Začnite písať

Uncategorized

Petra Thámová: Keď srdce hovorí áno domácemu pôrodu

Petra Thamová

V rozhovore s Petrou Thámovou sa ponoríme do intímnej cesty domáceho pôrodu. Petra, hovorí zo srdca a zdôrazňuje význam vnútornej sily, odvahy a neoceniteľnej podpory partnera. Svedčí o tom, že ak má žena hlboké presvedčenie a nezastupiteľnú podporu, môže domáci pôrod prežiť ako silnú a pozitívnu skúsenosť. Jej príbeh je príkladom odvahy a dôvery v prirodzený proces pôrodu, ktorý môže byť oslobodzujúci a napĺňajúci zároveň.

Povedzte nám, čo vás inšpirovalo k rozhodnutiu porodiť svojho syna v pohodlí domova namiesto klasického pôrodu v nemocnici?

S mužom sme o domácom pôrode snívali obaja ešte predtým, než sme sa vôbec poznali. Po prvé, väčšinu času sme introverti a máme radi veci podľa „svojich pravidiel“. Ďalšia vec, kvôli ktorej sme chceli domáci pôrod bolo to, že môžeme hneď po pôrode zostať doma a byť spolu v pokoji. Prišlo nám to také prirodzené, obaja sme cítili, že máme tento zážitok spolu zažiť. Muž mal taktiež chuť zažiť si túto funkciu „podporovateľa“ pri pôrode, pretože jeho práca inštruktora otužovania je veľmi podobná. Aj tak sme k tomu, ale pristupovali myslím si, že veľmi pokorne a boli sme v prípade potreby otvorení aj pôrodu v nemocnici.

Prečítajte si: Barbara Skálová Kapciová: Učím mamy rozmýšľať ako manažérky

Ako ste prežívali proces domáceho pôrodu vo vašom vlastnom domácom prostredí?

Bolo to nádherné, niekedy ako na horskej dráhe. Pôrod trval dlhšie, ako som očakávala a videla som, akú obrovskú rolu v pôrode zohráva moja myseľ. Vždy to bolo celé ťažšie a aj bolestivejšie, keď som začala byť psychicky slabšia a prestávala si veriť. Keď som sa opäť mentálne nastavila na to, že to jednoducho zvládneme, pocítila som rozdiel v celom priebehu. Pôrod je naozaj taký, že tým proste treba len prechádzať. Boli aj momenty, kedy sme si mysleli, že pôjdeme už do nemocnice, no nakoniec začal pôrod postupovať a podarilo sa nám porodiť v bezpečí a doma.

Domáci pôrod s Petrou Thámovou

Petra Thámová so svojim manželom Martinom a so synčekom Oliverom.

Aké boli hlavné veci, ktoré ste potrebovali pre úspešný domáci pôrod? Ako ste sa na ne pripravovali a zabezpečovali, aby ste mali všetko potrebné po ruke?

Oveľa dôležitejšie ako všetky veci, (ktorých reálne nie je moc treba) je edukácia a psychická príprava oboch partnerov. Celé tehotenstvo sme do hĺbky preberali naše strachy spojené s domácim pôrodom, premýšľali možnosti a alternatívy, aby sme sa v tomto rozhodnutí mohli cítiť najbezpečnejšie, ako sa dá. Určite to nie je pre každého, ale ak to dvaja ľudia naozaj chcú, pracujú na sebe, pripravujú sa a majú dostatok podpory, dá sa to krásne a bez problémov zvládnuť. Ja som chcela rodiť v bazéne, takže sme potrebovali bazén, okrem toho mnoho nepremokavých podložiek, pitie a malé jedlo vždy po ruke a ostatné maličkosti, ktoré, ale nie sú vôbec nevyhnutné. Tieto informácie, ale konkrétnejšie poskytuje babica alebo dula.

V rámci prípravy na pôrod ste absolvovali kurz hypnopôrodu. Mohli by ste nám bližšie objasniť, čo hypnopôrod zahŕňa a akým spôsobom vám pomohol počas pôrodu?

Hypnopôrod je podľa mojich slov metóda uvoľneného, prirodzeného pôrodu. Zahŕňa to niekoľko relaxačných techník a dychových cvičení, ktoré žene pomôžu sa uvoľniť, napojiť na svoje telo a odstrániť strachy a stres. Je to určite užitočná metóda, som vďačná, že sme kurz aj s mojim mužom absolvovali, využívali sme to počas pôrodu primárne na uvoľnenie, pretože naozaj, ak počas kontrakcii predýchavame a sme uvoľnené, celé to je menej bolestivé ako, keď sa napíname a sme v tlaku. V rámci kurzu som dostala audionahrávku, ktorá ma akoby sprevádzala pôrodom, počúvala som to už počas tehotenstva a pomohlo mi to počas pôrodu v ťažkej chvíli sa opäť naladiť na ten uvoľnený pokojný pôrod. Čo mne na kurze hypnopôrodu chýbalo, je väčšia príprava na tie fyzické pocity tlaku, ktoré pôrod prináša + v niektorých veciach je tam taká prílišná dogma, napríklad na Hamiltonov hmat, ktorý mne veľmi pomohol, pretože mi spustil pôrod.

Ako sa na domáci pôrod pripravoval váš manžel? Akú úlohu zohrával počas celého procesu prípravy a pôrodu?

Môj manžel bol mojou najdôležitejšou osobou počas celého pôrodu a aj tehotenstva. Dovolím si tvrdiť, že ten pôrod by nedopadol tak, ako dopadol, bez jeho podpory. Absolvoval so mnou kurz hypnopôrodu, chodili sme spolu na stretnutia s dulou, na gynekologické poradne, taktiež mi zásadne pomohol s výberom duly a gynekologičky, keďže ten výber správnych ľudí je naozaj kľúčový, počúval so mnou podcasty, takže pripravený bol naozaj svedomito. Okrem toho, z takej „mužskej stránky“ – vyriešil nám nové bývanie, v ktorom sme sa cítili bezpečnejšie na pôrod i nový život a zabezpečil nás aj finančne. Má v tom veľkú zásluhu, my sme všetko počas tehotenstva aj pôrodu naozaj prežívali spoločne, ja som sa v tom nikdy necítila byť sama.

Domáci pôrod ako jedna z možností rodenia

Manžel Martin jej bol pri celom pôrode veľkou oporou.

Okrem vášho manžela, kto ďalší bol prítomný pri vašom domácom pôrode? Mali ste pôrodnú babicu alebo dulu? Ak áno, tak, ako vám pomohla počas pôrodu?

Okrem nás dvoch bola pri pôrode pôrodná babica, ktorú sme si nakoniec vybrali asi až v 8. mesiaci. Dovtedy sme mali vybratú inú, ktorá, ale bývala od nás ďalej a nemali sme z toho až taký pocit bezpečia. Dulu sme pri pôrode nemali. Babica bola pre nás vtedy „tá pravá,“ pretože nám umožnila byť väčšinu pôrodu s mužom osamote a pomáhala nám v tých krízovejších momentoch. Počúvala bábätku srdiečko, kontrolovala krčok maternice, dávala homeopatiká a hlavne na konci pomáhala v tej tretej fáze pôrodnej. Po pôrode ma skontrolovala, pomohla nám s prisatím, a tak ďalej.

Ako ste si vyberali pôrodnú polohu? Ktorá poloha bola pre vás najpohodlnejšia?

Najpríjemnejšie mi bolo práve striedanie polôh, ale veľmi dobre bolo v bazéne, lenže tam by sa nemalo byť stále, lebo to trochu spomaľuje priebeh pôrodu. Keď som, ale bola už veľmi vysilená, išla som na hodinku do bazéna, čo mi trochu spomalilo kontrakcie a mohla som načerpať sily. Ak nemáte bazén funguje aj sprcha alebo ja som mala, aj takú 30-stupňovú saunu. Vo všeobecnosti mi asi najpríjemnejšie bolo na štyroch.

Mali ste pre prípad núdze vybratú aj nemocnicu? Ako ste zabezpečili, aby v prípade komplikácií bol zaručený rýchly prevoz?

Áno, mali sme vybratú nemocnicu, kde sme mali aj zazmluvnenú pôrodníčku, ktorá je aj moja gynekologička. Aj preto sme sa sťahovali, pretože sme predtým žili off-grid na samote, cesta od nás bola terénna a ďalej od mesta, tam, kde sme nakoniec rodili sme to mali 45 minút do nemocnice po dobrej ceste, kde by sa v prípade núdze dostala aj sanitka.

Nemali ste obavy z možných komplikácií počas pôrodu?

Iba občas, ale práve, preto sme sa snažili to vyriešiť tak, aby sme tie obavy mať nemuseli a aby sme sa cítili bezpečne. To pre nás bolo práve to sťahovanie a prítomnosť skúsenej babice, ktorá robila v minulosti pôrodníčku v nemocnici, čiže má naozaj veľa skúseností a taktiež viac ako 100 úspešných domácich pôrodov za sebou. O našich strachoch sme veľa komunikovali s mužom a aj to nám pomáhalo ich postupne rozpúšťať. Ale úprimne, strachy z komplikácií pôrodu doma sme moc nemali, viac strachov sme mali z pôrodu v nemocnici, z tých urýchľovacích techník a autorít tam.

rozhovor s Petrou Thámovou

Domáci pôrod jej dodal silu, že dokáže všetko v živote.

Ako ste riešili popôrodné rany a starostlivosť o ne po domácom pôrode?

Ja som našťastie vôbec žiadne pôporodné poranenie nemala, takže toto sme vôbec nemuseli riešiť.

Kto prestrihol pupočnú šnúru a aké to pre vás bolo?

Šnúru prestrihol manžel po dotepaní pupočníka, bolo to krásne, prekvapilo nás aká veľmi silná a pevná je pupočná šnúra. Vzápätí muž po pôrode všetko upratal, že ja som ani nevidela, ako to tam vlastne celé vyzeralo, keďže som okolie moc nevnímala.

Po domácom pôrode ste nemuseli byť hospitalizovaná? Ako ste postupovali ďalej?

Keďže som nemala žiadne komplikácie ani poranenia, nemusela som byť hospitalizovaná. Babica ma skontrolovala, skontrolovala placentu či na nej niečo nechýba (keby niečo chýbalo, tak by to znamenalo, že to zostalo vnútri, a ak by to nevyšlo von, musela by som ísť do nemocnice). U nás všetko bolo v poriadku, takže sme vďakabohu mohli zostať spokojní doma. Ja som sa cítila po pôrode úplne v pohode, nič mi nebolo, takže naozaj sme vedeli, že je všetko v poriadku.

Išli ste so synom hneď po pôrode na lekársku prehliadku?

Áno, už pred pôrodom sme si našli pediatričku a na tretí deň sme k nej išli, pretože je to nutné po pôrode, ktorý nie je v nemocnici, mať do troch dní potvrdené prehlásenie o narodení dieťaťa.

Ako to funguje s popôrodnými vyšetreniami dieťaťa, ktoré sa zvyčajne vykonávajú v nemocnici?

Základné vyšetrenia urobí pediatrička a ostatné popôrodné vyšetrenia sa dajú spraviť dodatočne v nemocnici na základe žiadanky od pediatričky.

Domáci pôrod

Domáci pôrod nám dodal sebavedomie, že sme to zvládli tak, ako sme si vysnívali.

Ako ste vybavovali rodný list pre syna a ako ste riešili jeho prihlasovanie po domácom pôrode?

Mali sme kompletný návod od duly, rodný list nám matrika vydala normálne, povedali sme im, že sme rodili doma, tešili sa z nás, že sme prví, ktorí k nim prišli s domácim pôrodom.

Ako reagovala vaša rodina, známi a dokonca aj lekári na vaše rozhodnutie pre domáci pôrod? Stretli ste sa s negatívnymi reakciami a ako ste sa s nimi vysporiadali?

Naša rodina samozrejme mala nejaké strachy, ale nejak nám to neprojektovali a tešili sa na vnuka. Občas sme sa, ale stretli s konfrontáciou cudzích strachov, čo pre tehotnú ženu nie je vždy ľahké, ale pomohlo mi to byť v mojom rozhodnutí viac sebavedomá a istá našim rozhodnutím. Taktiež je nepríjemné, keď žena prenáša a stále dostáva správy či už rodí, preto sme sa my rozhodli neprezrádzať termín pôrodu a sme za to vďační. Lekárov sme si svedomito vyberali takých, ktorí budú naše rozhodnutie rešpektovať, takže vďaka tomu sme sa s nejakým veľkým odporom nestretli.

Ak by ste mali znovu rodiť, rozhodli by ste sa opäť pre domáci pôrod?

Áno, určite by sme radi znovu rodili doma. Ale dobrá pôrodnica nikdy nie je zlá, možno si skúsime aj toto. Ten domáci pôrod je niekedy taká súhra všetkých okolností, takže určite aj pôrod v nemocnici môže byť super, ak si žena vyberie dobrú nemocnicu a ľudí.

Petra Thámová

Môj manžel bol mojou najdôležitejšou osobou počas celého pôrodu a aj tehotenstva.

Ako významne ovplyvnil tento domáci pôrod váš život a vaše vnímanie materstva?

Domáci pôrod nám dodal sebavedomie, že sme to zvládli tak, ako sme si vysnívali a zároveň to bola obrovská radosť a vďačnosť za to, že to vyšlo, a že sme všetci zdraví. To sebavedomie ovplyvnilo náš spôsob výchovy a prístupu k nemu, že dôverujeme najviac sebe a nenechávame si moc kecať do vecí. Myslím, že Oliver je aj vďaka domácemu pôrodu a tomu domácemu kľudu také skvelé bábätko, ktoré od narodenia skoro nikdy neplače. Mne to dodalo silu, že všetko v živote zvládnem, pretože aj počas pôrodu som si občas myslela, že to už nedám, ale stačilo sa nastaviť pozitívne, stále odhodlane pokračovať vtedy „nekončiacim procesom“ a zvládli sme to. Každej maminke prajem pokojný prirodzený pôrod, počas ktorého rešpektuje svoje potreby. Potom sa aj to materstvo a šestonedelie zvláda s väčšou radosťou a láskou. Pôrod podľa mňa nesmierne moc ovplyvňuje to, akou cestou sa materstvo uberá. Kvalitné šestonedelie je dôležité, ale treba na to dôsledne pripravovať svoje okolie aj partnera, aby ste sa na to tešili ako na Vianoce (smiech).

Čo by ste chceli odkázať iným mamičkám, ktoré zvažujú takýto druh pôrodu?

Že to stojí za to, a ak naozaj zo srdca cítia, že to chcú zažiť, veria si, majú dostatočnú podporu, tak nech idú do toho. ALE nie je to pre každého takže určite to neodporúčam všetkým, dokonca ani nie väčšine a určite neodporúčam rodiť doma len, preto, lebo máme odpor k nemocnici. Také domáce pôrody väčšinou doma nevyjdú, lebo v živote to väčšinou funguje tak, že to čoho sa bojíme, sa nám musí stať, aby sme si to spracovali. Treba si byť vedomá rizík, keďže ja som sa pripravovala naozaj svedomito, tak dávam všetky moje skúsenosti, know-how a odporúčania dokopy a čoskoro to ponúknem pre ženy ako balíček prípravy na pôrod, ktorý sa bude dať kúpiť na mojom instagrame petra.thamova, kde budem rada, keď ma budete sledovať. Prispievam tam príspevkami o tehotenstve, plodnosti, mojej príprave na pôrod, ale aj mojej ceste materstvom. Autenticky zdieľam svoj život, takže verím, že vám moje príspevky aj cez Instagram prinesú niečo nové a zaujímavé.

 

Zdroj foto: osobný archív Petry Thamovej

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár