny rast

Nájdite správnu starostlivosť o deti

Vyhľadávanie kvalitnej starostlivosti o deti je kľúčové pre vašu pokojnú myseľ pri návrate do práce. Preštudujte si možnosti, poraďte sa s ostatnými rodičmi a vyberte takú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a hodnotám.

Naučte sa hovoriť „Nie“

Stanovenie hraníc je dôležité. Naučte sa odmietať nerealistické očakávania a nadmerné záväzky. Vaša duševná pohoda je rovnako dôležitá ako vaša kariéra. Učenie sa hovoriť „nie“ vám môže pomôcť dosiahnuť lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Oslavujte svoje malé víťazstvá

Každý deň prináša nové výzvy, ale aj príležitosti na malé úspechy. Či už ide o úspešný meeting, dokončený projekt, alebo len to, že ste stihli všetky rodinné povinnosti, oslavujte tieto momenty. Tieto malé víťazstvá vám poskytnú motiváciu a potešenie z toho, čo ste dosiahli.

Návrat do práce po rodičovskej dovolenke je výzva, ktorá vám môže priniesť osobný rast a nové príležitosti. Využite tieto tipy, aby ste tento prechod zvládli hladko a s dôverou vo vlastné schopnosti. Buďte na seba hrdé a vezmite si zo skúsenosti maximum. Vaša sila, flexibilita a odhodlanie sú vašimi najväčšími prednosťami. Veríme, že s týmito stratégiami sa vám podarí nielen návrat do práce, ale aj jeho úspešné zvládnutie!

 

Zdroj foto: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár